[Giulietta] Odczyt body komputera przez wtyk OBD.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- widzę, że Smok wystawił nowe oprogramowanie tzw. moduł FT0013 Fiat Body OBD.

Obsługiwane modele Body i dostępne funkcje:

Magneti Marelli NEC70F3227 +95160 (Read/Write EEprom , Read Flash , Read PIn Code)
Magneti Marelli NEC70F3378 +95160 (Read/Write EEprom , Read Flash , Read PIn Code)
Magneti Marelli MCU +95640 (Read/Write EEprom , Read Flash , Read PIn Code)
Magneti Marelli MC68HC912DG128 (Read/Write EEprom , Read PIn Code)
Magneti Marelli MC9S12DG256 (Read/Write EEprom , Read PIn Code)
Siemens MC9S12DB128 (Read/Write EEprom , Read/Write Flash ,Read PIn Code)

- czy ktoś może potwierdzić te informacje i jak sie mu spisuje ten moduł.
- 70F3633 NEC oraz 95C320 to chyba moduł giulietty.

Załączniki

• 153-thickbox_default.jpg
    153-thickbox_default.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 131
Ostatnia edycja:
Jest to tylko oznaczenie programisty w programie ( do czego potrzebujesz co chcesz uzyskać)

A to jest autentyczny numer BC giulietta w grupie FCA - BC940F.0700

- jeden telefon do serwisu firmy Smok wyjasnił sprawę.
- jest pomyłka na ich stronie, za to gorąco przepraszają.
- obecna wersja oprogramowania nie czyta zawartości body komputera Fiat-a z procesorem NEC 70F3633 za pomoca interfejsu OBD.
- czyli pozostaje stary sposób na demontaż body komputera oraz odczyt epromu 95C320.

- odświerzam temat.
- dostałem informację z serwisu Smoka , że interfejs UHDS SMOK oraz licencja FT0013 od lipca tego roku poprawnie odczytuje / zapisuje EEProm , czyta flasha oraz czyta PIN code poprzez interfejs OBD dla Magneti Marelli z procesorem NEC 70F3633 + 95320 EEprom.
- wolę to sprawdzić czy ktoś miał z tym do czynienia, bo cena 2.400 zł za licencje jest na razie zaporowa.

http://smok.com.pl/index.php?id_product=149&controller=product&id_lang=1

Załączniki

• FT0013 Fiat body OBD.jpg
    FT0013 Fiat body OBD.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
- sprawdziłem ten program Smoka, za żadne skarby nie chce działać z giulietta z jej BSI porzez wtyk OBD.
- poszperałem po internecie i znalazłem program do odczytu body z innego modelu.
- trochę przerobiłem i proszę program ładnie czyta z BSI Magneti Marelli poprzez wtyk OBDII.
- spawdziłem także różne interfejsy BT (bluetooth) i jedyny działający , jak do tej pory to OBDLink Mx, tak wiem cena prawie 400 zł.
- drugi interfejs iCAR Vlink ver 2.0 , taki z czerwoną obwódką nie mogę na nim ustawić poprawnej maski, ale będę działał poniewaz cena jest lepsza 65 zł.
- zasada działania programu polega na tym, że program podaje kody do wyłączenia BSI i przejścia w tryb serwisowy.
- w trybie serwisowym można odczytać eeprom, flasha.
- po odczycie trzeba zrestartować akumulator.
- procedura jest taka: po podłączeniu interfejsu i sparowaniu BT, uruchamiamy program, po 4-5 sekundach wyłaczamy zapłon kluczykiem.
- ponownie uruchamiany program, po 2 sekundach podaje nam odczytany CODE.
Uwaga: po tej operacji BSI jest w trybie serwisowym, nawet po włączeniu i wyłączeniu kluczyka, tylko rozłączenie akumulatora na 10 sekund przywraca funkcjonalność BSI
- program jak na razie jest w wersji alfa, czyli nie ma grafiki i nie podaje VIN-a.
- chętnie udostępnię program (APK na androida ) dla testów działania programu, niestety trzeba mieć interfejs OBDLink MX.
- zainteresowanych zapraszam na PW.

Załączniki

• 26000.jpg
    26000.jpg
    42.5 KB · Wyświetleń: 79
  • 26001.jpg
    26001.jpg
    23.6 KB · Wyświetleń: 76
  • 26002.jpg
    26002.jpg
    22.6 KB · Wyświetleń: 69
  • 26003.jpg
    26003.jpg
    22.9 KB · Wyświetleń: 65
  • 26004.jpg
    26004.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 60
Ostatnia edycja:
- dodano wizualizację odczytanej ramki z code.
- dodano mozliwość odczytania plików użytkownika w trybie raw (skompresowanych) oraz w trybie rozpakowanym.
- w trybie rozpakowanym ramka zajmuje 48 bajtów.
- w poszczególnych trybach serwisowych program wyświetla dodatkowe komunikaty i ewentualne znalezione błędy.
- program zapisuje do pamięci telefonu odczytane ramki w trybie raw oraz w trybie rozpakowanym.

