[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Jest nawet 5W-40, ale Full SAPS, co śmieszniejsze, podobno w USA, ze względu na ilość siarki w paliwie, do MultiAira (Fiat 500 Abarth) zalecają Full SAPS.

22km to nie to samo co 150m :).

Ja coś takiego napisałem? Takie samo G....III wszystko...

Pisałes o amsie mid saps 5w40 wiec można wysnuć wniosek ze motul 5w40 mid saps mieszczący się w normie dla syntetyków lekko naciąganych ma jednak ciut lepsze bazy niż wspomniany ams ;)
Jak zle mysle to proszę o korektę ;)

podobno w USA, ze względu na ilość siarki w paliwie, do MultiAira (Fiat 500 Abarth) zalecają Full SAPS
To może dowodzić, że full saps nie szkodzi MA ani całej reszcie a C3 jest typowym ruchem EKO - do zbojkotowania ;)

Podobnie zaleca BMW do benzyniaków: Oleje BMW LL-04 mogą być stosowane w silnikach benzynowych tylko w krajach Unii Europejskiej, Szwajcarii, Norwegii i Liechtensteinie. Poza tymi krajami należy stosować oleje klasy BMW LL-01.

LL-04 to mid saps jak C3 a LL-01 to full saps.

Dodano po 10 minutes:

Nie każdy Motorex Xperience jest czystym PAO/ester syntetykiem - niektóre mają domieszki GIII - o dziwo np. 0W-30 ma domieszkę.

Dodano po 4 minutes:

motul 5w40 mid saps mieszczący się w normie dla syntetyków lekko naciąganych ma jednak ciut lepsze bazy
wątpię - AFL ma nawet minimalnie lepsze parametry zimowe i to przy wyższym HTHS 3,8 a nie 3,6 jak x-clean.

Dodano po 2 minutes:

+ dla x-cleana że jest sporo tańszy :P

Ostatnia edycja:
Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.
OK. Tak więc wlewam Penrite 5W40 Enviro+ z dodatkiem AR 9100.
Tylko jeszcze jedno pytanko. Czy przed wymianą płukać dodatatkiem AR2820.

Na Penricie przjechałem już 10kkm. Wymianę robiłemco 7kkm. Teraz zalałem Penrite + AR9100. Przed każdą wymianą robię płukankę. Ostatnim razem zrobiłem płukankę Penrita.
Silnik nadal działa pomimo, że nie na Seleni :) Moduł multiair OK. Przebieg całkowity 28 kkm. Zostaję przy Penricie.

wlyszkow; wątpię - AFL ma nawet minimalnie lepsze parametry zimowe i to przy wyższym HTHS 3 napisał:
Dodano po 2 minutes[/I]:

+ dla x-cleana że jest sporo tańszy :P

miałem bazę na myśli a nie parametry ;)

Niestety muszę się jeszcze zapytać o dodatek i płukankę. Dzwoniłem do firmy handlującej olejami i zapytałem o dodatek AR 9100 i płukankę AR 282o i zrobili wielkie oczy:blink:. Można prosić o jakieś bliższe info np. producenta, pełną nazwę?

pozdrwaiwm

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję. Miałem wielką satysfakcję zagiąć nie jednego "sprzedawcę" olejów samochodowych we Wrocławiu dzięki wiedzy jaką zdobyłem na tym forum.
Swoją drogą to ręce opadają widząc na jakich fachowców możemy się natknąć w sklepach, serwisach itp:(

Temat oleju do Julek jest taki wciągający...

Dziś udzieliłem się w wątku olejowym JTSów i dumnie stwierdziłem, że Fiat zmienił interwały w Julkach 1.4 - z 30 kkm na 15 kkm.

Ale coś mnie tknęło i sprawdziłem instrukcję. To, że byłem w błedzie (Fiat tylko rozpisał przeglądy co rok/15 kkm) to pół biedy. Pomyliłem się, ale z punktu widzenia JTSów na jedno wychodzi. Ale pobrałem sobie najnowszą instrukcję ("3 Edycja - 02/2015"), która zdaniem eLUMa jest do mojej Żulii (co ciekawe, eLUM twierdzi, że kolor zewnętrzny - zielony...). I czytam ją sobie z nudów dalej. Co widzę, strona 276 - dla
1.4 MA/nieMA: SAE 5W40, ACEA A3, Fiat 9.55535-S2 - Selenia StAR P.E. !

Myślę sobie - jestem odurzony - zawsze była. Ale biorę instrukcję papierową (Wydanie 1 - 09/2013), strona 270 - dla
1.4 MA: 0W30, ACEA C2, Fiat 9.55535-GS1 - Selenia DIGITEK P.E.
1.4 nieMA: 5W40, ACEA A3, Fiat 9.55535-S2 - Selenia K P.E.

