• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Światła mijania LED kompendium

paweltbu

Nowy
Auto
MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019
Cześć, jako że temat świateł LED staje się coraz popularniejszy zakładam osobny wątek.
Chodzi mi aby każdy kto montował te światła do MiTo i Julki napisał jaki model kupił jak przebiegał montaż i czy wszystko jest ok. Nie wpisujcie zbędnych komentarzy że to nielegalne albo stryjka wujka brata syn założył HID.
Mnie osobiście interesuje sprawa montażu w MITO i tu pytanie czy lepsze będą żarówkiz okrągłym radiatorem czy z tymi srebrnymi paskami chłodzącymi i co było przerabiane żeby to dobrze siadło. Fotki mile widziane.

To może ja pokrótce opiszę moją przygodę z LED'ami w Giuliettcie.
Zakupiłem zestaw H7 w ramach testu po emisji programu "101 napraw" na TVN Turbo, gdzie prowadzący zachwalał takie żarówki, na koniec jednak stwierdził, iż są one nielegalne w UE i niestety nie można ich zakładać.
Żarówki które kupiłem, wg. sprzedającego dają ok 8000 lm światła o temperaturze barwowej 6500K.
Źródłem światła są diody Bridgelux COB, chłodzone radiatorem i wentylatorem.

Wnioski po pierwszych testach:
- wentylatory są dość głośne, słychać je wyraźnie przy wyłączonym silniku, po jego włączeniu dźwięk jest zagłuszony
- włączenie świateł skutkuje zakłóceniami w odbiorze radia (prawdopodobnie przez pracujące wentylatory)
- z odległości ok 4-5 m ilość światła to: H7 = 600 lx, LED = 1500 lx
- z odległości ok 15 m ilość światła to: H7 = 75 lx, LED = 35 lx
Wygląda na to, iź LED świeci dużo bardziej rozproszonym światłem, dlatego jego ilość na całej powierzchni oświetlanej jest bardzo podobna, jednak niższa niż H7 w najjaśniejszym punkcie.
Pomiary luksometrem wskazują, iż światła LED na większej odległości jest mniej niż z H7, jednak subiektywne wrażenie poparte zdjęciami z aparatu mówi, iż to LED'y lepiej oświetlają przestrzeń przed autem.
Poniżej załączam zdjęcia z testów, zdjęcia wykonane przy pomocy aparatu umieszczonego w tym samym punkcie, z zablokowaną ekspozycją (przesłona, czas naświetlania i ISO są identyczne na obu zdjęciach)

Stanowisko pomiarowe (biała kulka blisko podłogi to miejsce pomiaru):
IMG_20171023_184041.jpg

Oświetlenie przez H7:
SAM_5097.jpg

Wartość strumienia światła H7:
IMG_20171023_184528.jpg

Oświetlenie LED:
SAM_5095.jpg

Wartość strumienia światła LED:
IMG_20171023_184046.jpg

Na podstawie powyższych zdjęć można być przekonanym o lepszym oświetleniu przez żarówki LED, jednak moim zdaniem nie jest to takie oczywiste.
Muszę jeszcze wykonać parę testów drogowych na autostradzie, aby wysunąć rzeczywiste wnioski z testu, bo o ile oświetlenie drogi bezpośrednio przed autem jest niepodważalnie lepsze, o tyle zasięg led'ów nie jest już taki pewny i może się okazać, iż na dłuższe dystanse zupełnie się poddają.

Ostatnia edycja:
WOW :congrats:

a jaką masz barwę światła i czy jesli to jest 6000k lub więcej to jak to świeci w deszczu w nocy??

Ostatnia edycja:
Parametry tych ledów są dramatycznie złe. Jakie ma znaczenie oświetlenie na odległość 5 czy 15m? Żadne. Ważne jak świecą na 40-60m.
Subiektywne odczucie spowodowane jest tym, że świecą wszędzie, głównie w dół, a nie tam gdzie trzeba, czyli do przodu.

Proponuję użyć najlepszą żarówkę na rynku - nowość Osram Night Breaker Laser.

Barwa tych LED'ow to 6500K, jak dla mnie są już zbyt wpadające w niebieski.
Co do samej jazdy w deszczu, zaraz po zakupie miałem okazję zrobić rundkę po zupełnie nieoświetlonej drodze w czasie opadów.
Ku mojemu zdziwieniu, światło nie ginęło na mokrej nawierzchni (co często występuje w przypadku pseudo ksenonowych żarówek z niebieskim kloszem).

Zastanawiało mnie, dlaczego na zdjęciach widać większą ilość światła na bokach dla LED'ów, ale brak jest najjaśniejszego punktu w osi samej soczewki jak w H7.
Po bliższym przyjrzeniu się budowie obu żarówek, doszedłem do następujących wniosków:
- żarówka H7 ma centralnie umieszczony żarnik, który świeci we wszystkich kierunkach. Odbłyśnik odbija to światło a soczewka odpowiednio skupia na drodze. Cała powierzchnia odbłyśnika jest równo oświetlona
- żarówka LED to tak naprawdę 2 płytki, umieszczone pionowo - jedna świeci w lewo, druga w prawo. Nawet jeżeli przyjmiemy, że kąt świecenia to 180 stopni i tak pozostaje obszar odbłyśnika, gdzie nie dociera światło (w górze i w dole), ponieważ płytki diodowe oddalone są od siebie o kilka mm. Odbłyśnik odbija światło z lewej i prawej strony, dając efekt (z uwagi na wyższy strumień światła) lepszego oświetlenia poboczy, jednak brak światła w górnej i dolnej jego części osłabia "dalekosiężność" reflektora.

