Resultaten tonen van 1 Aan 8 met 8
  1. #1
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Berichten
    8

    Domyślnie Antena. Dziwny problem

    Hallo.

    Dopieszczam czarnulkę mito dla mojej córki

    Mam nieco denerwujący problem z radiem.

    Dezelfde Radio działa OK. Blaupunkt z systemem BOSE, jednak radio nie łapie stacji, więc...

    Kupiłem nowy bat anteny - poprzedni był uszkodzony - niestety nie pomogło

    Doczytałem na forum, że może być uszkodzona podstawa anteny. Kupiłem uniwersalną - nie pomogło

    Zainwestowałem w oryginał handel (zabolało wydatkiem prawie 120zł) - podobnie, nie pomogło

    Wymontowałem radio, wyjąłem wtyk antenowy z radia, dotknąłem palcem i... lepiej niż z anteną !
    Co więcej w miejsce anteny, do styku sygnałowego przyłączyłem krótki drut (10 cm) i radio złapało bez problemu kilka stacji.

    Rozebrałem wtyk anteny na kablu i podłączyłem tylko kabel sygnałowy i o dziwo, łapie kilka stacji, w tym rewelacyjnie RMF W sumie potrafi znaleźć 3-4 stacje, ale nie chce już złapać Zetki, czy innych lokalnych stacji. Jeśli tylko dołączę "masę", gubi wszystko.

    Wygląda to jakby antena zakłócała radio.
    Czy na kablu są jeszcze jakieś inne urządzenia, wzmacniacze ?

    Znajomy elektryk samochodowy zalecał zakup anteny z Blaupunkta - taka przyklejana do beglazing. Podobno jest rewelacyjna, jednak nie bardzo widzę klejenie kabli i drutów do szyby.

    Ma ktoś inny pomysł, co może być z fabryczną instalacją ?

  2. #2
    De gebruiker Romeo Avatar paweltbu
    Hij sloot zich aan bij de
    03 2013
    Woont in
    TBU
    Auto
    159 JTDM 8v / Mito 1.4 TB MA
    Berichten
    1,295

    Domyślnie

    moze byc uszkodzony sam kabel/wtyk ew masa na podstwie,
    Alfa Romeo uniciteit ligt in het feit dat het soms gaat ... ...


    -----Naprawa modułów MultiAir świętokrzyskie-----

  3. #3
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Berichten
    8

    Domyślnie

    Sam wtyk wygląda OK. Muszę jeszcze przemierzyć kabel. Tylko pytanko, czy pomiędzy złączem z tyłu przy antenie, a wtykiem do radia jest jeszcze jakaś elektronika, wzmacniacze itp ?
    Chyba kupię kawałek kabla antenowego i podłączę do bezpośrednio, zobaczę jaki będzie efekt, ponieważ widzą opcję rwania podsufitki, oraz plastików, mam mieszane uczucia co do opcji wymiany tego kabelka.
    Wie ktoś jak ten kabel leci na przód ? Da się go ewentualnie wymienić bez zrywania podsufitki ?

  4. #4
    De gebruiker Romeo Avatar epsonix
    Hij sloot zich aan bij de
    10 2011
    Woont in
    Bielsko-Biala
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Berichten
    3,852

    Domyślnie

    nie wiem jak jest w Giuliettach, ale w 159 jest wzmacniacz antenowy gdzieś pod anteną. on potrafił się rozszczelniać i woda go załatwiała i właśnie jest taki efekt że mało co Radio znajduje. sam przez ten problem nie przechodziłem, ale dużo tematów o tym widziałem na forum, więc wspominam. nie wiem czy ta "podstawa anteny" którą wymieniłeś czy to jest element ze wzmacniaczem czy on jest osobno gdzieś od dołu - zbadaj temat sobie.
    Giulia Veloce 2.0 280HP/400Nm 2018
    Giulietta limitowana seria Veloce 2013 1.4TB@147HP/265Nm by Cinsoft

    Na sprzedaż:
    159 SW Distinctive 2010 1.75TBi@240HP/370Nm by Cinsoft (78tyś km)

    Het was:
    159 Distinctive 2005 1.9JTDm 16V@190HP/380Nm by Cinsoft

  5. #5
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Berichten
    8

    Domyślnie

    Też właśnie znalazłem wiele tematów o elektronice w podstawie. Faktycznie jest tam płytka, dlatego wymieniłem to na nowy element.
    Niestety nie pomogło.
    Właśnie zamówiłem wewnętrzną antenę Blaupunkta. Zobaczę jaki będzie efekt.
    Wie ktoś jak zdemontować plastikową nakładkę przedniego słupka ?

