• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Chiptuning.

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Proszę w tym temacie wklejać swoje wykresy z hamowni oraz dzielić się doświadczeniami z chiptuningu.

to chyba najbliższy temat w części forum Giulietty na wrzucenie wykresu przed/po chipie więc i tu się pochwalę modyfikacją. hamowanie zrobione w trybie N, strojenie na RON98:
181400-chiptuning_-chip.jpg

Załączniki

• Chip.jpg
    Chip.jpg
    132.4 KB · Wyświetleń: 1,019
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Duza roznica w porownaniu do serii :D,a moze to glupie pytanie ,ale jezeli strojenie bylo robione na 98 to czy musisz jezdzic tez na 98 :)

strojenie było robione z uwagą że zostawiamy margines bezpieczeństwa - Cinek miał nie cisnąć ile się da tylko zrobić solidny skok, ale z trochę większym niż standardowo zapasem (żeby spać spokojnie).

żeby tak zostało (tzn zapas) to trzeba już śmigać na RON98 - jednak w przypadku auta mojej żony to przebiegi typu 5000km na rok, więc +10% do ceny paliwa to niewielka różnica w rocznych kosztach utrzymania auta.

Dodam tylko że N i D miały w serii identycznie ustawione mapy zapłonowe i turbinę - różnica w odczuciu tylko była przez ustawienia dla reakcji na pedał gazu! Po modzie mapy są nowe ale takie same dla N i D, natomiast turbina jest ustawiona w D na więcej - i to naprawdę czuć - teraz zmiana z N na D powoduje naprawdę dużą zmianę zachowania auta w zakresie powiedzmy 2-4tys obr, później jest już to samo (szkoda że nie dało się schamować na D - kontrola trakcji przechodziła w tryb awaryjny i wyłączała D bo nie kręciły się tylne koła)

Wklej pełny wykres jak masz .W serii ile było?

Wklej pełny wykres jak masz .W serii ile było?

Przecież jest pełny wykres z kreskami przed i po. Oryginalnie na zatankowanej RON98 (ale mapy były fabryczne na RON95 więc to nie miało znaczenia a chyba nawet minimalnie mogło zaniżać osiągi przy niezoptymalizowanych mapach) wychodziło coś ok 129KM i 224Nm. Auto 2 letnie z przebiegiem 10kkm.

Ostatnia edycja:
To i ja dodam swój :) miałem zatankowane 95, tuner powiedział, że po zalaniu 98 przyrost może być jeszcze większy +~5-10hp i +~10-15nm. Czy to prawda? nie wiem :)
attachment.php

Załączniki

• 12049622_711163375685222_6084395395368455827_n.jpg
    12049622_711163375685222_6084395395368455827_n.jpg
    110.3 KB · Wyświetleń: 1,502
To i ja dodam swój :) miałem zatankowane 95, tuner powiedział, że po zalaniu 98 przyrost może być jeszcze większy +~5-10hp i +~10-15nm. Czy to prawda? nie wiem :)
Wg mojej skromnej wiedzy po samym zalaniu 98 to możesz mieć nawet trochę słabsze osiągi niż na 95. Natomiast 98 ma dawać większe pole manewru z modyfikacją map zapłonowych, można bardziej je zmodyfikować zanim osiągnie się spalanie stukowe. Z tego co pamiętam to różnica w strojeniu dla 98 miała być w górnej części obrotów, więc na chłopski rozum raczej jeśli chodzi tylko o moc maksymalną. Cinek mi mówił że faktycznie można osiągnąć te 5-10KM więcej. Nie przypominam sobie jednak słowa na temat wzrostu momentu obrotowego po strojeniu na 98 wg strojenia na 95, ale ja się nie znam :)

