[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chodzi mi o te felgi. Czy sól nie zniszczy w zimie farby? W sklepach piszą, że niby ne jest polecana na zimę, jak wszystkie czarne.
https://www.oponeo.pl/Temp/mak-torino-gun-metal-13620-t-f-l600-sk1.png

Sól farby raczej nie zniszczy, tym bardziej, że MAK produkuje dobre jakościowo felgi. To nie jest jakiś chiński wyrób. Skorodować może jednak ta polerowana część, którą widać na froncie, dlatego felg polerowanych nie poleca się na zimę. Ten poler jest zabezpieczony jakąś powłoką (to nie jest gołe aluminium), ale z doświadczenia wiem, że w kontakcie z solą i tak nie daje rady.

U mnie czarne nie pasują, ale teraz co drugi samochód z salonu, zwłaszcza francuski pseudo SUV ma takie felgi. To co, sprzedają samochody z felgami tylko na lato?

Myślicie że taka felga podejdzie pod Julkę z Brembo?
Felgi stalowe: wymiary 7J x 17H2, odsadzenie ET 50, rozstaw śrub 5x108, otwór centrujący 60
Na pewno śruby pływające, ale myślę o ET i o otworze centującym....

U mnie czarne nie pasują, ale teraz co drugi samochód z salonu, zwłaszcza francuski pseudo SUV ma takie felgi. To co, sprzedają samochody z felgami tylko na lato?

po prostu ta felga ma polerowany front pokryty lakierem bezbarwnym pod którym lubi się aluminium utleniać tyle w temacie.

po prostu ta felga ma polerowany front pokryty lakierem bezbarwnym pod którym lubi się aluminium utleniać tyle w temacie.
Na ilu felgach/modelach to testowałes, bo ja miałem podobne felgi, ale jakieś no name w Grandę Punto i po kilku sezonach nie widziałem tam korozji. Fakt w zimie jeździły rok ale potem latem ze 4 sezony. Teraz kwestia czy mi się taki dobry egzemplarz trafił czy może to nie jest regułą że rdzewieją albo jedną Zima to za mało dla utleniania?

Ostatnia edycja:
Na ilu felgach/modelach to testowałes, bo ja miałem podobne felgi, ale jakieś no name w Grandę Punto i po kilku sezonach nie widziałem tam korozji. Fakt w zimie jeździły rok ale potem latem ze 4 sezony. Teraz kwestia czy mi się taki dobry egzemplarz trafił czy może to nie jest regułą że rdzewieją albo jedną Zima to za mało dla utleniania?

jak nie uszkodzisz lakieru i sól nie podejdzie to alu z lakierem nie zacznie korodować. Są słabsze i gorsze lakiery na felgach, jak doświadczenie pokazuje większość felg prędzej czy szynciej gdzieś się zadrze, gdzieś spod kół innego auta kamień pójdzie i nawet na fabryczych felgach (a może raczej "zwłaszcza" bo ich jest najwięcej) zacznie korodować, a lakier odpadać - opłacalność przywrócenia do stanu pierwotnego jest taka że taniej kupić używaną felgę w stanie idealnym

jak nie uszkodzisz lakieru i sól nie podejdzie to alu z lakierem nie zacznie korodować. Są słabsze i gorsze lakiery na felgach, jak doświadczenie pokazuje większość felg prędzej czy szynciej gdzieś się zadrze, gdzieś spod kół innego auta kamień pójdzie i nawet na fabryczych felgach (a może raczej "zwłaszcza" bo ich jest najwięcej) zacznie korodować, a lakier odpadać - opłacalność przywrócenia do stanu pierwotnego jest taka że taniej kupić używaną felgę w stanie idealnym

praktycznie w każdym aucie w tego rypu polerowanym rantem jest problem - w bravo tak miałem i w Jule poprzedniej na turbinach tez- nie ma cudu - felga jest na rażona na kamyki wiec takie cuda będą się robić wcześniej czy później szczególnie w zimie.

Dzięki mam też książkę, jednak te stalowe są 17' a nie 16' stąd ten dylemat.

kup jak człowiek OE alu 17 a nie kombinujesz jak koń pod górę. w Julce jest problem z innymi felgami niż OE przy zaciskach brembo gdzie miedzy zaciskiem a felą jest max 2mm. decydujące znaczenie ma kształt wewnętrzny ramion felg - wątpię aby stalówki pasowały

Rzecz w tym, że forum jak sądzę jest po to aby się poradzić innych. Wiem że najprościej jest kupić OE felgi i mieć z głowy. Jednak może jak wnioskuje z Twojej wiadomości planuje nie być człowiekiem i szukam alternatywy. MA pomimo wymiany na nowe też próbowałem rozebrać aby znaleźć metodę naprawy która będzie tańsza niż krzyknięte 4-5k przez ASO, aby inni mieli taniej...
OE Alu w ładnym stanie albo z renowacja to koszt w zależności od rozmiaru i wzoru 1500-4000, a stalowe nowe to ok. 1000, pewnie biorąc pod uwagę używki jak aluminiowe to mniej. Może nie majątek ale na drugi komplet felg nie mam potrzeby tego wydawać. Ot tyle.

Wiem, przeglądam jednak albo są wystrzelone cenowo albo do regeneracji. Z resztą nie o tym mowa po prostu zapytałem czy ktoś próbował zamontować stalowe, a nie gdzie szukać alufelg. Ale dzięki za podpowiedź [emoji6]

Jakby ktoś szukał ori 18 oraz 17 nowy model z ładnymi oponami letnim to zapraszam na pw lub link do allegro w stopce

W Julce żony mam stalowe 16" na zimę i chodzą bez zarzutu. Letnie 17" ORI.

Yerek- czytasz czasem wątek? kolega Domin ma Brembo 330- jak chcesz tam włożyć 16 cali?

- - - Updated - - -

Rzecz w tym, że forum jak sądzę jest po to aby się poradzić innych. Wiem że najprościej jest kupić OE felgi i mieć z głowy. Jednak może jak wnioskuje z Twojej wiadomości planuje nie być człowiekiem i szukam alternatywy. MA pomimo wymiany na nowe też próbowałem rozebrać aby znaleźć metodę naprawy która będzie tańsza niż krzyknięte 4-5k przez ASO, aby inni mieli taniej...
OE Alu w ładnym stanie albo z renowacja to koszt w zależności od rozmiaru i wzoru 1500-4000, a stalowe nowe to ok. 1000, pewnie biorąc pod uwagę używki jak aluminiowe to mniej. Może nie majątek ale na drugi komplet felg nie mam potrzeby tego wydawać. Ot tyle.
myk w tym że nijak się taka felga ma do parametrów dopuszczonych w tym aucie zarówno co do ET jak i szerokości felgi- inna sprawa że na 99% nie wejdzie ta felga z racji umiejscowienia zacisku no i jakoś tych felg naprawdę pozostawia dużo do życzenia są jak z plasteliny i korodują w oczach.

Amortyzatory
Powrót