[Giulietta] ułamana klamka od wewnątrz

misiasty7

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB 170km
Julia 18k przebiegu, pierwszy upalny dzień czerwca, przejechałem 12km w korku (50 minut) pierwszy raz w tym roku z włączoną klimą. Wesoło łapię za klamkę podjechawszy pod dom... a tu zonk, klamka sie ukruszyła :( Orientujecie się czy wymienią mi to na gwarancji?

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 3.jpg
    3.jpg
    27.7 KB · Wyświetleń: 2,195
  • 2.jpg
    2.jpg
    26.1 KB · Wyświetleń: 2,071
  • 1.jpg
    1.jpg
    28.2 KB · Wyświetleń: 2,006
Oj... :(
Dobre pytanie. Najgorsze jest to, że... z tego co pamiętam klamka jest integralną częścią poszycia drzwi. Czyli - trzeba wymienić de facto *cały plastik drzwi*, który raczej tani nie jest... Zawsze mam strach w oczach, jak mi ktoś (pasażer) otwiera drzwi i opiera się o tę klamkę przy wysiadaniu...

Edit: Właśnie - rysunek 70133-010 PŁATY WEWNĘTRZNE DRZWI BOCZNYCH PRZEDNICH

Do mnie jest część 156105144, której katalogowa cena to 1450 zł...

Ostatnia edycja:
o cholera... Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim jest to że nie oparłem się o nią. Złapałem z normalną siłą tak jak zawsze. Mam jakieś dziwne przeczucie że różnice temperatur miały tutaj wpływ. Trochę zcięła mnie z nóg kwota 1450pln + robocizna... :(

Jutro jadę do ASO to napiszę co i jak.

Ostatnia edycja:
Kiedyś znajomemu się to samo stało, jak dziecko na siłę szarpało za klamkę. Też był mocno zdziwiony kosztami. Znalazłem mu na allegro cały boczek ze zniszczoną tapicerką i przełożyłem klamkę. Trochę było zabawy bo ona jest zgrzewana do reszty ale trwało to mniej niż godzinę. Koszt boczku 90 zł z przesyłką i po problemie. Boczki tylne są tańsze ale z tego co pamiętam tam jest inaczej trochę rozwiązane i nie pasuje Plug&Play. Oczywiście można też wymienić całą tapicerkę ale jeśli Twoja jest w idealnym stanie to lepiej samą klamkę przełożyć.
W ASO pewnie stwierdzą, że to Twoja wina bo uszkodzenie jest typowo mechaniczne itd, itp.

Oj... :(
Dobre pytanie. Najgorsze jest to, że... z tego co pamiętam klamka jest integralną częścią poszycia drzwi. Czyli - trzeba wymienić de facto *cały plastik drzwi*, który raczej tani nie jest... Zawsze mam strach w oczach, jak mi ktoś (pasażer) otwiera drzwi i opiera się o tę klamkę przy wysiadaniu...

Edit: Właśnie - rysunek 70133-010 PŁATY WEWNĘTRZNE DRZWI BOCZNYCH PRZEDNICH

Do mnie jest część 156105144, której katalogowa cena to 1450 zł...
Niestety potwierdziły się słowa kolegi. Klamka to integralna cześć tapicerki. Cena katalogowa w ASO 1440pln. Jednak jest duża szansa na naprawę gwarancyjną. Uważajcie więc koleżanki i koledzy na klameczki od wewnątrz :-)

Przy mnie przyjechał do ASO koleś z tym samym. Zrobili zdjęcia i wysłali do FAP czy to uzna.

Nie i było to kilka miesiecy temu.

A jaką macie opinię o ASO Kraków?

miałem to samo tzn prawie - urwało się tylko wewnetrzne "oczko" do mocowania cięgna. Pokleiłem na szybko bo nie było nic do stracenia-miało być na chwilę póki nie upoluję jakiegoś panela z używek, no i tak jeżdzę już ze 2 lata ;)

To masz dobry klej

Ostatecznie klamka a raczej cała tapicerka drzwi wymieniona na gwarancji wiec ASO pomogło.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Witam

Mam dokładnie ten sam problem, niestety kupiłem używaną Giuliette wiec ASO w Krakowie nie wchodzi w grę (inna sprawa ze ASO na Andersa ma masę negatywnych opinii). Czy ktoś wie czy w jakikolwiek sposób da się wymienić sama klamkę z przodu po stronie pasażera czy faktycznie trzeba cały bok drzwi wymieniać za 2000zl?