BTW, widzę że Ci nie trzymała serii przed modem - wydaje mi się że powinieneś mieć te przynajmniej 10KM więcej przed. Wg. instrukcji 1.4MA ma mieć 170KM przy 5500obr/min, u Ciebie max jest przy ok 5100 i jest mniejszy niż powinien (a z reguły jest większy o 5-10KM jak wszystko jest tip-top z autem i paliwem). Jesteś pewien że nie masz jakiegoś drobnego niedomagania? A może paliwo liche? Ja bym jednak nie stroił zanim silnik nie działałby jak należy. No chyba że hamownia jakaś nieskaliborwana i wyniki przekłamane? Sorki za psucie humoru, ale to tylko z troski/na wszelki wypadek, wydaje mi się że lepiej sprawę wyjaśnić niż później auto naprawiać. Może podpytaj coś w dziale Tunning, albo tu, ktoś z większą wiedzą niż jak i doświadczeniem się może wypowie na temat Twojego wykresu.

- - - Updated - - -

Całkiem ładny wynik :).
Dziękuję, teraz jeździ się znacznie milej, tryb D bardzo cieszy. Cinek namawiał również na zmianę turbiny na większą IHI (z Fiata Bravo Sport bodajże), ale żonę (to jej auto) ledwo i tak udało mi się namówić chociaż na mod programu - twierdziła że dobrze jest jak jest i że jej popsuje samochód :) Teraz jednak powiedziała że fajniej auto jeździ, pod stromą górę nie musi redukować na 2. Ona jeździ w N, więc nie korzysta z dobrodziejstw zwiększonego doładowania i momentu (bo ciężko chodzi kierownica w D).
Zadanie dla Cinka miało być takie że program w N miał być delikatniejszy, dla żony, a w D dla mnie mocniejszy.

Ostatnia edycja:
Proszę w tym temacie wklejać swoje wykresy z hamowni oraz dzielić się doświadczeniami z chiptuningu.

Wg mojej skromnej wiedzy po samym zalaniu 98 to możesz mieć nawet trochę słabsze osiągi niż na 95. Natomiast 98 ma dawać większe pole manewru z modyfikacją map zapłonowych, można bardziej je zmodyfikować zanim osiągnie się spalanie stukowe. Z tego co pamiętam to różnica w strojeniu dla 98 miała być w górnej części obrotów, więc na chłopski rozum raczej jeśli chodzi tylko o moc maksymalną. Cinek mi mówił że faktycznie można osiągnąć te 5-10KM więcej. Nie przypominam sobie jednak słowa na temat wzrostu momentu obrotowego po strojeniu na 98 wg strojenia na 95, ale ja się nie znam :)

BTW, widzę że Ci nie trzymała serii przed modem - wydaje mi się że powinieneś mieć te przynajmniej 10KM więcej przed. Wg. instrukcji 1.4MA ma mieć 170KM przy 5500obr/min, u Ciebie max jest przy ok 5100 i jest mniejszy niż powinien (a z reguły jest większy o 5-10KM jak wszystko jest tip-top z autem i paliwem). Jesteś pewien że nie masz jakiegoś drobnego niedomagania? A może paliwo liche? Ja bym jednak nie stroił zanim silnik nie działałby jak należy. No chyba że hamownia jakaś nieskaliborwana i wyniki przekłamane? Sorki za psucie humoru, ale to tylko z troski/na wszelki wypadek, wydaje mi się że lepiej sprawę wyjaśnić niż później auto naprawiać. Może podpytaj coś w dziale Tunning, albo tu, ktoś z większą wiedzą niż jak i doświadczeniem się może wypowie na temat Twojego wykresu.

Nie mam doświadczenia, posługuję się tylko informacjami od tunera. Odnośnie przebiegu momentu/mocy to może on wynikać z tego, że TCT ma trochę inny przebieg :) Z autem nie mam problemów i z tego co się dowiedziałem to różnie "wystrojone" przez fabrykę auta przyjeżdżają, raz lepiej, raz gorzej. Dzięki za troskę :)

Jeżeli ktoś mądrzejszy ode mnie w tych kwestiach chce się wypowiedzieć to super, chętnie poczytam :)

Już było w innym wątku, ale jeszcze raz. Może ktoś będzie chciał porównać.
181733-chiptuning_-hamownia.jpg

