Zobrazit výsledky z 1 do 8 s 8
  1. #1
    Uživatel Jsem tu nový -Neplač!
    Nastoupil
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Příspěvky
    8

    Domyślnie Antena. Dziwny problem

    Dobrý den.

    Dopieszczam czarnulkę Mito dla mojej córki

    Mam nieco denerwujący problem z radiem.

    Stejné rádio działa OK. Blaupunkt z systemem BOSE, jednak radio nie łapie stacji, więc...

    Kupiłem nowy bat anteny - poprzedni był uszkodzony - niestety nie pomogło

    Doczytałem na forum, że może być uszkodzona podstawa anteny. Kupiłem uniwersalną - nie pomogło

    Zainwestowałem w oryginał ASO (zabolało wydatkiem prawie 120zł) - podobnie, nie pomogło

    Wymontowałem radio, wyjąłem wtyk antenowy z radia, dotknąłem palcem i... lepiej niż z anteną !
    Co więcej w miejsce anteny, do styku sygnałowego przyłączyłem krótki drut (10 cm) i radio złapało bez problemu kilka stacji.

    Rozebrałem wtyk anteny na kablu i podłączyłem tylko kabel sygnałowy i o dziwo, łapie kilka stacji, w tym rewelacyjnie RMF W sumie potrafi znaleźć 3-4 stacje, ale nie chce już złapać Zetki, czy innych lokalnych stacji. Jeśli tylko dołączę "masę", gubi wszystko.

    Wygląda to jakby antena zakłócała radio.
    Czy na kablu są jeszcze jakieś inne urządzenia, wzmacniacze ?

    Znajomy elektryk samochodowy zalecał zakup anteny z Blaupunkta - taka przyklejana do zasklení balkonů. Podobno jest rewelacyjna, jednak nie bardzo widzę klejenie kabli i drutów do szyby.

    Ma ktoś inny pomysł, co może być z fabryczną instalacją ?

  2. #2
    Uživatel Romeo Avatar paweltbu
    Nastoupil
    03 2013
    Žije v
    TBU
    Auto
    159 jtdm 8v / MiTo 1.4 TB
    Příspěvky
    1,344

    Domyślnie

    moze byc uszkodzony sam kabel/wtyk ew masa na podstwie,
    Nezvyklost Alfa Romeo spočívá v tom... že občas jezdí...


    -----Naprawa modułów MultiAir świętokrzyskie-----

  3. #3
    Uživatel Jsem tu nový -Neplač!
    Nastoupil
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Příspěvky
    8

    Domyślnie

    Sam wtyk wygląda OK. Muszę jeszcze przemierzyć kabel. Tylko pytanko, czy pomiędzy złączem z tyłu przy antenie, a wtykiem do radia jest jeszcze jakaś elektronika, wzmacniacze itp ?
    Chyba kupię kawałek kabla antenowego i podłączę do bezpośrednio, zobaczę jaki będzie efekt, ponieważ widzą opcję rwania podsufitki, oraz plastików, mam mieszane uczucia co do opcji wymiany tego kabelka.
    Wie ktoś jak ten kabel leci na przód ? Da się go ewentualnie wymienić bez zrywania podsufitki ?

  4. #4
    Uživatel Romeo Avatar epsonix
    Nastoupil
    10 2011
    Žije v
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Příspěvky
    4,392

    Domyślnie

    nie wiem jak jest w Giuliettach, ale w 159 jest wzmacniacz antenowy gdzieś pod anteną. on potrafił się rozszczelniać i woda go załatwiała i właśnie jest taki efekt że mało co rádio znajduje. sam przez ten problem nie przechodziłem, ale dużo tematów o tym widziałem na forum, więc wspominam. nie wiem czy ta "podstawa anteny" którą wymieniłeś czy to jest element ze wzmacniaczem czy on jest osobno gdzieś od dołu - zbadaj temat sobie.

  5. #5
    Uživatel Jsem tu nový -Neplač!
    Nastoupil
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Příspěvky
    8

    Domyślnie

    Też właśnie znalazłem wiele tematów o elektronice w podstawie. Faktycznie jest tam płytka, dlatego wymieniłem to na nowy element.
    Niestety nie pomogło.
    Właśnie zamówiłem wewnętrzną antenę Blaupunkta. Zobaczę jaki będzie efekt.
    Wie ktoś jak zdemontować plastikową nakładkę przedniego słupka ?

