[Giulietta] Spadek mocy + upuszczanie ciśnienia ciąg dalszy

ciamek

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA
Witam,
Jako, że nie udało mi się rozwiązać problemu ze spadkiem ciśnienia podczas przyśpieszania to postanowiłem zażyć trochę wiedzy i działać dalej. A mianowicie:
- Czujnik ciśnienia doładowania wymieniony,
- MAP wyczyszczony,
- czujnik (zawór?) overboost wyczyszczony,
- wymienione przewody podciśnienia,
- dolot szczelny,
- zawór bocznikowy turbo wymieniony.

Objawy nadal takie same. Wg MES-a nie ma błędów, natomiast z log'ów wynika duże przeładowanie (2,7k i nawet 2,9k mBar) i gwałtowny spadek ciśnienia. Poniżej zamieszczam logi (w formacie .csv), które zrobiłem w dwóch konfiguracjach podłączenia przewodów do overboosta - pierwszy wg tego jak było do tej pory, drugi log to poprostu zamieniłem wężyki na dwóch niebieskich króćcach z czujnika.
Po zamianie wężyków turbina idzie bez upuszczania, jednak widać jeszcze większe przeładowanie niż wcześniej i słychać wyraźnie działanie WG. Również falowanie ciśnienia powietrza w dolocie wzbudza moje podejrzenia. Sam już nie wiem co dalej...
Log 1:
https: //ufile.io/f45231
Log 2:
https: //ufile.io/ee470

Jedynie co przychodzi mi do głowy to padnięty MAP, ale to tylko moje przemyślenia :P

Witam,
Jako, że nie udało mi się rozwiązać problemu ze spadkiem ciśnienia podczas przyśpieszania to postanowiłem zażyć trochę wiedzy i działać dalej. A mianowicie:
- Czujnik ciśnienia doładowania wymieniony,
- MAP wyczyszczony,
- czujnik (zawór?) overboost wyczyszczony,
- wymienione przewody podciśnienia,
- dolot szczelny,
- zawór bocznikowy turbo wymieniony.

Objawy nadal takie same. Wg MES-a nie ma błędów, natomiast z log'ów wynika duże przeładowanie (2,7k i nawet 2,9k mBar) i gwałtowny spadek ciśnienia. Poniżej zamieszczam logi (w formacie .csv), które zrobiłem w dwóch konfiguracjach podłączenia przewodów do overboosta - pierwszy wg tego jak było do tej pory, drugi log to poprostu zamieniłem wężyki na dwóch niebieskich króćcach z czujnika.
Po zamianie wężyków turbina idzie bez upuszczania, jednak widać jeszcze większe przeładowanie niż wcześniej i słychać wyraźnie działanie WG. Również falowanie ciśnienia powietrza w dolocie wzbudza moje podejrzenia. Sam już nie wiem co dalej...
Log 1:
https: //ufile.io/f45231
Log 2:
https: //ufile.io/ee470

Jedynie co przychodzi mi do głowy to padnięty MAP, ale to tylko moje przemyślenia :P
masz złe odczyty z MES.

Ta turbina daje 1,5 bara
Przy tym ciśnieniu by tobie już dawno turbo się rozleciało.
Jak by tobie przeładowywał od razu masz błedy P0-235 P0-236

Rozumiem, że więcej niż 1.5 bara nie da, lecz odczyty to jedyne na czym mogę się opierać, no i jeszcze odczucia podczas jazdy. Jeśli jednak nie przeładowuje, to dlaczego tak skokowo działa doładowanie? Podczas przyśpieszania słychać działanie zaworu upustowego, o czym wspominałem.
Zapomniałem wcześniej dopisać - po czyszczeniu MAP autko szło lepiej, bardziej miarowo i powyższy problem występował ale w mniejszej skali. Jednakże to była tylko chwilowa poprawa...

A nie przegryzło Tobie coś rury od dolotu do icka.
Bo te pulsowanie mi do tego pasuje a gwizd zazwyczaj z węza dobiega jak dobija ciśnienie.
Czujnikowi brakuje turbo ładuje ale błąd nie wyskakuje zazwyczaj do 10% różnicy.
Na forum jest kilkoro kolegów którym tą rurę łatałem w jednym przypadku lub wymieniałem.
Więc warto od tego zacząć

Sprawdzałem i dolot i icka - nic jak dotąd nie zauważyłem. Spróbuję na dniach to jeszcze raz sprawdzić. Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie szczelności?

dolna rura miedzy kolankami tam najczęściej gryzą.
sprawdzisz wzrokowo i dotykowo zazwyczaj sa małe dziurki po ząbkach.

Dzisiaj udało mi się znaleźć czas i wziąć się za IC. odłączyłem rury i dokładnie sprawdziłem - wszystko jest w porządku i żadnych śladów gryzoni.
Nie wiem co dalej kombinować... Czy regulacja sztangi z turbo może mieć coś z tym wspólnego?

nie ona tylko wtedy gdyby nie ładował lub za dużo by Turbo dawało.

Witam po dłuższej przerwie :)
Problem został rozwiązany - po serii własnych "badań i testów" udało mi się zlokalizować usterkę i usunąć awarię - przyczyną tego wszystkiego był zapchany olejem czujnik overboost, z którego to wychodzą przewody podciśnienia. Wcześniejsze czyszczenie nic nie dało, dopiero WD-40 i kompresor dały radę.
Dziękuję dziadzia82 za pomoc. Temat do zamknięcia.

Witaj ciamek mam podobny problem.W trakcie przyśpieszania tak około 4tyś zaczyna przerywać słychać jak zawór puszcza i jazda zaczyna się "szarpana" dodatkowo jak wcisnę sprzęgło to obroty silnika nie spadają od razu tylko 1-2 sek utrzymują się i potem spadają ale wolniej niż było to przedtem.Czy objawy były u ciebie podobne?

A to i ja odgrzebię wątek. Czy to to:

https://www.youtube.com/watch?v=uZ1xBKArwW4

V bieg, od początku do końca filmiku but, bez żadnych ruchów nogą. Zauważyłem to dzisiaj, myślałem, że to ASR, bo ślisko, ale jednak nie, w końcu dorwałem suchą jezdnię i nadal robiła to na V... Jeszcze nie podłączałem się MESem (bo zimno), pewnie jutro.

Od czego zacząć?

Edit: jeszcze dodam, że tak jak zawsze Julka (nie tylko moja) przy parkowaniu świszczała/gwizdała z turbo - tak teraz nagle tego dźwięku nie ma.. Więc coś tam z powietrzem jest niehalo...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót