[MiTo] Wymiana softu w 1.4 bez Turbo

mackul

Nowy
Auto
jest Bravo II 1.4 '09, było Bravo I 1.4 12V '97
Rozważam zakup Mito w taniej wersji i przyszedł mi taki pomysł do głowy.

Nie wiem czy wiecie, ale 1.4 78KM w Mito ma 16 zaworów, nie jest to więc, jak mogłoby się wydawać, obcenie montowany w Grande Punto 1.4 77 KM 8v.
Stawiam raczej na to, źe jest to zduszony - przez przepisy dla młodych kierowców we Włoszech - 1.4 95 KM 16v, montowany w Grande Punto i w Bravo (jako 90KM).
W Niemczech jest oferowany w Mito 1.4 95KM, za kilkaset euro więcej niź 1.4 78KM.
Na mój gust (niewiele wyższa cena) różnica jest tylko w sofcie, pytanie czy ktoś juź spróbował podarasować tego 77KM. Pytam dlatego, źe czekałem na 1.4 Multiair 105 KM (więcej nie potrzebuję, jeżdżę starym Bravo 1.4 12v 80KM), ale Multiairy są troche drogie.

Inna sprawa, źe ten 1.4 16v 95 KM miał technlogię Starjet, nie wiem jak bardzo zaoszczędzono (co usunięto) w tej słabszej wersji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Super, więc moja hipoteza się potwierdziła.

Załóżmy, że tę parę dodatkowych KM i Nm by się przydało przy wyprzedzaniu. Czy ktoś w PL to zrobi, przy okazji zachowując działanie systemu D.N.A. O ile rozumiem niderlandzki to wsadzili dodatkowego chipa, nie ruszając fabrycznego komputera.

Swoją drogą Holendrzy fajnie to podsumowali - ostatnia tak słaba Alfa wychodziła 24 lata temu i miała 165 kg mniej przy silniku słabszym o 1KM. Nie ma to jak postęp :)

Super, więc moja hipoteza się potwierdziła.

Załóżmy, że tę parę dodatkowych KM i Nm by się przydało przy wyprzedzaniu. Czy ktoś w PL to zrobi, przy okazji zachowując działanie systemu D.N.A. O ile rozumiem niderlandzki to wsadzili dodatkowego chipa, nie ruszając fabrycznego komputera.

Swoją drogą Holendrzy fajnie to podsumowali - ostatnia tak słaba Alfa wychodziła 24 lata temu i miała 165 kg mniej przy silniku słabszym o 1KM. Nie ma to jak postęp :)[/QUOTA
A czy pytałeś już w jakimś ASO o wymianę softu tego silnika :confused:

Na razie zasięgam języka gdzie indziej, w salonie będę gadał jak już wszystko obczaję. Doradca w salonie raczej będzie zachęcał do mocniejszej wersji z katalogu.

Z tego co wiem to w salonie dudkiewicz (nie wiem w jakim miescie jest ) wymiana softu kosztuje 2500 zl.

Mam takie autko po tuningu

Mam aktualnie 95km (na hamowni). tuningowałem tutaj: http://www.unitronic.pl/ - zakład polecony przez Carserwis (W-wa). 95km bo jest jeszcze bardziej "poprawiony" soft. Jednak wszystko zrobione przy pomocy softu!. Chetnie odpowiem na Twoje watpliwosci, moje MiTo skończyło już roczek :)

Mam aktualnie 95km (na hamowni). tuningowałem tutaj: http://www.unitronic.pl/ - zakład polecony przez Carserwis (W-wa). 95km bo jest jeszcze bardziej "poprawiony" soft. Jednak wszystko zrobione przy pomocy softu!. Chetnie odpowiem na Twoje watpliwosci, moje MiTo skończyło już roczek :)
Czyli jednak nie w ASO , a co z gwarancją ? Carserwis nie przyczepi się do ingerencji w oprogramowanie w razie awarii ?

Pytanie1. Ile to kosztowalo?
Pytanie2. Co z gwarancja?(kolega wyzej pytal o to samo)
Pytanie3. Czy odczuwasz różnice w przyspieszeniu itd?
Pytanie4. czy sprawdzales ile aktualnie ma do 100, raz jaka ma vmax?
Pytanie5. Ile teraz pali?

Dziekuje i czekam na odpowiedzi.

Znalazłem też pytanie do AŚ, które daje pogląd na sytuację.