Mój prywatny wniosek - aby żarówka LED świeciła tak, jak zwykła H7 (albo i lepiej) jej konstrukcja musi zapewniać do okólne oświetlenie, czyli zamiast 2 płytek LED powinny być 4. Do jazdy po mieście można próbować bawić się z takimi zamiennikami, jakie kupiłem, ale jeżeli jeździmy w trasie z większymi prędkościami trzeba poczekać na lepszą wersję.

Parametry tych ledów są dramatycznie złe. Jakie ma znaczenie oświetlenie na odległość 5 czy 15m? Żadne. Ważne jak świecą na 40-60m.

Andrzeju, zgadzam się z Tobą i jednocześnie nie zgadzam.
Te żarówki naprawdę świecą jaśniej niż H7, światło jest intensywne a jego temperatura powoduje świetne refleksy od elementów odblaskowych (np. znaki drogowe "świecą" z dużo większej odległości)
Gdybym porównał ilość światła 2 m w lewo i w prawo od osi reflektora to biją na głowę zwykłe H7.
Problemem jest ich konstrukcja, która nie zapewnia odpowiedniego oświetlenia centralnej części o czym pisałem powyżej.
Należy również pamiętać (zapomniałem napisać wcześniej), że H7 użyte w moich testach to Philips Racing Vision a nie chińczyk z Tesco.

Ostatnia edycja:
a jak ten led swieci w deszczu? 6500k to sporo

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Gdybym porównał ilość światła 2 m w lewo i w prawo od osi reflektora to biją na głowę zwykłe H7.
Problemem jest ich konstrukcja, która nie zapewnia odpowiedniego oświetlenia centralnej części o czym pisałem powyżej.
Należy również pamiętać (zapomniałem napisać wcześniej), że H7 użyte w moich testach to Philips Racing Vision a nie chińczyk z Tesco.

Ja mam to samo doświadczenie z moimi LED'ami w 159. Pobocza i znaki oświetlały idealnie a środek jezdni gorzej... Zresztą miałem je tylko chwilę bo poza walorami estetycznymi nie dawały lepszego oświetlenia a barwa męczyła oko bardziej niż halogen H7.

14.jpg

Tak świecą żarówki Luxeon

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

TUTAJ fajny kanał i dobre testy gość robi.
Może język trochę dziwny.. Widać że pan okręca żarówkę żeby złapać lepszy focus

TUTAJ fajny kanał i dobre testy gość robi.
Może język trochę dziwny.. Widać że pan okręca żarówkę żeby złapać lepszy focus

Jedne, które testowałem były identyczne z tymi z jego filmiku. Też musiałem je nieco obrócić ale nie dało to efektu, jak przy halogenowej H7.

Zgodnie z obietnicą, poniżej druga część testów oświetlenia w Giuliettcie.
Tym razem na pokład wpadły żarniki z przetwornicami HID AC 35W firmy Vertex.

Powtórzyłem pomiar natężenia światła z odległości ok. 15 m.
Poniżej zestawienie wyników (światło z jednej lampy):
- H7 Philips Racing Vision - 75 lx
- LED 8000 lm - 35 lx
- HID 35 W - 139 lx

IMG_20171023_184528.jpgIMG_20171023_184046.jpgIMG_20180226_184434.jpg

Oraz zestawienie zdjęć (zablokowana ekspozycja aparatu):

SAM_5097.jpgSAM_5095.jpgSAM_5224.jpg

Wniosek z testów jest oczywisty, HID świeci najlepiej, dodatkowo kolor światła (4300K) nie rzuca się w oczy tak, jak kolor żarówek LED.

Są jednak pewne wady:
- HID wymaga przetwornic, czyli wymusza znalezienie miejsca na ich montaż w okolicach lampy, dodatkowo konieczne jest wykonanie otworu w zaślepce reflektora, aby przeprowadzić przewody
- jedna z elektrod żarnika poprowadzona jest ponad kloszem w dość grubej izolacji, element ten przysłania światło, co objawia się cieniem widocznym na poniższych zdjęciach

Cień widziany na strudze światła zaraz przed reflektorem
IMG_20180222_213123a.jpg

Cień na ścianie przed autem
IMG_20180222_212750a.jpg

Cień na ziemi przed autem - tutaj widać, że jego zasięg to ok 10 m, dalej cała nawierzchnia jest już równo doświetlona
SAM_5233a.jpg

Ostatnia edycja:
Ale jak piszę, że ksenon najlepszy to bzdura. LED świeci mocniej od ksenona hahaha

Wydymione samsungiem.

Pomiar na 15 m.
Zrób pomiar na 35 m i 45 m bo tam jest światło potrzebne.

Amortyzatory
Powrót