To może ja pokrótce opiszę moją przygodę z LED'ami w Giuliettcie.
Zakupiłem zestaw H7 w ramach testu po emisji programu "101 napraw" na TVN Turbo, gdzie prowadzący zachwalał takie żarówki, na koniec jednak stwierdził, iż są one nielegalne w UE i niestety nie można ich zakładać.
Żarówki które kupiłem, wg. sprzedającego dają ok 8000 lm światła o temperaturze barwowej 6500K.
Źródłem światła są diody Bridgelux COB, chłodzone radiatorem i wentylatorem.
Wnioski po pierwszych testach:
- wentylatory są dość głośne, słychać je wyraźnie przy wyłączonym silniku, po jego włączeniu dźwięk jest zagłuszony
- włączenie świateł skutkuje zakłóceniami w odbiorze radia (prawdopodobnie przez pracujące wentylatory)
- z odległości ok 4-5 m ilość światła to: H7 = 600 lx, LED = 1500 lx
- z odległości ok 15 m ilość światła to: H7 = 75 lx, LED = 35 lx
Wygląda na to, iź LED świeci dużo bardziej rozproszonym światłem, dlatego jego ilość na całej powierzchni oświetlanej jest bardzo podobna, jednak niższa niż H7 w najjaśniejszym punkcie.
Pomiary luksometrem wskazują, iż światła LED na większej odległości jest mniej niż z H7, jednak subiektywne wrażenie poparte zdjęciami z aparatu mówi, iż to LED'y lepiej oświetlają przestrzeń przed autem.
Poniżej załączam zdjęcia z testów, zdjęcia wykonane przy pomocy aparatu umieszczonego w tym samym punkcie, z zablokowaną ekspozycją (przesłona, czas naświetlania i ISO są identyczne na obu zdjęciach)
Stanowisko pomiarowe (biała kulka blisko podłogi to miejsce pomiaru):
Oświetlenie przez H7:
Wartość strumienia światła H7:
Oświetlenie LED:
Wartość strumienia światła LED:
Na podstawie powyższych zdjęć można być przekonanym o lepszym oświetleniu przez żarówki LED, jednak moim zdaniem nie jest to takie oczywiste.
Muszę jeszcze wykonać parę testów drogowych na autostradzie, aby wysunąć rzeczywiste wnioski z testu, bo o ile oświetlenie drogi bezpośrednio przed autem jest niepodważalnie lepsze, o tyle zasięg led'ów nie jest już taki pewny i może się okazać, iż na dłuższe dystanse zupełnie się poddają.