Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 159/Brera/Brera Spider - Forum Alfa Romeo 159 [2005-2012], Alfa Romeo Brera [2005-2010] i Alfa Romeo Spider [2006-2010]. W wymienionych modelach montowano silniki benzynowe: 1.8 MPi, 1750 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 JTS oraz silniki diesla: 1.9 JTDm (120 i 150 KM), 2.0 JTDm, 2.4 JTDm.
Użytkownik Embrion
Mimo zamkniętej klapy pali się 'Trunk Open', brak oświetlenia w bagażniku
Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post, gdyż jestem świeżym posiadaczem 159 SW 1.9 JTDM 16V 2006 rok.
Kupiłem używaną i od samego zakupu mimo zamkniętej fizycznie tylnej klapy wyskakuje komunikat o otwartej tylnej klapie bagażnika (Trunk Open) i co jakiś czas pojawia się kontrolka otwarcia klapy. Do tego nie świecą ani boczne lampki w bagażniku, ani lampka biało czerwona w klapie. Napięcie na żarówce badane probówką jest i to z obydwu stron żarówki,czyli zwarcie, brak masy. Podejrzewam, że to jeden układ i nie są zasilane też czujniki otwarcia klapy i stad ten komunikat. Bezpieczniki wszystkie ok. Czy dam radę uporać się z tym samemu czy muszę udać się do ASO lub jakiegoś elektryka, może zna ktoś kogoś z okolic Gliwic, kto mógłby mi pomóc??
Proszę o pomoc...
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 04-11-2010 o 10:22
-
Użytkownik Embrion

Dzięki za odpowiedź, spróbuję psiknąć, jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to czekam na rady
-
Użytkownik Embrion

Psiknąłem i rzeczywiście lampki rozbłysły, ale kontrolka klapy dalej świeci. Myślę że ma to też związek z zamykaniem pojazdu z centralnego zamka. Po naciśnięciu "kłódki" kierunkowskazy mrugają zamiast jeden raz - 9 razy - to pewnie sygnalizacja jakiegoś błędu.
-
Użytkownik Embrion

Czy ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia w mojej sprawie?? Czekam cierpliwie...
Użytkownik Pirat drogowy

sprawdz zamek w klapie tylnej, wymontuj go, rozbierz, wyczysc kostke i zamek
druga rzecz to przetarty przewod w gumie miedzy klapą a nadowziem
166 ... potenza e elegante
Użytkownik Romeo

Nie jestem pewien ale włącznik oświetlenia bagażnika a czujnik zamknięcia klapy to dwie różne rzeczy. Czujnik zamknięcia jest w zamku więc przetarte kable w gumowej przelotce odpadają.
Może jest tam jakaś kostka która nie styka? Albo ten włącznik się rozkalibrował. Generalnie zalecam ostrożność w grzebaniu w zamku bo potem k....icy można dostać żeby to wyregulować.
Powodzenia.
Użytkownik Embrion

witam
mam ten sam problem, cały czas pojawia sie komunikat o nie zamkniętej klapie tylnej .... kiedy nawet dało rade otwierac klapę ze srodka auta, ale teraz juz tylko z kluczyka .. klapa jest zamknięta na 100% a to swieci i w oczy razi ;P też czekam na jakąś podpowiedz wydaje mi się że to wina zamka który jest w klapie rozebrałem klapę posprawdzałem kostki i było ok psiknąłem tak kontakt spray i też nie pomogło .. podpinam sie do tematu;P
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
kontrolka otwartego bagażnika alfa 159
, nie można otworzyć tylnej klapy alfa
, konrolka otwrtego bagażnika alfa 159
, nie mogę otworzyć klapy bagażnika alfa romeo 159
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia