Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
- tylko selenia , jesli to MA.
mi aso poleciło wymianę na castrol....
A co złego jest w selenii, że chcesz ją zmieniać? Czy szukasz może jeszcze "lepszego" oleju? Ja mam 1.4MA leje selenie kupuje w serwisie, a zmieniam co 10kkm.
Nie zaszkodzi ale szukaj CASTROL EDGE FST 5W – 40 API-SN/CF, ACEA C3Mam taki z beczki 190 zł za 5l. Lub Selenie sport Power 190,00zł banka 5l.Planuję wymianę oleju pierwszy raz już poza gwarancją. Powiedzcie czy trzymać się kurczowo Selenii czy zmiana na Castrol EDGE 5W-40 A3/B4 nie zaszkodzi?
Podrabiać zawsze bedą ale tylko to na co jest duży popyt wiec bym takich zbyt popularnych i nie pewnych olejów raczej nie zalewał do MA . Co do Selenii to też bym sie tak kurczowo nie trzymał tego oleju bo nie jest ani najtanszy ani najlepszy a zalecają go bo muszą zresztą umowa z FL ich do tego zobowiązuje od lat . Nie mówie oczywiscie w żadnym wypadku ze selenia to zły olej-raczej sredni i pewnie wystarczajacy ale nie znaczy ze skoro instrukcja go zaleca to jest najlepszy i tylko jego nalezy stosowaćja bym zostawil selenie. Co prawda ma nie ma wtrysku bezpośredniego ale jednak olej producenta to olej producenta. Do tego niedrogi. A castrol to sredni olej i do tego jeszcze podrabiany na potege![]()
Podrabiać zawsze bedą ale tylko to na co jest duży popyt wiec bym takich zbyt popularnych i nie pewnych olejów raczej nie zalewał do MA . Co do Selenii to też bym sie tak kurczowo nie trzymał tego oleju bo nie jest ani najtanszy ani najlepszy a zalecają go bo muszą zresztą umowa z FL ich do tego zobowiązuje od lat . Nie mówie oczywiscie w żadnym wypadku ze selenia to zły olej-raczej sredni i pewnie wystarczajacy ale nie znaczy ze skoro instrukcja go zaleca to jest najlepszy i tylko jego nalezy stosować. Jeśli ktoś się zastanawia nad pewnym zamiennikiem dla fabrycznej Selenii to moim zdanem bardzo dobrą alternatywą jest Valvoline SyncPower MST C3 5W40, porownując karty katalogowe parametrami jest lepszy od zalecanej Selenii i spełnia normy a nawet je przekracza ( klasa API SN/CF) a poza tym Valvo jest produkowany i rozlewany tylko w Holandii. Używałem Valvo przez długie lata w TS i byłem z tego oleju bardzo zadowolony. Nawiasem mówiąc 5-litrowa bańka MST kosztuje 160zł jeśli to ma dla kogoś znaczenie ale wiadomo że akurat nie to jest w tym najwazniejsze
Hmmm, no mogłbym odpowiedzieć równie ironicznie ale nie dam się sprowokowaćŻe tak z przekory zapytam, "byłem bardzo zadowolony", co autor ma na myśli? jakieś ekstra moce się pojawiają? silnik brzmi jak v8 ? Czy zmiana dla samej zmiany i "wiem, że jest lepiej" ??
Zawsze mnie te dywagacje na temat oleju zastanawiały w sumie. Cena przy eksploatacji tego auta chyba nie gra tak kluczowej roli dla nikogo tutaj? Ani oleju nie zmienia się co 100km, ani nie kosztuje 1000pln, więc po co ulepszać i tak już dobre?![]()
Hmmm, no mogłbym odpowiedzieć równie ironicznie ale nie dam się sprowokować
[ciach[
Oleje Valvoline ogólnie mają bardzo dobrą renomę co zresztą też potwierdzają opinie w necie więc coś w tym jednak chyba musi być nie jest to jakis moj wymysł.Dla mnie najistotniejsze jest to że jest to olej pewny i nie podrabiany . Na wszeki wypadek od razu mówię nie jestem dystrybutorem olejów ani nie mam w tym żadnych udziałów![]()
Podrabiać zawsze bedą ale tylko to na co jest duży popyt wiec bym takich zbyt popularnych i nie pewnych olejów raczej nie zalewał do MA . Co do Selenii to też bym sie tak kurczowo nie trzymał tego oleju bo nie jest ani najtanszy ani najlepszy a zalecają go bo muszą zresztą umowa z FL ich do tego zobowiązuje od lat . Nie mówie oczywiscie w żadnym wypadku ze selenia to zły olej-raczej sredni i pewnie wystarczajacy ale nie znaczy ze skoro instrukcja go zaleca to jest najlepszy i tylko jego nalezy stosować. Jeśli ktoś się zastanawia nad pewnym zamiennikiem dla fabrycznej Selenii to moim zdanem bardzo dobrą alternatywą jest Valvoline SyncPower MST C3 5W40, porownując karty katalogowe parametrami jest lepszy od zalecanej Selenii i spełnia normy a nawet je przekracza ( klasa API SN/CF) a poza tym Valvo jest produkowany i rozlewany tylko w Holandii. Używałem Valvo przez długie lata w TS i byłem z tego oleju bardzo zadowolony. Nawiasem mówiąc 5-litrowa bańka MST kosztuje 160zł jeśli to ma dla kogoś znaczenie ale wiadomo że akurat nie to jest w tym najwazniejsze