Oczywiście jeszcze kiedyś już było, że obydwa 1.4 (przed liftem) jechały na StAR P.E. 5W40... (uwaga uwaga... "5 edycja - 07/2010").

I powiem szczerze, że zdębiałem. Z tego co pamiętam ustaliliśmy, że ta Selenia 0W30 w sumie nie jest taka całkiem najgorsza i że w sumie Fiat nie zrobił źle ją wlewając. Ale teraz to już nic nie rozumiem... Czy tylko ja coś przespałem?

Ostatnia edycja:
Tak wygląda olej 0W-30 AZO Amsoila rozrzedzony benzyną 2,8% po ~3500km zimą (bardzo krótkie odcinki w ciągu kilku miesięcy).
Wyraźnie widać rozdzielone obszary jasne (benzyna) i ciemne (używany olej) na bibule.
attachment.php

Olej zaskakująco niewiele stracił na lepkości (nadal trzymał lepkość SAE 30 bo 9,43cSt w 100*C z 10,5cSt katalogowego) przy takim rozrzedzeniu benzyną, zurzycie silnika też niskie ale i tak postanowiłem to wypłukać i zalać na próbę - mam nadzieję, że chociaż do jesieni - taki zestaw:
Full SAPS 0W-40 z AR9200
Na razie (akustycznie) baaaardzo fajnie silniczek i MA pracują i płynnie odchodzi nawet w tak wolnych rpm jak doradzają strzałki podpowiadacza zmiany biegów.

Załączniki

• Amsoil AZO 3500km 2,8% benzyny.jpg
    Amsoil AZO 3500km 2,8% benzyny.jpg
    248.5 KB · Wyświetleń: 399
Tak wygląda olej 0W-30 AZO Amsoila rozrzedzony benzyną 2,8% po ~3500km zimą (bardzo krótkie odcinki w ciągu kilku miesięcy).
Wyraźnie widać rozdzielone obszary jasne (benzyna) i ciemne (używany olej) na bibule.
attachment.php

Olej zaskakująco niewiele stracił na lepkości (nadal trzymał lepkość SAE 30 bo 9,43cSt w 100*C z 10,5cSt katalogowego) przy takim rozrzedzeniu benzyną, zurzycie silnika też niskie ale i tak postanowiłem to wypłukać i zalać na próbę - mam nadzieję, że chociaż do jesieni - taki zestaw:
Full SAPS 0W-40 z AR9200
Na razie (akustycznie) baaaardzo fajnie silniczek i MA pracują i płynnie odchodzi nawet w tak wolnych rpm jak doradzają strzałki podpowiadacza zmiany biegów.

Hej, jak pewnie wiesz smigam na Amsoil 5w30 od 10tys.km jest ok, chociaż na spotach jest wielu oponentow którzy uwazaja ze tylko Selenia do Multiaira :)
teraz na wiosne mysle o 0w30 plus ten dodatek archoil ar9100 no i ta sruba nr.7 Mam pytanie czy wiesz może cos o tej srubie chyba nr.11 dluga z filtrem co wchodzi do bloku silnika kosztuje kolo 100pln. ja tez wymieniasz?? Jeszcze mam pytnie odnośni Archoil 9200 dużo lepszy od 9100?? I jeszcze jedno jakiej firmy ten olej full saps 0w40??. Pozdrawiam.

Wg mnie trochę AR9200 lepszy w zakresie redukcji tarcia od AR9100 jeśli ktoś nie potrzebuje robić wielu tys km na oleju rocznie. Moja Julka rocznie nie zrobi więcej niż 10 tys km więc nie potrzebuję dodatkowego TBNu z AR9100. AR9200 nie podnosi TBNu i nie do diesela z DPF jeśli pije olej.
0W-40 jak z linka powyżej - Meguin Driver na PAO z promo z AR9200.

Mam pytanie czy wiesz może cos o tej srubie chyba nr.11 dluga z filtrem co wchodzi do bloku silnika kosztuje kolo 100pln. ja tez wymieniasz?
Po zastosowaniu płukanki olejowej nie wymagała wymiany chociaż mam kupioną. Jak wyglądała przed płukaniem po tych ponad 90 tys km tego nie wiem ale tę spokojnie można wypłukać i założyć ponownie jeśli zajdzie potrzeba (uwaga klej na gwincie jest).

Po zastosowaniu płukanki olejowej nie wymagała wymiany chociaż mam kupioną. Jak wyglądała przed płukaniem po tych ponad 90 tys km tego nie wiem ale tę spokojnie można wypłukać i założyć ponownie jeśli zajdzie potrzeba (uwaga klej na gwincie jest).

Dziękuje za odpowiedz. A gdzie można kupić ten olej Meguin 0w40.?? Rozumie że przechodzisz na niego z Amsoila

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót