[MiTo] Który silnik bnzynowy najlepszy?

• Autor wątku Autor wątku mrq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

mrq

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 2.4 Q-Tronic
Hej
planuje zakup Mito z silnikiem benzynowym, tak do maxymalnie 24 tys zlotych. Autko bedzie dla zony, ktora jezdzi po miescie i robi male przebiegi.
Jaka wersja benzynowa bedzie najmniej awaryjna.
Teraz jezdzi stilo 1.6 103km

Zwykłe 75 konne 1.4

P9

odpuściłem multiairy / a co myślicie o wersji 1.4 120km ?

Mam taki w giuliettcie i daje radę. Dość stara i sprawdzona jednostka, żłopie sporo paliwa, ale idealnie nadaje się pod LPG w razie czego.
Często te silniki mają więcej mocy niż obiecuje producent (moja 136KM, ale słyszałem o przypadkach ok 150KM) także małe MiTo powinno zapierdzielać jak dzikie.

PS. samochodu z tym silnikiem wyposażone są w koło dwumasowe także koszty serwisu rosną.
PS2. Ja miałem stilo 1.8 133KM i dynamika w 1.4 T-Jet jest o niebo lepsza ;)
PS3. wersja 1.4 8V to chyba nie MultiAir (raczej FIRE ;)) - mam taki silnik w punto (77KM), na miasto wystarcza. Prosty jak budowa cepa.

Ostatnia edycja:
Szukaj 1.4TB 120KM albo 155KM - nie są to awaryjne jednostki, a przyjemność z jazdy w porównaniu ze zwykłym 1.4 75 KM nie do opisania:cool:

to mnie zagieliście teraz z tą dwumasą w benzynie...masakra, serio?

Serio! Każdy t-jet lub MA ma dwumasę. Ja bym radził zostać przy Stilo ;) jak się nie psuje i nie gnije oczywiście ;)

trzeba dodać, że ta dwumasa się nie psuje jak w dieslu. 250kkm to powinna lekko pohulać.

1.4 75KM to w tym aucie pomyłka. Jak wolnossący to 95KM, a najlepiej TB155

stilo wlasnie bardzo dobrze smiga, nie psuje sie, ani nie gnije...ale pomyśleliśmy, zeby kupic cos nowszego i padlo na MiTo. To muszę to przemyśleć....

Dlaczego słuchasz opinii jednego kolesia który odradza zakup nie podając żadnego zasadnego powodu.

Dokładnie, ja mam Mito jestem z niego bardzo zadowolony. Ponad to mam wersję z MultiAir i cały czas działa.
Teraz mam zwiększoną moc z 135 na 170 i też jest jak na razie wszystko OK.

W Mito są dwie zasady doboru silnika.
1. Minimum 120KM
2. Im mocniejszy tym lepszy.

Żona będzie śmgiać w trybie N i będzie bardzo zadowolona, a Ty w D jeszcze bardziej.
W porównaniu do innych marek wszystkie te silniki są wręcz niezawodne.

stilo wlasnie bardzo dobrze smiga, nie psuje sie, ani nie gnije...ale pomyśleliśmy, zeby kupic cos nowszego i padlo na MiTo. To muszę to przemyśleć....

Nie zrażaj się, takie czasy... włoskie uturbione silniki są na prawdę bardzo wytrzymałe (zarówno diesle jak i benzyny)
Po jeździe próbnej wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane ;)

Dokładnie, ja mam Mito jestem z niego bardzo zadowolony. Ponad to mam wersję z MultiAir i cały czas działa.
Teraz mam zwiększoną moc z 135 na 170 i też jest jak na razie wszystko OK.

Ile taki zabieg cię wyszedł, bo mi zona truje że 135KM już mało

bedzie dla zony, ktora jezdzi po miescie i robi male przebiegi.
Jaka wersja benzynowa bedzie najmniej awaryjna.
Autor wyrażnie zaznacza do czego będzie to auto służyło a tu propozycje 155KM ! itd.
Chce mieć silnik jak najmniej kłopotliwy i palący mało paliwa.
Silnik 1.4 75 KM spełnia te oczekiwania.Chyba ten sam silnik występuje też z mocą 95 KM.
Wszystkie inne propozycje są chybione bo-
1.Więcej palą
2.Mają więcej części potencjalnie kosztownych w naprawie
3.Trudniejsze są w diagnostyce
4.I najczęściej droższe w zakupie

Autor wyrażnie zaznacza do czego będzie to auto służyło a tu propozycje 155KM ! itd.
Chce mieć silnik jak najmniej kłopotliwy i palący mało paliwa.
Silnik 1.4 75 KM spełnia te oczekiwania.Chyba ten sam silnik występuje też z mocą 95 KM.
Wszystkie inne propozycje są chybione bo-
1.Więcej palą
2.Mają więcej części potencjalnie kosztownych w naprawie
3.Trudniejsze są w diagnostyce
4.I najczęściej droższe w zakupie

78KM pali tyle co TB a wcale nie jedzie, w diagnostyce trudniejsze wcale nie są, ew kosztu utrzymania... no tak turbo jest ale kosztuje śmieszne pieniądze bo to zwykła pierdolinka a nie zmienna geometria z jtd, dwumas w benzyniaku bedzie robił 2 - 3 razy większy przebieg niż w dieslu więc można tego nie brac pod uwagę. Patrząc na Twój "garaż" nie masz zbyt wiele doświadczenia z MiTo więc proponowanie najgorszej jednostki jest z deka nie na miejscu

Naprawdę?:edziahaha:

155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -183 KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 200KM -jest

No raczej...

Amortyzatory
Powrót