Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie Złącze diagnostyczne OBDII - brak połącznia ELM 327 z ECU

    Cześć

    Mam jedno pytanie do elektryków / elektroników samochodowych. Czy jest możliwe żeby uszkodzone było samo gniazdo diagnostyczne OBD II w aucie? Nie chodzi mi o uszkodzenie fizyczne w rodzaju wyrwanych kabli, a raczej o jakieś zabezpieczenie osobnym bezpiecznikiem lub układem elektronicznym, który nie wpływa na pracę całego ECU.
    Obecnie nie mam żadnych problemów z autem (Giulietta 1.4 TB 120KM), żadnych błędów, ani komunikatów. Jedyny problem polega na tym że nie mogę się podłączyć do ECU. Wykorzystuję do tego ELM 327 na BT (bluetooth) oraz programy AlfaOBD oraz Multiecuscan. Wiem, że w internecie jest bardzo dużo informacji na temat niskiej jakości chińskich interfejsów i zaraz będą tacy, którzy zechcą mnie odesłać, ale temat analizuje od kilku dni i mam na swoje usprawiedliwienie kilka zdań wyjaśnienia. Interfejs, o którym napisałem, jeszcze do niedawna był wykorzystywany i działał 100 na 100 przypadków. Łączyłem się z moim autem bez problemów. Nic nie jest wieczne i zakładając, że mógł się uszkodzić zainwestowałem w drugi - na kablu USB. Niestety, tym również nie jestem w stanie się podpiąć (sama instalacja przewodu w komputerze bez problemu). Cały czas mam brak odpowiedzi od ECU, chociaż same gniazdo OBD jest zasilane, ponieważ interfejs BT daje znać że żyje. Zanim zacznę inwestować w kolejne kable zdecydowałem się napisać na forum. Być może ktoś będzie w stanie rozwiać moje wątpliwości i potwierdzi że jeśli ECU jest sprawne to musi odpowiadać przez port.
    Być może jest ktoś w Szczecinie kto ma jakiś Examiner lub inny sprawdzony tester, którym będzie w stanie (za symboliczną złotówkę lub dobre piwo ) podpiąć się do mojego ECU (bez żadnej głębszej diagnozy). Wówczas będę miał pewność że to nie jest problem z instalacją w samochodzie.
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

  2. #2
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar bogas
    Dołączył
    07 2010
    Mieszka w
    Mysłowice/Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM
    Postów
    329

    Domyślnie

    Cześć.
    Pokaż ten interfejs.
    Multimetr masz? Jeśli tak, to zmierz rezystancję w interfejsie między pinem 6 a 14.

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie

    Cytat Napisał bogas Zobacz post
    Cześć.
    Pokaż ten interfejs.
    Multimetr masz? Jeśli tak, to zmierz rezystancję w interfejsie między pinem 6 a 14.
    Mam multimetr i pomierzyłem rezystancję pomiędzy pinami 6 i 14. W przypadku interfejsu bluetooth faktycznie rezystancja ta wynosiła sławne 120 Ohm. Zgodnie z zaleceniami usunąłem ten rezystor i niestety nadal brak połączenia. Jeśli chodzi o kabel USB to jest to jeden z popularniejszych chińczyków (przykładowy numer aukcji allegro: 7166439892), ale musi pochodzić z jakiejś nowej dostawy, dla której uwzględnili sygnały płynące ze świata, ponieważ pomiędzy tymi pinami rezystancja zmierza do nieskończoności, czyli fabrycznie brak jest rezystora. Nadal jestem w punkcie wyjścia - -mam dwa interfejsy i żadnym nie mogę się połączyć z ECU.
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

  4. #4
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar bogas
    Dołączył
    07 2010
    Mieszka w
    Mysłowice/Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM
    Postów
    329

    Domyślnie

    A test koment AT w ustawieniach multiecuscan przechodzi? Interfejs odpowiada?
    Bo mnie to wygląda na problem ze sterownikami w kompie.
    PL2303 nie wszystkie z nimi działają.
    A spróbuj inne auto i jakiś uniwesalny soft do ecu.

  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie

    Kabel instalowałem na sterownikach zalecanych przez dystrybutora http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm. Zresztą strony z opisami instalacji ostatecznie również odsyłają do tych sterowników (virtual COM port). Instalacji próbowałem na Windowsach 10, Vista, XP na sterownikach nowych i z 2014 roku. Za każdym razem sytuacja jest ta sama - Windows nie rozpoznaje urządzenia i sterowniki muszą być instalowane ręcznie do urządzenia. Na początku wydawało mi się to trochę dziwne, więc w międzyczasie zdążyłem już wymienić kabel USB na inny egzemplarz tego samego. Sytuacja jest dokładnie taka sama. Możliwe, że jest jakaś wadliwa partia, ale zawsze pozostaje interfejs bluetooth, którym do niedawna łączyłem się bez problemu, a w tej chwili zero odpowiedzi. Zastanawiam się nad jednym faktem. Przed zimą wymieniałem akumulator na nowy. Ostatni raz łączyłem się z ECU przed wymianą akumulatora. Czy ta wymiana jednak czegoś nie zmieniła.
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

  6. #6
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar bogas
    Dołączył
    07 2010
    Mieszka w
    Mysłowice/Jaworzno
    Auto
    MiTo 1,4MATB 135KM
    Postów
    329

    Domyślnie

    Mało prawdopodobne, szczególnie, że napięcie na obd masz. Nie widzę związku z wymianą aku.
    Zrób test interfejsu pod MESem.
    A torque pod androidem i interfejs bluetooth działa?

