Pokaż wyniki od 1 hogy 8 a 8

Arról, hogy: Antena. Dziwny problem

  1. #1
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Csatlakozott
    02 2018
    Automatikus
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Üzenetek
    8

    Domyślnie Antena. Dziwny problem

    Helló.

    Dopieszczam czarnulkę Mito dla mojej córki

    Mam nieco denerwujący problem z radiem.

    Samo rádió działa OK. Blaupunkt z systemem BOSE, jednak radio nie łapie stacji, więc...

    Kupiłem nowy bat anteny - poprzedni był uszkodzony - niestety nie pomogło

    Doczytałem na forum, że może być uszkodzona podstawa anteny. Kupiłem uniwersalną - nie pomogło

    Zainwestowałem w oryginał ASO (zabolało wydatkiem prawie 120zł) - podobnie, nie pomogło

    Wymontowałem radio, wyjąłem wtyk antenowy z radia, dotknąłem palcem i... lepiej niż z anteną !
    Co więcej w miejsce anteny, do styku sygnałowego przyłączyłem krótki drut (10 cm) i radio złapało bez problemu kilka stacji.

    Rozebrałem wtyk anteny na kablu i podłączyłem tylko kabel sygnałowy i o dziwo, łapie kilka stacji, w tym rewelacyjnie RMF W sumie potrafi znaleźć 3-4 stacje, ale nie chce już złapać Zetki, czy innych lokalnych stacji. Jeśli tylko dołączę "masę", gubi wszystko.

    Wygląda to jakby antena zakłócała radio.
    Czy na kablu są jeszcze jakieś inne urządzenia, wzmacniacze ?

    Znajomy elektryk samochodowy zalecał zakup anteny z Blaupunkta - taka przyklejana do üveg. Podobno jest rewelacyjna, jednak nie bardzo widzę klejenie kabli i drutów do szyby.

    Ma ktoś inny pomysł, co może być z fabryczną instalacją ?

  2. #2
    A felhasználó Rómeó Avatar paweltbu
    Csatlakozott
    03 2013
    Él
    TBU
    Automatikus
    8v jtdm 159 / MiTo 1.4 TB
    Üzenetek
    1,344

    Domyślnie

    moze byc uszkodzony sam kabel/wtyk ew masa na podstwie,
    A szingularitás az Alfa Romeo abban rejlik, hogy néha megy...


    -----Naprawa modułów MultiAir świętokrzyskie-----

  3. #3
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Csatlakozott
    02 2018
    Automatikus
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Üzenetek
    8

    Domyślnie

    Sam wtyk wygląda OK. Muszę jeszcze przemierzyć kabel. Tylko pytanko, czy pomiędzy złączem z tyłu przy antenie, a wtykiem do radia jest jeszcze jakaś elektronika, wzmacniacze itp ?
    Chyba kupię kawałek kabla antenowego i podłączę do bezpośrednio, zobaczę jaki będzie efekt, ponieważ widzą opcję rwania podsufitki, oraz plastików, mam mieszane uczucia co do opcji wymiany tego kabelka.
    Wie ktoś jak ten kabel leci na przód ? Da się go ewentualnie wymienić bez zrywania podsufitki ?

  4. #4
    A felhasználó Rómeó Avatar epsonix
    Csatlakozott
    10 2011
    Él
    Bielsko-Biała
    Automatikus
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Üzenetek
    4,392

    Domyślnie

    nie wiem jak jest w Giuliettach, ale w 159 jest wzmacniacz antenowy gdzieś pod anteną. on potrafił się rozszczelniać i woda go załatwiała i właśnie jest taki efekt że mało co rádió znajduje. sam przez ten problem nie przechodziłem, ale dużo tematów o tym widziałem na forum, więc wspominam. nie wiem czy ta "podstawa anteny" którą wymieniłeś czy to jest element ze wzmacniaczem czy on jest osobno gdzieś od dołu - zbadaj temat sobie.

  5. #5
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Csatlakozott
    02 2018
    Automatikus
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Üzenetek
    8

    Domyślnie

    Też właśnie znalazłem wiele tematów o elektronice w podstawie. Faktycznie jest tam płytka, dlatego wymieniłem to na nowy element.
    Niestety nie pomogło.
    Właśnie zamówiłem wewnętrzną antenę Blaupunkta. Zobaczę jaki będzie efekt.
    Wie ktoś jak zdemontować plastikową nakładkę przedniego słupka ?

