• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Boczek drzwi - demontaż

Maciek-156

Aktywny
Auto
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
W prawych przednich drzwiach głośnik czasami wpada w rezonans – co przy Bose, za nie mała w końcu kasę, jest nadzwyczaj denerwujące. Ktoś już kiedyś wspominał o takiej przypadłości w swojej Julce - wynikało to z kiepskiego montażu panelu z głośnikiem. Chciałbym do tego zajrzeć, więc jeśli ktoś dysponuje jakimś schematem montażowym boczka drzwi proszę o zamieszczenie – z góry dziękuję.

Nie lepiej jechać do ASO ? po co się męczyć , może wadliwy głośnik , poczekaj jak ci wyskoczą bąble na klamce zrobisz dwie rzeczy na raz

No więc miałem to samo (tyle, że bez Bose). Oczywiście oddałem do ASO. Teraz nie brzęczy głośnik, tylko coś mi trzeszczy w poszyciu. Nie wiem, co bardziej wk...ce. :D

jak to czytam to po raz kolejny odczuwam smutek, z powodu włoskiego partactwa przy montazu i szczerze wam wspolczuje bo takie "kwiatki" w nowiutkim aucie za spora kase sa okropnie irytujace, a takie byly szumne zapowiedzi jaki to nie bedzie skok jakosciowy!!! dajcie alfy tychom!!!;)

czy tam nie ma kontroli jakosci itp.??? gdzie byli ci wszyscy projektanci i inzynierowie gdy kolejne 156 zjezdzaly z tasmy z boczkiem przednich drzwi pasazera spasowanym jakby auto bylo bite z prawej strony, masakra, to samo z maska i przednim oraz tylnym zderzakiem, widac ze to chyba nie sa esteci;)

W prawych przednich drzwiach głośnik czasami wpada w rezonans – co przy Bose, za nie mała w końcu kasę, jest nadzwyczaj denerwujące. Ktoś już kiedyś wspominał o takiej przypadłości w swojej Julce - wynikało to z kiepskiego montażu panelu z głośnikiem. Chciałbym do tego zajrzeć, więc jeśli ktoś dysponuje jakimś schematem montażowym boczka drzwi proszę o zamieszczenie – z góry dziękuję.

Proszę:
skan 9.jpgskan 10.jpgskan 12.jpgskan 13.jpgskan 11.jpg

Nakładka kątowa:
skan 8.jpg

Mam wrażenie, że nóż nazwany "do przecinania" jest do podważania. Tak przynajmniej jest wykorzystywany do zdejmowania przedniego panela - nie przecina się zapinek.

Jak możesz kolego pokazać jeszcze jakiś obrazek mocowania samego głosnika byłoby fajnie

To że głośnik jest nitowany do szkieletu to już jest jakaś informacja - może któryś z nitów jest po prostu luźny

Mam wrażenie, że nóż nazwany "do przecinania" jest do podważania. Tak przynajmniej jest wykorzystywany do zdejmowania przedniego panela - nie przecina się zapinek.
Też mam wrażenie że to coś w rodzaju "łomu" a raczej łyżki z wycięciem do wyciągania spinek. Czymś podobnym ściągali mi spinki podszybia

To że głośnik jest nitowany do szkieletu to już jest jakaś informacja - może któryś z nitów jest po prostu luźny
Jak spenetrujesz drzwi i znajdziesz przyczynę, zrób proszę dokumentację fotograficzną. Też mam problem pobrzękiwania, co ciekawe tylko prawych drzwi, przy głębszym basie.

Wczoraj trochę spędziłem czasu w garażu - podociskałem ten boczek i przy otwartych drzwiach nie brzęczy - może to nie drzwi???

Jak spenetrujesz drzwi i znajdziesz przyczynę, zrób proszę dokumentację fotograficzną. Też mam problem pobrzękiwania, co ciekawe tylko prawych drzwi, przy głębszym basie.

Z moich obserwacji wynika, ze dolny/przedni fragment boczka, przy niskim basie/kostce brukowej zachowuje sie jak pudlo rezonansowe. Italiance przyoszczedzili na uszczelce piankowej i rant boczku obija sie o blache.

Aby testowac proponuje powycinac sobie kilku centymetrowe paski gumy o gr. 3-4mm i wciskac je w podejrzane miejsca (ja poslugiwalem sie poskladanym papierem).

Sciaganie boczkow zawsze wiaze sie z ryzykiem dolozenia przyczyn brzekow i trzaskow, wiekszosc klipsow zniesie 2-3 wyciagniecia, potem szlag je trafia a ASO nie oferuje w sprzedazy samych spinek - probowalem zakupic jedna :(

Ktoś ma fotki drzwi i miejsc montażu głośników po zdjętym boczku ? Zastanawiam się, czy by nie doposażyć mojej Julci w Focale, które mam z mojego ś.p. Focusa. Jak wygląda sprawa z wygłuszeniem drzwi w Julci - są one czymś podklejone, czy goła blacha ?

Pytanie jakie zaklęcia trzeba zrobić aby uzdrowić dzwonienie lewego boczka. Co odpowaida za ten efekt - rozpinają się jakieś zapinki, trzeba coś podokręcać, gdzieś przelecieć silikonem, dołozyc jakieś podkładki, coś podkleić ?

oj z glosnikami to mialem i mam do tej pory atrakcje. juz 3-4 razy poprawiany i nadal pierdzi, bardziej obudowa przednich glosnikow niz glosnik ale po ostatniej korekcie odzywa sie czasami tylko...wystarczy dotknac obudowe glosnika i przestaje....na chwile :P jak jezdzi sie po nie rownej drodze tylko...albo w zakrety wchodzi haha

oby w nowej nic sie nie dzialo...ciekawe czy boss zrobi jakas roznice...poczekamy zobaczymy jak narazie cisza jest :)

Ostatnia edycja:
maskownice a raczej jej luzy w punktach mocowania trzeba skleić od środka , wystarczy ze bedzie szczelina choćby 0,2mm luzu i bedzie brzęczało

A jeśli głośnik w drzwiach kierowcy grał ciszej niż po stionie pasażera a teraz przestał całkiem to coś się rozłączyło przy nim czy może wiązkę szlag trafił a może jakaś kostka brudna przy audio? Jest jakaś wada seryjna np. okablowania czy szukanie od zera i demontaż boczka konieczny?
Z góry dzięki za info..

Amortyzatory
Powrót