Witam, jestem szczęśliwym nabywcą Alfa Romeo MITO. Gdy kupowałem ten pojazd sprzedawca informował mnie że silnik ma moc 78 KM lecz można go odblokować co spowoduje wzrost mocy do 95KM lecz w obecnej chwili Fiat Polska jeszcze nie wyraził zgody na taką operację z zachowaniem gwarancji. Po moi kontakcie z przedstawicielem Fiat Polska ustalono że operacja taka jest nie możliwa i wymaga zmiany centralki sterującej oraz układu kolektorów i wydechu, oczywiście można to zrobić po okresie gwarancji. Na jednej ze stron internetowych „alfa maniak.pl” znalazłem taki opis- „ Alfa Romeo MiTO - popularnie zwana Brzydalem - w najtańszej wersji wyposażona jest w silnik 1.4 16v z Fiata Grande Punto. Niestety , z uwagi na panujące we Włoszech przepisy dotyczące młodych kierowców moc tego silnika została ogranczona do 78KM. Ale na szczęście można zdjąć tą blokadę odzyskując pełną moc silnika. Nawet w salonie można zdjąć ograniczenie nie tracąc gwarancji. Otrzymujemy wówczas 95KM i mała Alfa odzyskuje swój charakter…” , dodatkowo zasięgnąłem porady w firmie JK Racing z Tychów „ www.jkracing.pl "w której poinformowano mnie że w tym modelu jest możliwość zmiany oprogramowania silnika i uzyskania w/w mocy silnika. Prosił by więc ekspertów z Auto Świat o wypowiedzenie się w tej sprawie i czy podniesienie mocy w tym modelu rzeczywiście jest możliwe. Z góry dziękuję i pozdrawiam Czytelników oraz całą Redakcję.

post z 2009-08-21

Ostatnia edycja:
Pogląd na sytuację jest taki że silnik jest identyczny i kolektory również i nic ze starjeta nie odjęto. Inna jest centralka silnika w tym sensie że jest inny soft co skutkuje tym że jako część zamienna występuje z innym numerem. Uwolnienie mocy da się załatwic chipowaniem. Pisałem to już - silnik ma moc ograniczona od 4,5-5 tys w górę a jest to zrobione w ten sposób że po osiągnięciu tej prędkości silnika ECU przymyka z powrotem przepustnicę. Poniżej auto zachowuje się identycznie co 95 KM. Więc wystarczy zczytać soft z wersji 95 i wrzucić do 78.Poza odblokowaniem można moc i moment jeszcze troche podnieść, czytuję włoskie forum i tam osiągnięto około 105 KM i 130 Nm ale sa komplikacje z pomiarem przez działanie ESP (o ile dobrze zrozumiałem). ASO Fiata ma standardowe examinery które nie daja możliwości podmiany softu więc legalnie zrobić sie tego nie da. Jesli ktoś to robi co jest jak najbardziej mozliwe to poza drogą oficjalną ale 2,5 tys (gdzies po tyle było)za to to cena z kosmosu bo makaroni robia to z dodatkowym podniesieniem mocy za 400 euro a w holandii jest po 300. Sama centralka w/g epera kosztuje ok. 2800 PLN. A woja drogą to kurest.wo bo mieszkamy w PL a nie we Włoszech i tutaj takich przepisów nie ma a we Włoszech też jeszcze nie weszły w życie. Kolejny sposób na wyciąganie kasy tyle że nie zarobi na tym Fiat (a część osób w ogóle tego auta nie kupi) a firmy tuningowe.

Ostatnia edycja:
Pytanie1. Ile to kosztowalo?
Pytanie2. Co z gwarancja?(kolega wyzej pytal o to samo)
Pytanie3. Czy odczuwasz różnice w przyspieszeniu itd?
Pytanie4. czy sprawdzales ile aktualnie ma do 100, raz jaka ma vmax?
Pytanie5. Ile teraz pali?
Pytanie1. Niecałe 2T PLN
Pytanie2. Bez utraty - uzgodnione z salonem sprzedazy.
Pytanie3. Przyspieszenie - zdecydowanie tak!
Pytanie4. Nie sprawdzalem ile ma do 100, ani Vmax :(
Pytanie5. Rozpietość dość duża - od 7 l/100 do 9 l/100 (zależy, kto ją prowadzi - ten nizszy wynik to moja żona - ten wyższy to niestety ja, ale zimą)

Przepraszam bardzo że nie odpowiadałem. Postaram sie na przyszlość poprawić.