  6. #6
    A felhasználó Rómeó Avatar epsonix
    Csatlakozott
    10 2011
    Él
    Bielsko-Biała
    Automatikus
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Üzenetek
    4,392

    Domyślnie

    teraz doczytałem że chodzi o Mito, ale pewnie podobnie jest jak w Giulietcie

    to Ci się moze przydać- masz 3 pliki dla różnych wersji z navi/bose lub bez, nie wiem pewnie to z wersji z przed liftingu, ale zawsze coś żeby mieć pojęcie jak to w AR rozwiązują.
    E3510 RADIO (RadioNAV, BOSE HI-FI System, S&S .pdf
    E3510 RADIO (RadioNAV, S&S) .pdf
    E3510 RADIO (S&S) .pdf

    poszukaj może po kablach/wtyczkach - odłącz sobie zasilanie, miernikiem sprawdź przejścia kabli i czy nie ma zwarć do masy.

    może ktoś ma schematy albo eLearn do Mito?

  7. #7
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Csatlakozott
    02 2018
    Automatikus
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Üzenetek
    8

    Domyślnie

    Köszönöm.
    Wygląda, że jedyna elektronika jest w podstawie anteny.
    Sprawdzę jeszcze kabel.
    Jutro zaczynam walkę z miernikiem

  8. #8
    A felhasználó ÚJ VAGYOK - ne kiabálj!
    Csatlakozott
    02 2018
    Automatikus
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Üzenetek
    8

    Domyślnie

    SZERKESZTÉS:

    Probléma megoldva

    Dla zainteresowanych.
    Podstawa anteny była OK, ale za to mam teraz nówkę z ASO
    Problemem okazał się kabel. Po zmierzeniu, robił zwarcie do masy.
    Nieco mnie to zdziwiło i zacząłem od końcówek, okazało się, że też są w porządku, więc zacząłem szukać kolajno po kabelku. Demontaż schowka, plastików, progu..... Okazuje się, że ten kabel składa się z elementów łączonych szybkozłączkami i na tych zaciskach pojawia się problem. U mnie zwierało na złączce pomiędzy progiem i schowkiem. Połączyłem na stałe, zlutowałem i działa idealnie. Łapie wszystkie stacje w okolicy. Rewelacja.
    Przy okazji demontażu schowka, wymieniłem od razu podświetlenie regulatorów nawiewu.

    Ważna wskazówka dla każdego, kto będzie robił podobną naprawę (!!!)
    Ha rádió jest włączone i wyjmiemy antenę, to po jej założeniu układ wzmacniacza nie włączy się samoczynnie. Nie ma sygnału. Należy wyłączyć i włączyć radio ponownie. Identycznie jest w przypadku rozpięcia którejkolwiek ze złączek.

    - - - Frissítve - - -

Hasonló témák

  1. [Júlia] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?
    Létrehozott pirrus szakasz MiTo/Giulietta
    Válasz: 24
    Utolsó hozzászólás szerzője: 18-10-2018, 22:30
  2. ABS dziwny problem
    Létrehozott Piotrek S szakasz 156
    Válasz: 3
    Utolsó hozzászólás szerzője: 27-04-2015, 19:58
  3. Alfa 147 1.9 jtdm navi antenna probléma
    Létrehozott mateo37 a szakasz 147
    Válasz: 3
    Utolsó hozzászólás szerzője: 29-01-2014, 20:44
  4. Dziwny Problem ..
    Létrehozott rdk_ szakasz 156
    Válasz: 9
    Utolsó hozzászólás szerzője: 12-09-2010, 07:54
  5. [156] V6 dziwny problem
    Létrehozott Rafik szakasz 156
    Válasz: 2
    Utolsó hozzászólás szerzője: 21-12-2008, 16:02

mito antena

Címkék ez a téma

Powers

  • Nem hozzon létre új témákat
  • Nem üzeneteket írni
  • Nem hozzá mellékleteket
  • Nem szerkeszteni a hozzászólásaidat
  •  
Lengéscsillapítók