[Giulietta] Porady eksploatacyjne

ponieważ pojawiły się ostatnio mrozy pojawiła się drażniąca przypadłość, mianowicie coś się telepie na nierównościach z okolicy podsufitki? czy inni też to mają czy może jest to do wyeliminowania?

Sprawdz dobrze z kims to miejsce :) tez chcialem szukac w podsufidce, ale po przejechaniu sie z osoba z tylu okazalo sie ze telepia sie te gumki na klapie bagaznika ktore maja za zadanie dociskac polke, bo od mrozu strasznie zesztywnialy i nie trzymaly :)

Hmm... zawias to to nie jest
ale z tymi gumkami od półki bagaznika to może być trop :) jutro sprawdzę gumki półke i ten cały plastik na klapie.

Hmm... zawias to to nie jest
ale z tymi gumkami od półki bagaznika to może być trop :) jutro sprawdzę gumki półke i ten cały plastik na klapie.

Zawieszenie przynajmniej u mnie skrzypi tylko przy powolnym przejechaniu przez powiedzmy spiacego policjanta, ale to inny rodzaj tu telepanie slychac bylo - polecam cos miekkiego wsadzic miedzy ta gume a połke z obu stron ..... Chocby zwinieta rekawiczke i zamknac bagaznik i wtedy sprawdzic :)

Więc tak na razie wykluczona jest półka, bo przejechalem siębez niej i nadal coś tam na tych nierownościach pobrzdękiwuje... Jeszcze sie sprawdzi.

Ale dziś nie o tym.
Mam pytanie o działanie klimy automatycznej, a dokładniej nawiewu.
Mianowicie jesli wciśniemy guzik nawiewu na nogi tylko, to czy przy minimum 3. kreskach nawiewu daje równiez wylotem na szybę u Was?

Więc tak na razie wykluczona jest półka, bo przejechalem siębez niej i nadal coś tam na tych nierownościach pobrzdękiwuje... Jeszcze sie sprawdzi.

Ale dziś nie o tym.
Mam pytanie o działanie klimy automatycznej, a dokładniej nawiewu.
Mianowicie jesli wciśniemy guzik nawiewu na nogi tylko, to czy przy minimum 3. kreskach nawiewu daje równiez wylotem na szybę u Was?

Bo te gumki nie są na półce tylko na klapie :) Wyjmij je i sprawdz wtedy :)

Pytanie z innej beczki, mianowicie o paliwo. Jesli ktos widzial juz ten temat prosze o linka.
Jaka benzynke wlewacie do Julki MA? Ja przejechalem wlasnie pierwsze 8000 km, caly czas na V-Power z shella. Przy codziennie wyzszych cyferkach na stacjach zastanawiam sie czy nie przejsc na zwykla 95. Jesli tak, to paliwo z ktorych stacji polecacie?

Ja leje Shell VPR różnica w cenie 28gr./1li w stosunku do 98, 95 nie lałem. na VPR z dodatkiem, zużycie mam 9,7 -10,7 na 98 10,7-12li.

Ja leje Shell VPR różnica w cenie 28gr./1li w stosunku do 98, 95 nie lałem. na VPR z dodatkiem, zużycie mam 9,7 -10,7 na 98 10,7-12li.

Zgadza się, generalnie lepsze paliwo powoduje niższe spalanie. Paliwo w Polsce niestety shit, przekonuje się za każdym razem. 98 na Orlenie albo BP (to i tak Orlen) i średnie spalanie w trasie 10,7-11,4. 95 (!) w Austrii i ta sama trasa i spalanie 9,7-10,4. 95 w Polsce nie lałbym do Julci. 98 albo VPower. Pod kreską jeżeli chodzi o pieniądze to wychodzi tak samo, a Julcia lepiej jeździ.

Zgadza się, generalnie lepsze paliwo powoduje niższe spalanie.
Są różne opinie w tym temacie. Niektórzy twierdzą, że na paliwach premium robią po kilkadziesiąt km więcej niż na zwykłych... Ja pomimo tego, że zawsze tankuję do pełna, i skrupulatnie liczę spalanie, to nie tylko nie odnotowałem niższego zużycia paliwa typu premium, ale suche liczby mówią wprost o... minimalnie wyższym. Także z mojego doświadczenia to niższe spalanie czy wyższa moc, to tylko legendy ;)

Z tym, że ja porównuję tylko paliwa dostępne w Polsce.

Ostatnia edycja:
pafka myślałeś o wirusie do swojej Brery ?

Ragazzon kompletny od turbiny, klocki EBC YELLOWSTUFF tarcze EBC USR, wkład filtra BMC no i teraz czekam na wirus, większy intercooler.

Jest wyrazniejszy i nie przeszkadza. Natomiast w trybie "D" jest głośniejszy, potrafi strzelić z tłumika przy zmianie biegów ;)

Nie ma problemu, zapraszam. Ragazzon do brery robi tylko końcowe.

Mnie raczej tylko końcowe interesują. I myślę, że się do Ciebie za jakiś czas odezwę, po głupio by było nie skorzystać z tak rzadkiej okazji posłuchania na żywo tego wydechu w TBi, choć u mnie pewnie ten dźwięk byłby troszkę inny.

Światła drogowe

Trochę o żarówkach była mowa ale wprost nie znajduję odpowiedzi.
Mam standardowe reflektory i żarówki. Mijania są więcej niż dobre. Natomiast drogowe, potocznie zwane długimi, długimi u siebie bym nie nazwał. Raczej jasnymi. Po przełączeniu z mijania zmienia się wyraźnie kształt plamy świetlnej, jest też dużo jaśniejsza ale zasięg zmienia się nieznacznie. Albo ściślej. Drogowe świecą zauważalnie dalej (widać to choćby po odblaskach słupków stojących wzdłuż drogi) ale w zasięgu przekraczającym zasięg świateł mijania oświetlają drogę bardzo słabo. W skutek tego choć wszystko, co odbija światło, widać z dużej odległości, to co nieoświetlone jest niewidoczne, np. dopiero bardzo późno dostrzec można profil zakrętu. Może znacie odpowiedź na poniższe pytania. Dodam, że korektor jest ustawiony w pozycję zero, co oznacza zasięg maksymalny.
  1. Czy sama zmiana żarówek na inne może tu coś pomóc? Na jakie?
  2. Czy jest osobna regulacja zasięgu z poziomu reflektorów dla świateł mijania i drogowych? Obu nie chciałbym „podnosić”, żeby nie oślepiać krótkimi, których zasięg aktualnie jest prawidłowy.

Amortyzatory
Powrót