Panowie od kiedy olej powoduje korozjęPoza tym olej nie tak łatwo "wysuszyć". W tej tulejce nie panują temperatury jak w kolektorze wydechowym. Jak są tam okolice 100-120*C to jest max. A poza tym gram oleju mi się tam nie wylał. Lejka zawsze używałem... dodatkowo sama cewka jest od góry uszczelniona.
Nie ma co dyskutować na ten temat i w moim przypadku i na fotkach kolegi z poprzedniej strony mamy rozszczelnioną świecę z delikatnym przedmuchem (u mnie większy), który na przestrzeni kilku/kilkunastu tys km zrobił swoje. Spaliny... w szczególności te sprzed katalizatora to jest niezły syf i wystarczy nawet ułamek promila objętości spalin po każdym cyklu pracy, żeby doprowadzić do czegoś takiego.
Ja generalnie podejmuję takie czynności zaradcze:
- wymiana świec do 25 000km a nie co 30;
- zakupie kątomierz do klucza i będę dokręcać o kąt 175*.... ewentualnie jak uda się pożyczyć klucz dyn. to kluczem dyn.
- Tulejka ze względu na korozję do wymiany przy okazji czegoś co będzie wymagało zdjęcia pokrywy zaworów.
Ostatnio edytowane przez ipIV ; 04-04-2015 o 22:28
NGK są prawdopodobnie podrabiane, stąd problemy w ostatnich latach z tymi świecami.
Ja sam przeszedłem na DENSO zarówno w moto, jak i w autach.
Koledzy motocykliści też przeszli na Denso.
Nikomu nic nie zalecam, przedstawicielem Denso też nie jestem ......
NGK na razie nie kupię i tyle.
Żeby zrobić konkurencję dla wątku "pokaż swoją śrubę turbo" postanowiłem ożywić wątek "pokaż swoje świece".
Tak wyglądają moje świece (jeszcze z fabryki) po 30000 km i 27 miesiącach. Bez podtlenku i podobnych bajerów.
Dodam też, że cenowo bardzo korzystnie - Carserwis proponował mi 480 za całość (świece i robocizna), Dukiewicz zrobił dobrze i dużo taniej (~100 robota + 166 samodzielny zakup świec). Polecam! W ASO świece kosztują 72 zł/szt. Zmieniłem na NGK (ze swiece-zaplonowe.pl).
Odswieze troche temat:
Czy wymiana swiec (tlumik oraz lacznik elastyczny rowniez byl wymieniany) moze przyczynic sie do wiekszego spalania?
Przed wymiana w miescie auto palilo 10-11l, teraz pokazuje 11-13. Ten sam styl jazdy.
Ostatnio wymienione świece w Tjet 120, wszystkie 4 miały delikatną obwódkę żółto-brązową. Wszystkie FPT dedykowane do Tjeta. Teraz wymienione na Denso IXU27.
a ktos mi wyjawi roznice miedzy ixu 22 a 27 i jak one sie maja do ngk?
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
No ciepłotá się różniá.odpowiednik ngk to ...27
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Ja wczoraj założyłem te ..27 i jak na razie ok.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest