[MiTo] Wymiana podświetlenia nawiewów w MiTo

baflik

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito
Cześć. Czy ktoś wie może jak wymienić żarówki w panelu od nawiewu I temperatury. Moja MiTo jest bez klimy. Pokrętła udało mi się ściągnąć I tam są czerwone plastiki ktorych nie umie odpiąć a wydaje się że pod spodem są te żarówki. Czy ktoś może już to wymieniał?

Dzięki. Chyba ta wymiana zajmie trochę więcej czasu niż przypuszczałem.

Nic trudnego, tylko się trzeba nakręcić przy schowku. U mnie na żarówka po lewej się ciągle przepala. :/

Gdyby nie Twój temat to pomyślałbym że nie mam takiego oświetlania w moim modelu. A tu po kilku miesiącach użytkowania miła niespodzianka :-) dzięki!

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Czyli jest tu jakieś podświetlenie. Trzeba będzie pogrzebać. Dzięki.

hehe chyba w każdym mito przepalona ta żarówka

No w MiTo mojej żonki też nie świeci a jak by tego było mało czasem nie świeci w ogóle panel z pokrętłami od klimy. Jak się z boku uderzy w kokpit to zaświecą. Muszę się do tego dobrać i znaleźć przyczynę.
Podświetlenie zegara z wskaźnika paliwa też żyje swoim życiem.
Proszę jednak o radę. Jakie Panowie są tam żaróweczki ? Chciałbym być przygotowany i dwa razy tego nie rozbierać.

No w MiTo mojej żonki też nie świeci a jak by tego było mało czasem nie świeci w ogóle panel z pokrętłami od klimy. Jak się z boku uderzy w kokpit to zaświecą. Muszę się do tego dobrać i znaleźć przyczynę.
Podświetlenie zegara z wskaźnika paliwa też żyje swoim życiem.
Proszę jednak o radę. Jakie Panowie są tam żaróweczki ? Chciałbym być przygotowany i dwa razy tego nie rozbierać.

Witajcie mnie też dopadła ta przypadłość z podświetleniem jakie tam są zaróweczki i można jakieś ledy tam zastosować może dłużej wytrzymają?

Witaj, poproś o żarówki o symbolu T5. Ja wymieniłem na zwykłe nie LED, zobaczymy ile wytrzymają.

Witaj, poproś o żarówki o symbolu T5. Ja wymieniłem na zwykłe nie LED, zobaczymy ile wytrzymają.

Dokładnie są to T5. Ja też wsadziłem zwykłe. Na aledrogo są po niecałe 2 zł za sztukę . Ledy też są we wszystkich kolorach tęczy. Dałbym Ci linka ale nie pozwala system bo mam zamało postów :) Musisz wymontować schowek . Makaroniarze śrubek nie żałowali do jego przykręcenia haha. Przy okazji jak schowek wymontowany to warto wymienić filtr pyłkowy. Ja tak zrobiłem. :)

Filtr wymieniłem bez wyciągania schowka poszło szybko 10 minut chyba mam wprawę po GP żony. Żarówki zamówione czekam i zobaczymy jak pójdzie z wymianą dzięki za namiar

No właśnie, czy demontaż schowka jest niezbędny?
Na YT jest filmik z wymiany tego podświetlenia w Grande Punto i gość wyciąga tylko radio. To wymagałoby zdecydowanie mniej kombinowania.

Można wymienić wyciągając albo radio, albo schowek - co kto woli. Ja wybrałem schowek bo nie mam "klucza" do radia. Fakt trochę śrub do odkręcenia, ale potem dostęp dobry. Przy okazji można wymienić filtr kabinowy.

Po zdemontowaniu schowka wszystko z tyłu panelu klimatronika ładnie widać i masz fajny dostęp. Cała operacja wymontowania i zamontowania schowka góra z 15-20 minut, łącznie z wymianą żaróweczek i filtra.

Ok. To dzięki za sugestie. :) Zaczyna się robić cieplej i można będzie coś na spokojnie pogrzebać.

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

A takie pytanko jeszcze te zaróweczki są białe czy czerwone żeby nie zamówić źle i ile sztuk jest w podświetleniu nawiewu

Amortyzatory
Powrót