Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja coś takiego napisałem? Takie samo G....III wszystko...
To może dowodzić, że full saps nie szkodzi MA ani całej reszcie a C3 jest typowym ruchem EKO - do zbojkotowaniapodobno w USA, ze względu na ilość siarki w paliwie, do MultiAira (Fiat 500 Abarth) zalecają Full SAPS
wątpię - AFL ma nawet minimalnie lepsze parametry zimowe i to przy wyższym HTHS 3,8 a nie 3,6 jak x-clean.motul 5w40 mid saps mieszczący się w normie dla syntetyków lekko naciąganych ma jednak ciut lepsze bazy
OK. Tak więc wlewam Penrite 5W40 Enviro+ z dodatkiem AR 9100.Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.
OK. Tak więc wlewam Penrite 5W40 Enviro+ z dodatkiem AR 9100.
Tylko jeszcze jedno pytanko. Czy przed wymianą płukać dodatatkiem AR2820.
wlyszkow; wątpię - AFL ma nawet minimalnie lepsze parametry zimowe i to przy wyższym HTHS 3 napisał:Dodano po 2 minutes[/I]:
+ dla x-cleana że jest sporo tańszy![]()
Niestety muszę się jeszcze zapytać o dodatek i płukankę. Dzwoniłem do firmy handlującej olejami i zapytałem o dodatek AR 9100 i płukankę AR 282o i zrobili wielkie oczy:blink:. Można prosić o jakieś bliższe info np. producenta, pełną nazwę?OK. Tak więc wlewam Penrite 5W40 Enviro+ z dodatkiem AR 9100.
Tylko jeszcze jedno pytanko. Czy przed wymianą płukać dodatatkiem AR2820.
Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję. Miałem wielką satysfakcję zagiąć nie jednego "sprzedawcę" olejów samochodowych we Wrocławiu dzięki wiedzy jaką zdobyłem na tym forum.Archoil ;-)
Ciekawe, że Shell nie chce tej niszy zagospodarować żadnym Helix Ultra...
Tak wygląda olej 0W-30 AZO Amsoila rozrzedzony benzyną 2,8% po ~3500km zimą (bardzo krótkie odcinki w ciągu kilku miesięcy).
Wyraźnie widać rozdzielone obszary jasne (benzyna) i ciemne (używany olej) na bibule.
![]()
Olej zaskakująco niewiele stracił na lepkości (nadal trzymał lepkość SAE 30 bo 9,43cSt w 100*C z 10,5cSt katalogowego) przy takim rozrzedzeniu benzyną, zurzycie silnika też niskie ale i tak postanowiłem to wypłukać i zalać na próbę - mam nadzieję, że chociaż do jesieni - taki zestaw:
Full SAPS 0W-40 z AR9200
Na razie (akustycznie) baaaardzo fajnie silniczek i MA pracują i płynnie odchodzi nawet w tak wolnych rpm jak doradzają strzałki podpowiadacza zmiany biegów.
Po zastosowaniu płukanki olejowej nie wymagała wymiany chociaż mam kupioną. Jak wyglądała przed płukaniem po tych ponad 90 tys km tego nie wiem ale tę spokojnie można wypłukać i założyć ponownie jeśli zajdzie potrzeba (uwaga klej na gwincie jest).Mam pytanie czy wiesz może cos o tej srubie chyba nr.11 dluga z filtrem co wchodzi do bloku silnika kosztuje kolo 100pln. ja tez wymieniasz?
Po zastosowaniu płukanki olejowej nie wymagała wymiany chociaż mam kupioną. Jak wyglądała przed płukaniem po tych ponad 90 tys km tego nie wiem ale tę spokojnie można wypłukać i założyć ponownie jeśli zajdzie potrzeba (uwaga klej na gwincie jest).