  7. #7
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie

    Po blisko tygodniu walki mam sukces. Udało mi się połączyć z ECU i wnioski są dosyć ciekawe. Za radą użytkownika bogas zainstalowałem Torgue, ale tym programem również nie udało mi się podłączyć do ECU. W akcie desperacji odłączyłem na kilkanaście minut akumulator w samochodzie, aby zrestartować komputer (zgodnie z dewizą informatyki, że jak nie działa to wyłącz i włącz ponownie ). Po ponownym podłączeniu akumulatora wszystko zaskoczyły, a przynajmniej połączenie po bluetooth. Bez problemu podłączyłem się z androida programami Torque i AlfaOBD. Kablem USB niestety nie udało mi się jeszcze podłączyć - MultiEcuScan odpowiada: "Zablokowany port COM" lub "Przekroczono limit czasu". Być może jest to faktycznie problem samego kabla. Do tego jeszcze wrócę w najbliższych dniach, ale będzie łatwiej diagnozować mając pewność że komputer w samochodzie pracuje poprawnie.
    Tak czy inaczej, w tej chwili łączę się bez problemu z ECU i chyba mogę spokojnie powiedzieć, że problemy z połączeniem mogą być również po stronie samego ECU.
    Szukając w sieci rozwiązania mojego problemu widziałam opisy przypadków podobnych do mojego, ale diagnoza zawsze skupiała się na interfejsie. Być może mój przypadek będzie stanowił małą podpowiedź.
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

  8. #8
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie

    Cześć

    Chciałbym delikatnie odświeżyć wątek ponieważ dalej walczę z interfacem OBDII. Tym razem mam trochę inny problem. Zainwestowałem ostatnio w kolejny chiński adapter KONNWEI KW903 - jak mi się wydawało trochę porządniejszy. Muszę przyznać, że łączę się z nim z programów MES, AlfaOBD, Torque zarówno z Windowsa jak i Androida i nie mam żadnych problemów. Wszystko odbywa się prawidłowo. Nie ma komunikatów o niskiej jakości urządzeniu i żadnych dziur. Jednak nie mogę się połączyć przy użyciu "żółtego adaptera" ze zmienionymi pinami 1, 9. Niestety żadna konfiguracja programów, systemów i ustawień samego urządzenia nic nie daje. Sam adapter sprawdziłem multimetrem i połączenia są zgodne i prawidłowe z opisem na stronie multiecuscan. Używam wersji demo obu programów (MESi AlfaOBD), ale to chyba nie powinno mieć wpływu, ponieważ jest próba połączenia, ale otrzymuję błędy typu "CAN bus error". Czy oprócz adaptera do tej szyny CAN wymagany jest jakiś szczególny protokół którego nie obsługuje mój interface? Może problemem jest fakt że to się odbywa po Bluetooth?
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

  9. #9
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    01 2012
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4
    Postów
    1,435

    Domyślnie

    A interfejs przygotowany pod fiat/alfa? W sensie - czy usunięty opornik? Wg tego co piszą na stronie MES.

  10. #10
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1,4 TB, 120KM
    Postów
    19

    Domyślnie

    Nie rozbierałem tego interface'u, ale wydaje mi się, że to jest trochę inna konstrukcja niż te najtańsze chińskie urządzenia. Ten interface to jest chyba coś podobnego do iCar 2. Przynajmniej wygląda jak z tej samej taśmy produkcyjnej Nie mam pewności że tam jest taka sytuacja jak ta opisana na stronie MES. Zanim zacznę go rozbierać (gwarancja) to chciałbym się upewnić, że przyczyny należy szukać w samym urządzeniu. A może ktoś poleci jakiś interface (BT, USB), za rozsądne pieniądze, który został sprawdzony bez żadnych przeróbek na szynie CAN Giulietty przy połączeniu przez adapter 3 (żółty)?
    ---------------------------------
    Erykgo - Szczecin
    Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM

Podobne wątki

  1. [159] Złącze diagnostyczne.
    Utworzone przez zahmitokersoken w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 26-06-2017, 14:01
  2. Złącze diagnostyczne
    Utworzone przez Menel003 w dziale 156
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 17-12-2016, 13:57
  3. [164] Złącze diagnostyczne
    Utworzone przez tytus_w w dziale 33/164
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21-06-2016, 12:45
  4. [GTV] Złącze diagnostyczne 2.0 TS 95r.
    Utworzone przez Ksionrze w dziale Gtv/Gtv Spider
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19-10-2012, 20:42
  5. [146] Złącze diagnostyczne
    Utworzone przez kk121 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23-02-2011, 10:53

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory