• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] System start & stop

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TOM & JULIA

Guest
Witajcie, do kilku dni zauważyłem że system SYSTEM START & STOP mi nie działa .
Myślałem że to przez mróz i ogrzewanie (klimatyzację), ale dziś po testowałem trochę i doszedłem do wniosku że coś jest nie tak .
Wykluczyłem wszystkie przeciw:

❍ silnik jest jeszcze zimny;
❍ temperatura zewnętrzna szczególnie niska,
❍ bateria jest w wystarczającym stopniu naładowana;
❍ włączone jest ogrzewanie szyby tylnej;
❍ wycieraczki działają na maksymalnych prędkościach;
❍ regeneracja filtra cząstek stałych (DPF) w toku (tylko w silnikach
Diesel);
❍ drzwi kierowcy są nie zamknięte;
❍ nie zapięty pas bezpieczeństwa kierowcy;
❍ włączony jest bieg wsteczny (na przykład, przy manewrach
parkingowych);
❍ w wersji wyposażonych w automatyczną klimatyzację dwustrefową
(dla wersji/rynków, gdzie przewidziano), gdy nie został
jeszcze osiągnięty żądany poziom komfortu cieplnego
lub nastąpiło włączenie funkcji MAX-DEF;
❍ w pierwszym okresie użytkowania, przy inicjacji systemu.

I doszedłem do wniosku że kwalifikuję się tylko pod ostatni podpunkt że w pierwszym okresie użytkowania mogą być problemy.
Tylko problem polega na tym że wcześniej było OK a teraz jak po kilkunastu kilometrach się zatrzymam na komputerze pokazuje mi się taki ładny napis
Start & Stop unavailable

Znalazłem podobny temat http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-mito/239454-stop-start-unavailable.html
tylko mało z niego kumam.

Mam się czym przejmować ?

Może właśnie było zimno na zewnątrz i klima chciała dogrzewać wnętrze? Jeszcze chyba jest jeden przypadek, kiedy S&S nie działa - jak silnik / turbina muszą się chłodzić po dynamicznej jeździe.

Generalnie zauważam, że u mnie S&S włącza się tym chętniej im spokojniej jadę, co ma jakiś sens. Zdarzyło się kiedyś, że na 16 km odcinku po mieście (a więc z mnóstwem świateł) włączył mi się dopiero na sam koniec. A zdarzyło się i tak, że się włączył tuż po wyjeździe z garażu (może po jakiś 800 m), gdy wskazówka temperatury chyba się nie odbiła od 50. Wtedy to się nawet zdziwiłem.

Pozwolcie ze wtrace maly offtopic, ale mam pytanie odnosnie klimatyzacji - dziala w zimie? W Bravo wylacza sie przy ok +5-6stopniach i ponizej tej temperatury sprezarka nie pracuje. Julka pomimo mrozow załącza klimatyacje? U mnie wcisniecie przycisku od klimy powoduje wlaczenie sie sygnalizacyjnej diody na przycisku, ale nic wiecej sie nie dzieje - na ekraniku od panelu klimy nie pojawia sie *, ktora oznacza wlaczona sprezarke.

Co do S&S, ja nie wiem czy ufam temu ustrojstwu. W razie jakiegos niebezpieczenstwa nie da sie z nim rownie szybko opuscic skrzyzowania co z wlaczonym silnikiem, ponowne uruchomienie zawsze zabiera odrobine czasu. Szkoda ze za kazdym odpaleniem silnika trzeba go recznie wylaczac - nie da sie tego zrobic na stale.

Ostatnia edycja:
Julka pomimo mrozow załącza klimatyacje? U mnie wcisniecie przycisku od klimy powoduje wlaczenie sie sygnalizacyjnej diody na przycisku, ale nic wiecej sie nie dzieje - na ekraniku od panelu klimy nie pojawia sie *, ktora oznacza wlaczona sprezarke.

Żadna sprawna klimatyzacja samochodowa nie może działać w temperaturze zera i poniżej zera.

Przecież napisałem wam że nic nie stało na przeszkodzie aby S&S zadziałał .
Wczoraj nie było mrozu choć i wcześniej działał na mrozie.
Przejechałem około 20km delikatnie bez szaleństw ,
a na koniec wyłączyłem całkowicie klimę (oczywiście w takich warunkach ona tylko grzeje) i nic oprócz komunikatu Start & Stop unavailable

Wcześniej przy mrozach -15 jak dział nawiew a temperatura była ustawiona na 22 stopnie wyłączał silnik tylko na jakąś minutę bo spadała zapewne temperatura w samochodzie , ale działał .

A odnośnie skrzyżowania i bezpieczeństwa to myślę właśnie że ten system sprawdza się w 100% w przypadku gdy zdławimy silnik przy ruszaniu a on nam zapali silnik automatycznie po naciśnięciu sprzęgła .

A jak ktoś ma w nas przydzwonić to też lepiej jak będziemy mieli wyłączony silnik :)

A jak ktoś ma w nas przydzwonić to też lepiej jak będziemy mieli wyłączony silnik :)
pytanie czy przy wylaczonym silniku działaja poduchy? ;)

---------- Post dodany o godzinie 10:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:47 ----------

Żadna sprawna klimatyzacja samochodowa nie może działać w temperaturze zera i poniżej zera.