Samą klamkę można wymienić na upartego (element nie występuje jako częsc zamienna) ale jest z tym dużo roboty bo wszystko jest na zgrzewach a i tak musisz kupić używkę jako "dawce" wiec pytanie czy jest sens robić podwójna robotę. Kup cały panel używkę upewniając się oczywiście wcześniej czy klamka jest w całości

Witam

Mam dokładnie ten sam problem, niestety kupiłem używaną Giuliette wiec ASO w Krakowie nie wchodzi w grę (inna sprawa ze ASO na Andersa ma masę negatywnych opinii). Czy ktoś wie czy w jakikolwiek sposób da się wymienić sama klamkę z przodu po stronie pasażera czy faktycznie trzeba cały bok drzwi wymieniać za 2000zl?

Mamy to zrobić Ciebie? Jest podane kilka sposobów, jak sobie poradzić ale Ty to jakoś przeoczyłeś...

Mamy to zrobić Ciebie? Jest podane kilka sposobów, jak sobie poradzić ale Ty to jakoś przeoczyłeś...

Generalnie jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to po co się udzielać? Nic nie wnosisz do dyskusji.

Podane sposoby powyżej to w zasadzie wymiana w ASO całej tapicerki drzwi dla samochodow na gwarancji co nie wchodzi w gre, drugi to to samo z tym ze trzeba kupić boczek drzwi i wymienić w serwisie. Oba warianty sprowadzają się do wymiany całej tapicerki. Odkąd Giulietta miała premiere ktoś mógł mieć inny sposób na to i stad moje pytanie. Sprawdziłem również włoskie i angielskie fora ale tam mówią w większości o ASO.

Niestety niewiele firm oferuje sama tapicerkę a te które można znaleźć na allegro maja ja w tragicznej jakości wiec w sumie najlepszym wyjściem jest kupno całego boczku i wymiana tylko i wyłącznie klamki. Czy ktoś wie może jak trudne to jest do wykonania lub czy serwisy się zajmują takimi sprawami?

Generalnie jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to po co się udzielać? Nic nie wnosisz do dyskusji.

Ty czytasz co piszesz?! Podano Ci 3 sposoby rozwiązania tego problemu. Jeden z nich i to chyba najlepszy oraz najtańszy został opisany między innymi przeze mnie. Po czym tworzysz posta, licząc nie wiadomo na co. Cenę też podajesz z sufitu, bo nawet w tym temacie była podana za lewą stronę a prawa wedle cennika z maja to 1480 zł. Klasyczny przykład wejścia do tematu i zadawania pytań na które już są odpowiedzi bez czytania wcześniejszych treści.

Cena nie jest sufitu tyle w ASO mi powiedzieli po telefonie.

Widze nie zrozumieliśmy się - z tych trzech sposobów mamy:
Wymianę w ASO
Wymianę całej tapicerki
Wymianę samej klamki - komuś sie udało.

I teraz pomijając ASO, niestety nie ma zbyt wielu tapicerek do kupienia w dobrym stanie. Na allegro sa dwie firmy które je maja przy czym jedna z Bielska w ogolę nie odpisuje na żadne wiadomości ani telefony a druga po dosłaniu zdjęć szczegółowych na nowo definiuje pojecie "drobne ryski i otarcia". Tak wiec zostaje trzecia metoda o której chciałbym się dowiedzieć więcej a mianowicie w jaki sposób komuś udało się wymienić sama klamkę?

Ostatecznie klamka a raczej cała tapicerka drzwi wymieniona na gwarancji wiec ASO pomogło.

Mi dzisiaj rano również ułamała się klamka od wewnątrz, jednak ASO w Kielcach stwierdził, że uszkodzenie jest mechaniczne i nie podlega gwarancji.
Dlatego mam prośbę: możesz podać dokładnie gdzie naprawiałeś i datę ewentualnie jakiś numer zgłoszenia/naprawy abym mógł powołać się na Twój przypadek.
Swoją drogą to chyba jedyny samochód jaki widziałem gdzie klamka stanowi integralną część z boczkiem...

Naprawiałem w InterAuto w Krakowie. Tel 123610411. Nie było żadnego problemu żeby zrobili to na gwarancji, być może trafiłem na właściwą osobę a nie marudera :-)

Amortyzatory
Powrót