Ostatnia edycja:
Witam poniższe pytanie wysłałem do Auto Światu ale odpowiedzi do dziś dnia nie uzyskałem więc nie pisuję już do tego czasopisma.

"Witam, jestem szczęśliwym nabywcą Alfa Romeo MITO. Gdy kupowałem ten pojazd sprzedawca informował mnie że silnik ma moc 78 KM lecz można go odblokować co spowoduje wzrost mocy do 95KM lecz w obecnej chwili Fiat Polska jeszcze nie wyraził zgody na taką operację z zachowaniem gwarancji. Po moi kontakcie z przedstawicielem Fiat Polska ustalono że operacja taka jest nie możliwa i wymaga zmiany centralki sterującej oraz układu kolektorów i wydechu, oczywiście można to zrobić po okresie gwarancji. Na jednej ze stron internetowych „alfa maniak.pl” znalazłem taki opis- „ Alfa Romeo MiTO - popularnie zwana Brzydalem - w najtańszej wersji wyposażona jest w silnik 1.4 16v z Fiata Grande Punto. Niestety , z uwagi na panujące we Włoszech przepisy dotyczące młodych kierowców moc tego silnika została ogranczona do 78KM. Ale na szczęście można zdjąć tą blokadę odzyskując pełną moc silnika. Nawet w salonie można zdjąć ograniczenie nie tracąc gwarancji. Otrzymujemy wówczas 95KM i mała Alfa odzyskuje swój charakter…” , dodatkowo zasięgnąłem porady w firmie JK Racing z Tychów „ www.jkracing.pl "w której poinformowano mnie że w tym modelu jest możliwość zmiany oprogramowania silnika i uzyskania w/w mocy silnika. Prosił by więc ekspertów z Auto Świat o wypowiedzenie się w tej sprawie i czy podniesienie mocy w tym modelu rzeczywiście jest możliwe. Z góry dziękuję i pozdrawiam Czytelników oraz całą Redakcję".

post z 2009-08-21[/QUOTE]

Rozmawiałem z różnymi firmami tunerskimi ,między innymi z Tychów www.jkracing.pl i odblokowanie mocy to tylko 2500zł i już mamy 95KM. Tyle że podobno w dolnym zakresie obrotów za wiele się nie zmienia więc trzeba zastanowić się czy warto.

strasznie drogo rozumiem że tworzenie nowego softu jest drogie ale przecież wystarczy zczytac soft z starjeta i wczytać do 78KM !!!!moja rada poszukaj dobrze napewno znajdzie sie ktoś kto zrobi to za połowe ceny.

Soft ze starjeta nie podejdzie bo w mito są inne mapy odpowiedzi przepustnicy i są dwie dla trybu D i N(A). I to one własnie ograniczają moc zamykając ją po prostu przy 5 kRPM co zresztą czuć. Poniżej jest identiko więc o ile 0-100 się zmieni o około sekundę bo mozna pociągnąć od 5 do 6 kRPM tyle przy "normalnej" jeździe jest bez znaczenia. Ale w niemczech, GB itp sa sprzedawane normalne wersje 95 KM wystarczyłby plik ori z tamtąd a i jest kilka egzemplarzy w Polsce(może znalazłby się dawca softu na forum:)). Ale zdaje się że trzeba odczytywać na stole jedynie zapis przez OBD jest mozliwy. Zrobienie w holandii na prawie 100KM to w przeliczeniu ok.1200 PLN,a we włoszech jeden z tunerów już robił to za 200 Euro (i sporo ludzi z tym jeździ i sobie chwali) więc 2500 jest z sufitu wzięte.
Ja myślę o innej rzeczy- silnik jest zestrojony na 95 KM/6000 120 Nm/4000 obr ( dla fiata GP podają 127Nm/4500 obr) czyli dość wysoką moc jak na 1,4 kosztem momentu na dole. Podobne silniki np VAG mają 85 KM/5000 obr ale moment wyższy 132 Nm/3800 obr. Nie wiem czy to kwestia rozrządu itp gratów (wtedy mój pomysł nie przejdzie) czy po prostu zestrojenia dolotu na inne obroty doładowania rezonansowego. Można by po prostu wydłużyć dolot (co w normalnej sytuacji powodowałoby obcięcie mocy max u góry ale tutaj i tak ten zakres obrotów jest bezużyteczny bo zamyka się przepustnica) i wzmocnienia dołu. Szału i tak nie będzie ale powinno zwiekszyć elastyczność.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót