radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Ja mam na myśli wersję przed Uconnect - samochód z 2011 roku.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Pytanko. Masz w swojej Julce przycisk odbierania rozmowy na kierownicy? Jeśli tak to działa to z Densionem i telefonem sparowanym przez Bluetooth, tzn odbiera rozmowy po naciśnięciu przycisku na kierownicy?Dwa miesiące temu zainstalowałem urządzenie jak w linku:
http://www.dension.com/product/gateway-lite-bt-gbl3xxx
Nie robię, reklamy. Moduł ten wspópracuje w pełni z radiem fabrycznym poprzez złącze CD CHANGER, umożliwia odtwarzanie mp3 z podłączonego pendrive'a (5 folderów), w radiu wyświetla się CD CHANGER i/lub TRACK01, 02, itd...
Moduł umożliwia podłączenie z telefonem poprzez bluetooth, co pozwala na odtwarzanie muzyki z telefonu (mp3, Spotify, itd...).
Urządzenie działa również jako zestaw głośnomówiący, na wyposażeniu znajduje się mikrofon z długim kablem, który u siebie podłączyłem nad lusterkiem wewnętrznym. Można odbierać połączenia w każdym trybie (CD CHANGER, CD, RADIO) oraz wykonywać połączenia. Jeżeli ktoś nie posiada blue&me to według mnie najlepszy gadżet dodający zarówno zestaw głośnomówiący jak i odtwarzanie mp3 z pamięci zewnętrznej. Zdecydowanie polecam.
super! Dzieki za piękny tutorial , trzeba to wrzucić koniecznie do działu "zrób to sam" .
Schowek na podszybiu nas nie interesuje, chodzi o ten na rękawiczki.Ja tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą śrubą przed zdjeciem panela maskownicy i co panel miał by mieć wspólnego z dużym schowkiem pod deską ktory jest na Twoim drugim zdjęciu? Na filmiku od 24 sek facet sciąga ale schowek podszybia więc zupełnie co innego ale może ja coś nie łąpię. Jak by nie było to u mnie nic nie blokuje, sciagałem ten panel dużo razy i jest on u mnie (MY2010) wyłącznie na zatrzaskach/kołkach więc do ściągania nic nie trzeba więcej robić.
Nic nie dokładałem, jest USB na samym urządzeniu i tyle. Raczej USB nie będzie wykorzystywane u nas - żonka korzysta głównie ze Spotify Premium, więc jeśli nawet nie ma zasięgu do internetu, to sobie puści coś już ściągniętego na telefon.Jeszcze pytanko gdzie masz umiejscowione gniazdo USB bo nie widzę tego na fotkach?
Jak zamontujesz tak u siebie, zrób dokumentację, to możnaby podłączyć to wątku dla Zrób to sam.Mam w planach już od jakiegoś czasu założenie tego densiona i gniazdo USB i AUX zamontował bym w czarnym plastiku pod panelem klimatyzacji,on jest cały pusty i niewykorzystany- to dużo lepsze miejsce dla gniazdek niż schowane gdzieś głęboko w schowku (w poliftowej pomyśleli i umieścili gniazda w okolicy przełącznika DNA) . Wiadomo będzie trochę więcej roboty żeby wyprowadzić te gniazda pod deskę.
Tzn masz na myśli że jest pod spodem mikrostyk ale nie założony jest przycisk tylko z przełącznikiem SRC? Jeśli tak to u mnie też tak jest, tylko brakuje podświetlającej diody LED (zdjąłem plastikowy przycisk z ciekawości). W MESie go jednak nie widać (nawet po aktywacji kierownicy 8-o przyciskowej i Proxy). Sądzę (choć nie sprawdzałem na żadnych schematach) że nie jest ten przycisk bezpośrednio dostępny żeby go podpinać pod Media, tylko stan przycisków jest w bardziej lub mniej wyrafinowany sposób zakodowany - inaczej trzeba by ciągnąć za dużo kabelków z kierownicy, a z tego co mi się wydaję konektor kierownicy ma tylko 8 pinów, a jest tam też klakson/masa/zasilanie.U mnie kierownica ma niewykorzystane sterowanie pod telefon ale to chyba nie będzie działać w tym układzie, musiałbym podpiąć switch
nie, u mnie jest kompletna 8 przyciskowa kierownica z przyciskami switchami i podświetleniem ale te 2 dodatkowe oczywiscie są nie wykorzystane z powodu braku centralki B&M.Tzn masz na myśli że jest pod spodem mikrostyk ale nie założony jest przycisk tylko z przełącznikiem SRC? Jeśli tak to u mnie też tak jest, tylko brakuje podświetlającej diody LED (zdjąłem plastikowy przycisk z ciekawości). W MESie go jednak nie widać (nawet po aktywacji kierownicy 8-o przyciskowej i Proxy).
jesli tak to z pewnością sterowanie jest rezystancyjne realizowane przez mikrokontroler stąd ilość przewodów jest mniejsza niż by się to mogło wydawać (sprawdziłem właśnie na schemacie i do sterowania wszystkich 8 przycisków idą tylko 3 przewody). Podobnie jest z panelem sterującym na konsoli centralnej.Sądzę (choć nie sprawdzałem na żadnych schematach) że nie jest ten przycisk bezpośrednio dostępny żeby go podpinać pod Media, tylko stan przycisków jest w bardziej lub mniej wyrafinowany sposób zakodowany - inaczej trzeba by ciągnąć za dużo kabelków z kierownicy, a z tego co mi się wydaję konektor kierownicy ma tylko 8 pinów, a jest tam też klakson/masa/zasilanie.
no w związku z powyższym wykorzystanie dodatowych przycisków odpada w tej sytuacji ale jesli mówisz ze strzałki góra dół można odbierać/odrzucać połączenia to spoko.Z resztą Media (albo przełączenie się SRC na zmmieniarkę) odbiera rozmowę tylko gdy nie korzystasz aktualnie ze zmieniarki, w przeciwnym wypadku używasz ^ do odebrania, a v do odrzucenia (lub zakończenia) rozmowy, a naciśnięcie Media nic nie robi.
Cena cennikowa adaptera to 455 zł brutto, ja dostałem 20% upustu.
Co do montażu:
- wyciągnąłem zaślepkę, gdzie standardowo znajduje się USB/AUX, przez ten otwór przepuściłem przewód;
Spotify przez bluetooth nie pójdzie, bo B&M nie obsługuje strumieniowania przez BT, można tylko przez AUX (z wszystkimi niedogodnościami tego rozwiązania).
No i właśnie, co zrobić w przypadku wersji z 2011 (B&M, USB bez AUX) by puszczać dźwięk bezpośrednio z telefonu? Da radę podłączyć jakąś kartę dźwiękową do USB z wejściem na jacka czy to usb tylko obsługuje tryb "dysku"?
Tak. Ja też mam tylko USB.
Panowie w Giulietta z 2012 mam następujący problem. Nie wiem jak odebrać dzwoniący do mnie telefon. Żaden przycisk na kierownicy nie odbiera tego telefonu (Iphone). Telefon sparowany i ja mogę dzwonić przez wybieranie głosowe. Czy ktoś wie co to może być za problem?