Nie do konca - zalezy gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. W firmowej Vectrze klima działała zimą po tym jak silnik łapał temperature. A ze to niebezpieczne bo skraplacz moze zamarznac to inna sprawa. Tak czy siak w niektorych markach klimatyzacja dziala w temp. ponizej zera, dlatego zapytalem jak jest w Alfie.

Jest jeszcze jeden warunek działania systemu S&S - zlicza on ilość uruchomień w ciągu ostatnich 15min - jeśli jest ich zbyt dużo to się wyłącza

pytanie czy przy wylaczonym silniku działaja poduchy? ;)

---------- Post dodany o godzinie 10:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:47 ----------

Nie do konca - zalezy gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. W firmowej Vectrze klima działała zimą po tym jak silnik łapał temperature. A ze to niebezpieczne bo skraplacz moze zamarznac to inna sprawa. Tak czy siak w niektorych markach klimatyzacja dziala w temp. ponizej zera, dlatego zapytalem jak jest w Alfie.
Czyli Vectra miała wadę fabryczną.
W mojej Julce kompresor działa dopiero przy 2 st.

W mojej julce tez przy "-" temperaturach działała klimatyzacja - co było trochę szokiem bo klimatronik w AR156 wyłączał spręzarkę poniżej +2,5C

Czyli Vectra miała wadę fabryczną.

nie, mysle to o niczym nie swiadczy - po prostu tak wsadzili cale to ustrojstwo od klimy wraz z czunikiem, ze po nagrzaniu silnika mrozy nie straszne i klima dziala. przypadek dotyczyl dwoch Opli Vectra (2007 i 2008 rocznik).. wiec to moze nie przypadek a tak byc powinno? tym bardziej ze to dotyczy tez innych marek samochodow.

Jeśli wyskakuje komunikat o niemożliwości działania systemu to jasno widać że on nie działa w ogóle a nie że w danym momencie nie wyłącza silnika. Ja obstawiam standardzik-niedoładowany aku może powodowac problemy z selftestem systemów podczas uruchamiania auta w tym systemu S&S. Po jakimś czasie znika (centralka usuwa z pamięci błąd z reguły po kilku poprawnych odczytach). Może juz przeszło ?? Pomaga nie włączanie rozrusznika zaraz po podaniu zasilania. Ja sobie spokojnie czekam aż po przekręceniu kluczyka wskazówki machną i w międzyczasie spuszczem ręczny, wciskam guzik i jazda.

metan, wydaje mi sie ze uruchamianie silnika po tym jak zgasna kontrolki to podstawa i o tym pisze kazda instrukcja.

ja po tym jak wsiadam do samochodu przekrecam kluczyk wtedy zapinam pasy, zwalniam reczny - w tym czasie gasna kontrolki i samochod mozna bezpiecznie uruchomic.

metan, wydaje mi sie ze uruchamianie silnika po tym jak zgasna kontrolki to podstawa
Racja to pożądany nawyk ale nie każdy o tym pamięta szczególnie gdy się spieszy a w fiatach (i pochodnych) zdarzało sie to nie raz. Tak w zasadzie to instrukcja o tym nie pisze, chyba nie wszystkie systemy mają swoje kontrolki a "dyżurna" lampka MIL pali się cały czas i gaśnie dopiero po uruchomieniu. Tak czy inaczej nalepiej kilka razy przekręcić kluczyk pozwolić na kilka prawidłowych odczytów i zobaczyć czy problem nadal istnieje.

s&s

Ja widziałem komunikat o błędzie start&stop podczas jazdy próbnej Giuliettą. Na początku wyskakiwał komunikat na skrzyżowaniach i samochód nie gasł. Po 15 minutach jazdy zaczął pracować prawidłowo. Wszystko wskazywało by na akumulator gdyby nie fakt że na końcu jazdy komunikat znów wyskoczył podczas parkowania :confused: Tylko że akurat wtedy to dobrze że się nie załączał :) Handlowiec nie potrafił mi powiedzieć czy to normalne.

U mnie dzieje się to samo raz działa raz nie i wyskakuje komunikat Bóg jeden wie dlaczego:)

To nie jest komunikat o błędzie, tylko informacja, że to ekodziwadło w danej chwili nie może się włączyć, bo wyrządzi więcej szkód niż pożytku. Na przykład ugotuje turbawkę.

To jest normalne.

To nie jest komunikat o błędzie, tylko informacja, że to ekodziwadło w danej chwili nie może się włączyć, bo wyrządzi więcej szkód niż pożytku. Na przykład ugotuje turbawkę.

To jest normalne.

no ciekawe jakie są te powody niewyłączania silnika
mi sie silnik wyłączył po mocnym przegonieniu auta :D więc działanie tego systemu jest dla mnie zagadką

Trochę dziś po testowałem i sam już nie wiem dlaczego nie wyłącza się :(

Ale jest dobry bo przypadkiem mi dziś zgasł przy ruszaniu i po wciśnięciu sprzęgła sam zapalił .

Amortyzatory
Powrót