  6. #6
    Uživatel Romeo Avatar epsonix
    Nastoupil
    10 2011
    Žije v
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Příspěvky
    4,392

    Domyślnie

    teraz doczytałem że chodzi o Mito, ale pewnie podobnie jest jak w Giulietcie

    to Ci się moze przydać- masz 3 pliki dla różnych wersji z navi/bose lub bez, nie wiem pewnie to z wersji z przed liftingu, ale zawsze coś żeby mieć pojęcie jak to w AR rozwiązują.
    E3510 RADIO (RadioNAV, BOSE HI-FI System, S&S .pdf
    E3510 RADIO (RadioNAV, S&S) .pdf
    E3510 RADIO (S&S) .pdf

    poszukaj może po kablach/wtyczkach - odłącz sobie zasilanie, miernikiem sprawdź przejścia kabli i czy nie ma zwarć do masy.

    może ktoś ma schematy albo eLearn do Mito?

  7. #7
    Uživatel Jsem tu nový -Neplač!
    Nastoupil
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Příspěvky
    8

    Domyślnie

    Děkuji.
    Wygląda, że jedyna elektronika jest w podstawie anteny.
    Sprawdzę jeszcze kabel.
    Jutro zaczynam walkę z miernikiem

  8. #8
    Uživatel Jsem tu nový -Neplač!
    Nastoupil
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Příspěvky
    8

    Domyślnie

    EDIT:

    Problém vyřešen

    Dla zainteresowanych.
    Podstawa anteny była OK, ale za to mam teraz nówkę z ASO
    Problemem okazał się kabel. Po zmierzeniu, robił zwarcie do masy.
    Nieco mnie to zdziwiło i zacząłem od końcówek, okazało się, że też są w porządku, więc zacząłem szukać kolejno po kabelku. Demontaż schowka, plastików, progu..... Okazuje się, że ten kabel składa się z elementów łączonych szybkozłączkami i na tych zaciskach pojawia się problem. U mnie zwierało na złączce pomiędzy progiem i schowkiem. Połączyłem na stałe, zlutowałem i działa idealnie. Łapie wszystkie stacje w okolicy. Rewelacja.
    Przy okazji demontażu schowka, wymieniłem od razu podświetlenie regulatorów nawiewu.

    Ważna wskazówka dla każdego, kto będzie robił podobną naprawę (!!!)
    Pokud rádio jest włączone i wyjmiemy antenę, to po jej założeniu układ wzmacniacza nie włączy się samoczynnie. Nie ma sygnału. Należy wyłączyć i włączyć radio ponownie. Identycznie jest w przypadku rozpięcia którejkolwiek ze złączek.

    ---Aktualizováno---

Podobná témata

  1. [Giulietta] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?
    Vytvořil(a) pirrus v části MiTo/Giulietta
    Odpověď: 24
    Poslední příspěvek/Autor: 18-10-2018, 22:30
  2. ABS, zvláštní problém
    Vytvořil(a) Piotrek S v sekci 156
    Odpověď: 3
    Poslední příspěvek/Autor: 27-04-2015, 19:58
  3. Alfa 147 1.9 jtdm navi anténa - problém
    Vytvořil(a) mateo37 v sekci 147
    Odpověď: 3
    Poslední příspěvek/Autor: 29-01-2014, 20:44
  4. Zvláštní Problém ..
    Vytvořil(a) rdk_ v sekci 156
    Odpověď: 9
    Poslední příspěvek/Autor: 12-09-2010, 07:54
  5. [156] V6 zvláštní problém
    Vytvořil(a) Rafik v sekci 156
    Odpověď: 2
    Poslední příspěvek/Autor: 21-12-2008, 16:02

mito antena

Štítky pro toto téma

Oprávnění

  • Můžete nejen nové téma
  • Můžete nejen psát zprávy
  • Můžete nejen přidat přílohy
  • Můžete nejen upravovat své příspěvky
  •  
Tlumiče