Pokaż wyniki od 1 for å 8 med 8
  1. #1
    Bruker JEG ER NY - ikke rop!
    Sluttet
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Meldinger
    8

    Domyślnie Antena. Dziwny problem

    Hallo.

    Dopieszczam czarnulkę Mito dla mojej córki

    Mam nieco denerwujący problem z radiem.

    Samme radio działa OK. Blaupunkt z systemem BOSE, jednak radio nie łapie stacji, więc...

    Kupiłem nowy bat anteny - poprzedni był uszkodzony - niestety nie pomogło

    Doczytałem na forum, że może być uszkodzona podstawa anteny. Kupiłem uniwersalną - nie pomogło

    Zainwestowałem w oryginał ASO (zabolało wydatkiem prawie 120zł) - podobnie, nie pomogło

    Wymontowałem radio, wyjąłem wtyk antenowy z radia, dotknąłem palcem i... lepiej niż z anteną !
    Co więcej w miejsce anteny, do styku sygnałowego przyłączyłem krótki drut (10 cm) i radio złapało bez problemu kilka stacji.

    Rozebrałem wtyk anteny na kablu i podłączyłem tylko kabel sygnałowy i o dziwo, łapie kilka stacji, w tym rewelacyjnie RMF W sumie potrafi znaleźć 3-4 stacje, ale nie chce już złapać Zetki, czy innych lokalnych stacji. Jeśli tylko dołączę "masę", gubi wszystko.

    Wygląda to jakby antena zakłócała radio.
    Czy na kablu są jeszcze jakieś inne urządzenia, wzmacniacze ?

    Znajomy elektryk samochodowy zalecał zakup anteny z Blaupunkta - taka przyklejana do glass. Podobno jest rewelacyjna, jednak nie bardzo widzę klejenie kabli i drutów do szyby.

    Ma ktoś inny pomysł, co może być z fabryczną instalacją ?

  2. #2
    Bruker Romeo Avatar paweltbu
    Sluttet
    03 2013
    Bor i
    TBU
    Auto
    8v jtdm 159 / MiTo 1.4 TB
    Meldinger
    1,343

    Domyślnie

    moze byc uszkodzony sam kabel/wtyk ew masa na podstwie,
    Egenheten av Alfa Romeo ligger i det faktum... at noen ganger går...


    -----Naprawa modułów MultiAir świętokrzyskie-----

  3. #3
    Bruker JEG ER NY - ikke rop!
    Sluttet
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Meldinger
    8

    Domyślnie

    Sam wtyk wygląda OK. Muszę jeszcze przemierzyć kabel. Tylko pytanko, czy pomiędzy złączem z tyłu przy antenie, a wtykiem do radia jest jeszcze jakaś elektronika, wzmacniacze itp ?
    Chyba kupię kawałek kabla antenowego i podłączę do bezpośrednio, zobaczę jaki będzie efekt, ponieważ widzą opcję rwania podsufitki, oraz plastików, mam mieszane uczucia co do opcji wymiany tego kabelka.
    Wie ktoś jak ten kabel leci na przód ? Da się go ewentualnie wymienić bez zrywania podsufitki ?

  4. #4
    Bruker Romeo Avatar epsonix
    Sluttet
    10 2011
    Bor i
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Meldinger
    4,379

    Domyślnie

    nie wiem jak jest w Giuliettach, ale w 159 jest wzmacniacz antenowy gdzieś pod anteną. on potrafił się rozszczelniać i woda go załatwiała i właśnie jest taki efekt że mało co radio znajduje. sam przez ten problem nie przechodziłem, ale dużo tematów o tym widziałem na forum, więc wspominam. nie wiem czy ta "podstawa anteny" którą wymieniłeś czy to jest element ze wzmacniaczem czy on jest osobno gdzieś od dołu - zbadaj temat sobie.

  5. #5
    Bruker JEG ER NY - ikke rop!
    Sluttet
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Meldinger
    8

    Domyślnie

    Też właśnie znalazłem wiele tematów o elektronice w podstawie. Faktycznie jest tam płytka, dlatego wymieniłem to na nowy element.
    Niestety nie pomogło.
    Właśnie zamówiłem wewnętrzną antenę Blaupunkta. Zobaczę jaki będzie efekt.
    Wie ktoś jak zdemontować plastikową nakładkę przedniego słupka ?