Załączniki

• hamownia.jpg
    hamownia.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 384
Czyżby 1.4 MA nie trzymały seryjnych 170KM? W 1.4TB 120KM (alfy i kilka bravo jakich wykresy oglądałem) zawsze jest jakiś gratis ok 5KM, a w mojej było prawie 10KM. To samo miałem w 159 1.9JTDm 16V - 160KM zamiast 150 i ponad 10Nm więcej niż seria (auto było wtedy7.5 letnie, 110tys km przebiegu). Kupa innych alfa,fiatów itp, zawsze miała coś ekstra, no chyba że był problem z czymś. Może jednak TTTM?

eee tak źle chyba nie jest chociaż nie wiem jak to wygląda u innych :) u mnie w serii wyszło 178KM, mierzone obciążeniowo. Mam gdzieś wydruki jakby kto chciał musiałbym tylko skany zrobić, wrzucać tutaj chyba nie będę bo temat dotyczy moda a ja mam serie póki co :)

Mnie by interesował taki wydruk. Jak możesz to wrzuć.

Roman a Ty dziurki nie masz w dolocie?

Coś mam niewątpliwie, dlatego chwytam się juz wszystkiego i pojechałem na hamownie.
A to widac na tym wykresie?

Czyżby 1.4 MA nie trzymały seryjnych 170KM? W 1.4TB 120KM (alfy i kilka bravo jakich wykresy oglądałem) zawsze jest jakiś gratis ok 5KM, a w mojej było prawie 10KM. To samo miałem w 159 1.9JTDm 16V - 160KM zamiast 150 i ponad 10Nm więcej niż seria (auto było wtedy7.5 letnie, 110tys km przebiegu). Kupa innych alfa,fiatów itp, zawsze miała coś ekstra, no chyba że był problem z czymś. Może jednak TTTM?

Nie chciałbym burzyć Twojego spokoju, ale jeśli wszystkie Twoje samochody mają 5-10KM ponad serię, i wszystkie były mierzone na tej samej hamowni, to pierwsze podejrzenie powinno paść na hamownię, która zawyża. Niestety - zawyżające hamownie to częsty proceder, bo wszyscy na tym "zyskują" i są zadowoleni.

Druga opcja, że masz bardzo dużo szczęścia i powinieneś zagrać w Lotto - a 4C zawita w Twoim garażu. :)

A teraz tak poważnie - pomiary na hamowniach są obarczone sporym błędem. Wynika to chociażby z tego, że dla dokładności pomiaru jest istotna wartość masy wirującej (samochodu). Czyli fele, opony, tarcze, elementy napędu. W 99% przypadków przyjmuje się na ślepo 60 kg, ale oczywiście jest to wartość wyssana z palca. Ta wartość ma znaczenie przy konwersji mocy zmierzonej faktycznie na kołach (powiedzmy, że pomiar jest wiarygodny) na moc na silniku. Im mniejsza będzie masa wirująca po stronie samochodu (np. 40 kg zamiast 60 kg) tym większa będzie (pozorna) moc na silniku względem mocy na kołach.

Nie chciałbym burzyć Twojego spokoju, ale jeśli wszystkie Twoje samochody mają 5-10KM ponad serię, i wszystkie były mierzone na tej samej hamowni, to pierwsze podejrzenie powinno paść na hamownię, która zawyża. Niestety - zawyżające hamownie to częsty proceder, bo wszyscy na tym "zyskują" i są zadowoleni.

Druga opcja, że masz bardzo dużo szczęścia i powinieneś zagrać w Lotto - a 4C zawita w Twoim garażu. :)

A teraz tak poważnie - pomiary na hamowniach są obarczone sporym błędem. Wynika to chociażby z tego, że dla dokładności pomiaru jest istotna wartość masy wirującej (samochodu). Czyli fele, opony, tarcze, elementy napędu. W 99% przypadków przyjmuje się na ślepo 60 kg, ale oczywiście jest to wartość wyssana z palca. Ta wartość ma znaczenie przy konwersji mocy zmierzonej faktycznie na kołach (powiedzmy, że pomiar jest wiarygodny) na moc na silniku. Im mniejsza będzie masa wirująca po stronie samochodu (np. 40 kg zamiast 60 kg) tym większa będzie (pozorna) moc na silniku względem mocy na kołach.

