Jest już podobny temat dla MiTo. Jakie macie dotychczasowe wrażenia z użytkowania Giulietty? Myślę, że wasze opinie mogą pomóc przekonać niezdecydowanych na zakup, że nie jest to tak awaryjne auto jak się mówi o Alfach.
Ja odebrałem swoją w zeszłym tygodniu, więc póki co przebieg minimalny, i problemów póki co nie było. Jedyny mankament jaki zauważyłem to wlew płynu do spryskiwaczy - mały i tak ulokowany, że próba wlania z pełnej butelki kończy się zalaniem wszystkiego w około (trzeba się wyposażyć w lejek)

No to podobnie jak w 147.
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011

hahha co do wlewu plynu mam to samo spostrzezenie. Co prawda zalewa sie wtedy pol akumulatora ale z lejkiem da sie jakos to przezyc. Troche narzekam na wysciolke bagaznika ktora na dziurach strasznie mi sie tlucze. No ale na to chyba nie ma zadnej rady

Żeby wlac płyn to z otworu trzeba wyciągnąc takie sitko-lejek i jest o wiele łatwiej. Podobny patent był w fiacie marea
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Mam G od kilku dni, przejechane 700 km. Faktycznie, pierwsze co zakupiłem to lejek do wlewania płynu do spryskiwaczy. Lekko denerwująca rzecz to ustawianie pochylenia oparcia fotli przednich - nie mam foteli ustawianych elektrycznie tylko ręcznie i za każdym razem, jak chcę zmienieć ustawienie ledwo mogę wcisnąć rękę pomiędzy fotel i słupek.
Ogólnie samochód to rewelacja, przyjemność z jazdy niesamowita i nie mogę się napatrzeć![]()
Giulietta 1,4 TB Mair 170 KM
166 2,4 JTD 140 KM
pozytywnewrażenia jak dotąd
przebieg niewielki wiec trudno mówić o trwałości,
jakość materiałów generalnie zadowalająca, ale gałka zmiany biegów i plastik na desce rozdzielczej beznadziejna
---------- Post dodany o godzinie 15:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:42 ----------
lepiej kupic plyn z lejkiemsprawdza się fenomenalnie
Kto tak mowi? O 159 czy Mito jakoś nie słychać aby ktokolwiek tak mówił.

Jeździ. Nieźle trzyma się śniegu, jest śliczna i w ogóle. Trochę trzeszczy na nierównościach, wlew płynu do spryskiwaczy porażka, rzeczywiście trochę pomaga wysunięcie tego sitka, ale kupiłem kilka płynów z lejkami, to na razie mi starczy (albo i nie, bo w tydzień zeszło mi z 5 litrów, fakt, że pogoda jest fatalna).
Z poważniejszych rzeczy, to mogę mieć drobny problem ze skrzynią, czy tam z jakimś synchronizatorem, bo przy ponad 100 kmh przy redukcji z 5 na 4 lekko zgrzyta (przy czym z luzu na 4, czy też z 3, albo 6 na 4 efekt ten nie występuje). Poza tym skrzynia działa idealnie, więc mam nadzieję, że to przejdzie, bo już w jednym nowym aucie tak miałem, że przy wyższych prędkościach obrotowych skrzynka lubiła zaprotestować, a potem "się ułożyło".

No wlasnie na szczescie o 159 i o MiTo tak nie mówią, ale ktokolwiek słyszy, że kupiłem Alfe to od razu wspomina awaryjność, i mam nadzieje ze ten wątek pozwoli udowodnić, że ta awaryjność alfy odeszła w niepamięć z nowymi modelami jak 159, MiTo czy właśnie Giulietta
Ale przez okres gwarancji moga sie sobie psuc.. byle po wyleczeniu chorob wieku dzieciecego nie bylo problemow.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki