• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] tempomat Giulietta

do Proxi w Giulietcie musisz mieć przełącznik ustawiony na adapter typ 3 /żółty, tak masz?
Tak, właśnie po to mam przełącznik hebelkowy, aby przerzucać piny w identyczny sposób jak żółty adapter. Bez tego łączyłem się jedynie z silnikiem i chyba poduchami. Po dodaniu przełącznika mogę wchodzić w Service i Body.
Dzięki za informacje czym podchodziłeś do tematu.

Poczytałem dziś trochę forum MESowe, gdzie yani stwierdza że błąd "Unreliable Connection Detected" jest w momencie gdy nie można pobrać pełnych danych dla CAN INFO i faktycznie jak kojarzę, gdy wchodzę w CAN info niby łączy się ale nie pojawia się informacja o modułach na CANie.
Podobno może być problem z komunikacją z CANem przy niskim napięciu, ja próbowałem dostać się tam przy włączonym zapłonie (MAR) po południu spróbuję jeszcze przy włączonym silniku, gdy alternator podbije napięcie.

Ostatnia edycja:
Niestety bez zmian, pomimo uruchomione silnika, ustawień portu com na minimalne opóźnienie (1ms). W dalszym ciągu MES nie pobiera CAN Info.

Zakupię iCAR na BT i spróbuję z przejściówką typ 3.
Jakiś konkretny interfejs godny polecenia? Duzo tego na allegro i są chyba wśród nich jakieś klony.

Ha! Tknęło mnie żeby spróbować z innego lapka i poszło.
41.jpg

Próbuję u siebie aktywować tempomat (jeszcze nie montowałem), nie chcę 3h się bawić jeśli się może nie udać.
Aktywowałem w MES, wszystkie opcje najpierw tylko 2009+, nie wyświetla się kontrolka na desce, potem <2009 i 2009+, też nie <2009, też nie. Czy może to wynikać z tego, że nie ma dźwigienki tempomatu jeszcze? Bo zdaje mi się, że ktoś na forum pisał, że udało mu odpalić kontrolkę bez montażu. JBC mam przedlifta 1.4 TB MA.

Ostatecznie zostawiłem włączony tylko 2009+ Tutaj zdaje się być wszystko ok:
Komputer nadwozia (NBC)
Sterowanie silnika (NCM)
Elektryczna przekładnia kierownicza (NGE)
Tablica przyrządów (NQS)
Radioodbiornik (NRR)
Węzeł układu hamulcowego (NFR)
Węzeł klimatyzacji (NCL)
Węzeł poduszek powietrznych (NAB)
07.08.2018 1247
CONNECTED TO:
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure
--------------------------------------------------------------

Komputer nadwozia (NBC): EOL Ok
Sterowanie silnika (NCM): Ok
Elektryczna przekładnia kierownicza (NGE): Ok
Tablica przyrządów (NQS): EOL Ok
Radioodbiornik (NRR): Ok
Węzeł układu hamulcowego (NFR): Ok
Węzeł klimatyzacji (NCL): EOL Ok
Węzeł poduszek powietrznych (NAB): EOL Ok

UWAGA: Pojazd jest właściwie skonfigurowany. Nastawy PROXI nie są wymagane!
AKTYWOWANIE REGULACJI...
Cruise control (2009+)
Stara wartość: Unieważniony
Nowa wartość: Włączona
WYKONANE

AKTYWOWANIE REGULACJI...
PROCEDURA 'OSIOWANIA' PROXI
Zapis danych konfiguracyjnych CAN ...
Zapis do modułu: Komputer nadwozia (NBC) UDANY!
Zapis do modułu: Tablica przyrządów (NQS) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł klimatyzacji (NCL) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł poduszek powietrznych (NAB) UDANY!
WYKONANE

może coś trzeba zrobić poza włączeniem i osiowaniem czego gdzieś nie doczytałem?
p.s
kontrolka działa, bo przez MES się świeci

zmień przełącznik to zagada

Ok, czyli albo coś mi się wydawało że widziałem że się świeci bez tego albo ktoś oszukiwal[emoji3]
Jutro może to ogarnę. Dzieki

Można zaświecić kontrolkę w testach w deski rozdzielczej (Dashboard), ale to zdaje się właśnie zrobiłeś.

Jedyna zmiana jakiej dokonałem aktywując tempomat to zmiana drugiej opcji (from 2009) na Enabled i następnie procedura Proxi. Opcję (until 2009) zostawiłem tak jak była, czyli Enabled.
Teraz przy każdym włączeniu zapłonu kontrolka tempomatu zaświeca się na chwile wraz z innymi kontrolkami, bez względu na to czy jest włączony czy nie.

Po wejściu w Body Computer można sprawdzić działanie dźwigni w parametrach. Prawie na samym dole jest "Cruise Control Switch" po włączeniu tempomatu pokazuje ON, po nacisnieciu Resume (RES), dzwignia w góre (+), w dół (-).

Ostatnia edycja:
Ok, jutro sam będę w takim razie wiedział. Jeśli by nie działało, pewnie będę Was tu męczył :D

do Proxi w Giulietcie musisz mieć przełącznik ustawiony na adapter typ 3 /żółty, tak masz?
Ja robiłem u siebie i w paru innych 159/Giuliettach Proxi albo ELMem 1.3 USB, albo ELMem 1.4 na BT albo VGate Scanem na BT. Zdarzyła mi się jednak Giulietta (Sprint z 2015r) gdzie mój VGate Scan nie ruszył (a innego nie miałem pod ręką) i tam akurat właściciel dał mi swojego iCar 3 bodajże (taki mały biały), i na nim zrobiliśmy Proxi chyba z AlfaOBD z komórki.
True story ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Panowie mam identyczny problem jak kolega domin, po dołożeniu tempomatu i aktywacji opcji cruise control (<2009) i/lub cruise control (2009+) i osiowaniu tempomat dalej nie działa. Czy macie może jakieś pomysły? Z góry dzięki

Panowie mam identyczny problem jak kolega domin, po dołożeniu tempomatu i aktywacji opcji cruise control (<2009) i/lub cruise control (2009+) i osiowaniu tempomat dalej nie działa. Czy macie może jakieś pomysły? Z góry dzięki

jakim programem robiłeś osiowanie?

Osiowanie niezmiennie MESem 3.1. Żeby było ciekawiej to w zakładce z testami przełączanie wajchy tempomatu jest normalnie wykrywane i przy przekręcaniu zmienia się z WYŁ na WŁ

Tak zrobiłem ale niestety bez efektów. Pomyślałem, że może nie mam jakiegoś bezpiecznika? Nie ma co prawda konkretnego bezpiecznika pod tempomat ale może jest to zebrane w którymś z tych Servizi lub +30 (F31, F36, F37, F49, F51, F53)?

Odpowiem sam sobie dla potomnych bo udało mi się rozwiązać ten problem. Nie pomogło ponowne osiowanie, nie pomogło odłączanie akumulatora, przez cały czas nie było żadnych błędów. Pomogło dopiero zerowanie funkcji samoadaptacyjnych, wystarczyło przekręcić po nim pokrętło od tempomatu (bez potrzeby ruszania samochodem) i działa

Amortyzatory
Powrót