Ja hamowałem dopiero 2 swoje samochody, robiłem to u Cinka, który z tego co wiem dba o wszelkie terminowe kalibracje hamowni, rozstaw czujników, ma opinię specjalisty na forum, ma dobrą/nową hamownię obciążeniową Maha itp. O szczegóły byś musiał jego pytać, ale z tego co wiem gość dba żeby wszystko było dobrze zrobione.

Resztę wykresów jakie widziałem to głównie od Cinka (z facebooka Cinsoftu), jak hamował inne samochody, choć też szukałem po necie i widziałem z wielu innych hamowni. Zdrowe samochody raczej mają mały gratis. Samochody które nie trzymają serii, raczej mają jakiś większy bądź mniejszy problem - były przypadki właśnie z profilu Cinsoftu, gdzie takie auto po pierwszym hamowaniu było odsyłane na naprawy, a po powrocie seria wreszczie była jak w książce i można było robić moda.

Co zwróciło moją uwagę w poprzednich wykresach (głównie w tym od kolegi buczo) to że moc max nie tylko nie doszła do książkowej wartości, ale wykres mocy spada od znacznie niższych obrotów. Na ten drugi problem potencjalne błędy kalibracji hamowni czy wpisania bardziej lub mniej poprawnych mas wirujących, nie miałby wpływu, zgodzisz się ze mną?Moc i tak powinna rosnąć do tych książkowych 5500obr dla MA. Dla mnie to było trochę podejrzane i dlatego koledze zwróciłem uwagę. U kolegi Roman35 już bliżej serii jeśli chodzi o punkt mocy max - wyszło 5450, choć moc ciągle nie taka jak w książce (ale może tu były jakieś błędy o których wspominasz). W mojej Julce TB, książkowe 5200obr punk max i moc 129 (książkowe 120).

PS. W totka nie gram, szczerze to nie chciałbym się w ten sposób "dorobić"

Ostatnia edycja:
na prośbę @Roman35 wrzucam skany pomiarów serii na hamowni drogowej , normal oraz dynamic.
Dane wydają się realne - tu jest mój test na przyspieszenie rzeczywiste zrobiony chyba jakiś rok temu https://www.youtube.com/watch?v=4pf6QgN3s8I . Zastanawiam się czy jest sens robić chipa- przyspieszenie musiało by zejść pewnie poniżej 7s :)

attachment.php

attachment.php

na prośbę @Roman35 wrzucam skany pomiarów serii na hamowni drogowej , normal oraz dynamic.
Dane wydają się realne - tu jest mój test na przyspieszenie rzeczywiste zrobiony chyba jakiś rok temu https://www.youtube.com/watch?v=4pf6QgN3s8I . Zastanawiam się czy jest sens robić chipa- przyspieszenie musiało by zejść pewnie poniżej 7s :)
....
U Ciebie moc max jest trochę przed 5500, ale i tak widać (choć akurat label przysłania) że mniej więcej to samo trzyma się jeszcze do tych 5800ob/min i dopiero spada. u niektórych nie jest tak dobrze na wysokich obrotach.

Co do sensowności moda w MA. 170KM to już na Giuliettę nie jest mało, w 120KM to zdecydowanie bardziej uzasadnione. Zależy jednak co kto chce, dla jednego 100KM to będzie aż za dużo a innemu 240 w QV nie wystarcza.

Z tego co mi się wydaje z naszego spotkania w lecie to masz koła 16" w swojej Julce, czyli pewnie też na wąskich oponach 195/55R16 lub 205/55R16. W takiej sytuacji po modzie ja bym zakładał szersze kapcie - choćby 225/45R17 - ale wtedy wchodzisz wo dodatkowe koszty zakupu felg/opon jak i trochę większego spalania. W razie czego trzeba by to wziąć pod uwagę.

Amortyzatory
Powrót