  6. #6
    De gebruiker Romeo Avatar epsonix
    Hij sloot zich aan bij de
    10 2011
    Woont in
    Bielsko-Biala
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Berichten
    3,852

    Domyślnie

    teraz doczytałem że chodzi o mito, ale pewnie podobnie jest jak w Giulietcie

    to Ci się moze przydać- masz 3 pliki dla różnych wersji z navi/bose lub bez, nie wiem pewnie to z wersji z przed liftingu, ale zawsze coś żeby mieć pojęcie jak to w AR rozwiązują.
    E3510 RADIO (RadioNAV, BOSE HI-FI System, S&S .pdf
    E3510 RADIO (RadioNAV, S&S) .pdf
    E3510 RADIO (S&S) .pdf

    poszukaj może po kablach/wtyczkach - odłącz sobie zasilanie, miernikiem sprawdź przejścia kabli i czy nie ma zwarć do masy.

    może ktoś ma schematy albo eLearn do Mito?
    Giulia Veloce 2.0 280HP/400Nm 2018
    Giulietta limitowana seria Veloce 2013 1.4TB@147HP/265Nm by Cinsoft

    Na sprzedaż:
    159 SW Distinctive 2010 1.75TBi@240HP/370Nm by Cinsoft (78tyś km)

    Het was:
    159 Distinctive 2005 1.9JTDm 16V@190HP/380Nm by Cinsoft

  7. #7
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Berichten
    8

    Domyślnie

    Thanks.
    Wygląda, że jedyna elektronika jest w podstawie anteny.
    Sprawdzę jeszcze kabel.
    Jutro zaczynam walkę z miernikiem

  8. #8
    De gebruiker Ik ben nieuw -niet huilen!
    Hij sloot zich aan bij de
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Berichten
    8

    Domyślnie

    EDIT:

    Probleem opgelost

    Dla zainteresowanych.
    Podstawa anteny była OK, ale za to mam teraz nówkę z handel
    Problemem okazał się kabel. Po zmierzeniu, robił zwarcie do masy.
    Nieco mnie to zdziwiło i zacząłem od końcówek, okazało się, że też są w porządku, więc zacząłem szukać kolieno po kabelku. Demontaż schowka, plastików, progu..... Okazuje się, że ten kabel składa się z elementów łączonych szybkozłączkami i na tych zaciskach pojawia się problem. U mnie zwierało na złączce pomiędzy progiem i schowkiem. Połączyłem na stałe, zlutowałem i działa idealnie. Łapie wszystkie stacje w okolicy. Rewelacja.
    Przy okazji demontażu schowka, wymieniłem od razu podświetlenie regulatorów nawiewu.

    Ważna wskazówka dla każdego, kto będzie robił podobną naprawę (!!!)
    Als Radio jest włączone i wyjmiemy antenę, to po jej założeniu układ wzmacniacza nie włączy się samoczynnie. Nie ma sygnału. Należy wyłączyć i włączyć radio ponownie. Identycznie jest w przypadku rozpięcia którejkolwiek ze złączek.

    ---Bijgewerkt---

Soortgelijke onderwerpen

  1. [Julia] Het probleem met de ontvangst van de radio, verloren golven de antenne?
    Gemaakt door pirrus sectie MiTo / Giulietta
    Reactie: 10
    Last post/Auteur: 08-06-2017, 21:26
  2. Vreemd ABS probleem
    Gemaakt door Piotrek S in sectie 156
    Reactie: 3
    Last post/Auteur: 27-04-2015, 19:58
  3. Alfa 147 1.9 jtdm navi antenne probleem
    Gemaakt door mateo37 in sectie 147
    Reactie: 3
    Last post/Auteur: 29-01-2014, 20:44
  4. Vreemd probleem ..
    Gemaakt door rdk_ in sectie 156
    Reactie: 9
    Last post/Auteur: 12-09-2010, 07:54
  5. [156] vreemde V6 probleem
    Gemaakt door Rafik in sectie 156
    Reactie: 2
    Last post/Auteur: 21-12-2008, 16:02

Labels voor dit onderwerp

Machtigingen

  • U kunt niet nemen van een nieuw onderwerp
  • U kunt niet berichten schrijven
  • U kunt niet bijlagen toevoegen
  • U kunt niet Bewerk uw berichten
  •  
Schokdempers