Załączniki

• 7010.jpg
    7010.jpg
    31.4 KB · Wyświetleń: 82
  • 7013.jpg
    7013.jpg
    25.5 KB · Wyświetleń: 64
  • 7015.jpg
    7015.jpg
    41.3 KB · Wyświetleń: 71
  • 7017.jpg
    7017.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 77
  • numbers.zip
    numbers.zip
    211 bajtów · Wyświetleń: 120
  • bina.jpg
    bina.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 63
Ostatnia edycja:
- własnie takie dwa czerwony i czarny odesłałem w ramach 14 dni zwrotu.
- to są interfejsy bez możliwości programowej zmiany predkości can z 29/500 na 29/50 kbaud.
- ja pracuję (na razie podczas testów ) na interfejsie ObdLink MX.
- dostałem od kolegi na próby interfejs od Viakena, VSCAN (150 zł).
- po podłączeniu do samochodu interfejs padł, nie wiadomo dlaczego.

Załączniki

• tablice.jpg
    tablice.jpg
    54.5 KB · Wyświetleń: 64
- łatwo można sprawdzić dowolny interfejs (bazujący na ELM 327) za pomoca programu alfaOBD pod PC.
- program alfaOBD pod androida oraz win Ce nie posiada tej funkcjonalności.
- podłączamy interfejs do auta, wybieramy model interfejsu z programu alfaOBD.
- ustanawiamy połączenie i przechodzimy do zakładki Manual Connect.
- w polu Send Command wpisujemy np. 1003 oraz wybieramy Send.
- w formatce Terminal dostajemy listę komend jakie program wysyła do interfejsu ELM327.
- z tej listy widać , że nasz interfejs musi obsługiwać komendy np. takie jak: ATCRA, ATSH.
- popularne (czytaj tanie interfejsy z ostatnią najnowsza wersja 1.5 bis ) nie obsługują tych komend ani komend ATPP do obsługi zmiany predkości interfejsu

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    62.9 KB · Wyświetleń: 123
  • 2.jpg
    2.jpg
    43.4 KB · Wyświetleń: 69
  • 5.jpg
    5.jpg
    43.9 KB · Wyświetleń: 64
  • 6.jpg
    6.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 73
bubu321 ... właśnie mój stary elm327 BT 1.4 ..padł. Jestem na etapie szukania czegoś przyszłościowego ale nie w olbrzymich pieniądzach ;)...miałeś dostęp do tych interfejsów..
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v2-mini-bt-interfejs-vscan-stn1110-mini-bt.html
http://allegro.pl/polski-elm327-v3-bluetooth-ms-hs-can-ford-stn1170-i5562551507.html
który lepszy stn 1110 czy stn 1170 i który z nich ma możliwość zmiany prędkości poprzez komendę ATTP...?
dzwoniłem do Viakena ..powiedzieli że ATTP mają obydwa interfejsy ..

Ostatnia edycja:
- i chyba mają rację, rozszerzone komendy typu ST posiada jeden i drugi interfejs.
- który lepszy nie wiem.
- jak na razie VSCan padł u mnie po podłączeniu do auta.
- zobaczymy jak zareaguje ten "polski elm327 v3 Blootooth" po podłączeniu do auta.
- dziwny ten VSCAN nigdy Giluetty na oczy nie widział, że zbaraniał i padł.
- w programie jak na razie walczę z wielkością buforu.
- był ustawiony na 48 byte.
- podjechał kolega z G z 2012 roku i program zrobił "blue screena".
- teraz bufor ustawiam na 64 byte i będę testował jak kolega wróci z trasy.

jak bardzo chcesz to mam do Ciebie stówkę..;)..jak kupie tego Viakena to mogę podjechać na próby..ale to po swiętach

- dostaniesz program i będziesz sobie testował.
- a do mnie wtedy uwagi na temat działania.

- no i jest jakiś problem z interfejsem od viakena.
- prawdopodobnie program ELM327 identifier zmienia baudrate procesora (sic !) i nie ma synchronizacji z bluetootem.
- a ja zakupiłem jeden taki interfejs polskiej produkcji.

- ale u mnie interfejs Obdlink-Mx działa od 2 miesiecy bez problemu i cały czas jest synchronizacja.
- a mordowany jest zdrowo całymi dniami.

bubu321 ..potwierdzam , interfejs od Viakena https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html połączył się z programem ale wykonał tylko prawidłowo dwie pierwsze czynności czyli state AT i state ECU ...reszty nie zdołał.Posypały mi się błędy poduszek , abs-u , wspomagania itd. Rozłączyłem akumulator jak wspominałeś na 10 minut i później zacząłem kasować Multiecuscanem błędy ale przy pomocy tego interfejsu https://viaken.pl/pl/interfejs-obdl...6bit-najszybszy-euroscan-2013-na-stn1110.html . Po zrobieniu CAN info okazało się że wreszcie nie widzi Body mojej nawigacji którą już wymontowałem.Przez ostatnie dwa tygodnie próbowałem zrobić proxy ale cięgle widział system moją starą nawigacje i proxy się kończyło niepowodzeniem no bo chciał dopisać centralkę z którą nie mógł się połączyć. Dzisiaj po usunięciu wszystkich błędów proxy przeszło jak po maśle i wreszcie mi nie miga licznik. Czyli albo pomogło to że body było w stanie serwisowym albo odłączenie akumulatora aby proxy przebiegło prawidłowo.Jutro odsyłam ten interfejs BT Viakena do Krakowa. Jak dla mnie szkoda kasy.

Ostatnia edycja:
- ja bym jeszcze spróbował z nowym programem ale w sobotę muszę go jeszcze przetestować na aucie.

Amortyzatory
Powrót