  6. #6
    Bruker Romeo Avatar epsonix
    Sluttet
    10 2011
    Bor i
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Meldinger
    4,379

    Domyślnie

    teraz doczytałem że chodzi o Mito, ale pewnie podobnie jest jak w Giulietcie

    to Ci się moze przydać- masz 3 pliki dla różnych wersji z navi/bose lub bez, nie wiem pewnie to z wersji z przed liftingu, ale zawsze coś żeby mieć pojęcie jak to w AR rozwiązują.
    E3510 RADIO (RadioNAV, BOSE HI-FI System, S&S .pdf
    E3510 RADIO (RadioNAV, S&S) .pdf
    E3510 RADIO (S&S) .pdf

    poszukaj może po kablach/wtyczkach - odłącz sobie zasilanie, miernikiem sprawdź przejścia kabli i czy nie ma zwarć do masy.

    może ktoś ma schematy albo eLearn do Mito?

  7. #7
    Bruker JEG ER NY - ikke rop!
    Sluttet
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Meldinger
    8

    Domyślnie

    Takk.
    Wygląda, że jedyna elektronika jest w podstawie anteny.
    Sprawdzę jeszcze kabel.
    Jutro zaczynam walkę z miernikiem

  8. #8
    Bruker JEG ER NY - ikke rop!
    Sluttet
    02 2018
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1,4 155KM
    Meldinger
    8

    Domyślnie

    EDIT:

    Problemet er løst

    Dla zainteresowanych.
    Podstawa anteny była OK, ale za to mam teraz nówkę z ASO
    Problemem okazał się kabel. Po zmierzeniu, robił zwarcie do masy.
    Nieco mnie to zdziwiło i zacząłem od końcówek, okazało się, że też są w porządku, więc zacząłem szukać koljeno po kabelku. Demontaż schowka, plastików, progu..... Okazuje się, że ten kabel składa się z elementów łączonych szybkozłączkami i na tych zaciskach pojawia się problem. U mnie zwierało na złączce pomiędzy progiem i schowkiem. Połączyłem na stałe, zlutowałem i działa idealnie. Łapie wszystkie stacje w okolicy. Rewelacja.
    Przy okazji demontażu schowka, wymieniłem od razu podświetlenie regulatorów nawiewu.

    Ważna wskazówka dla każdego, kto będzie robił podobną naprawę (!!!)
    Hvis radio jest włączone i wyjmiemy antenę, to po jej założeniu układ wzmacniacza nie włączy się samoczynnie. Nie ma sygnału. Należy wyłączyć i włączyć radio ponownie. Identycznie jest w przypadku rozpięcia którejkolwiek ze złączek.

    - - - Oppdatert - - -

Lignende emner

  1. [Julie] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?
    Opprettet pirrus § MiTo/Giulietta
    Svar: 20
    Siste innlegg forfatter: 13-09-2018, 08:20
  2. ABS dziwny problem
    Opprettet Piotrek S § 156
    Svar: 3
    Siste innlegg forfatter: 27-04-2015, 19:58
  3. Alfa 147 1.9 jtdm navi-antenne problemet
    Opprettet mateo37 i § 147
    Svar: 3
    Siste innlegg forfatter: 29-01-2014, 20:44
  4. Merkelig Problem ..
    Opprettet rdk_ § 156
    Svar: 9
    Siste innlegg forfatter: 12-09-2010, 07:54
  5. [156] V6 dziwny problem
    Opprettet Rafik § 156
    Svar: 2
    Siste innlegg forfatter: 21-12-2008, 16:02

mito antena

Koder for dette temaet

Krefter

  • Du kan ikke for å opprette nye tråder
  • Du kan ikke å skrive meldinger
  • Du kan ikke for å legge til vedlegg
  • Du kan ikke for å redigere dine innlegg
  •  
Støtdemperne