Jako iż mało osób zagląda do działu Tuning chcę umieścić ten wątek tutaj.
Prosiłbym wszystkich alfisti, którzy modyfikowali swoje Julki (czy to chiptuning czy coś poważniejszego) o podzielenie się doświadczeniami związanymi z gwarancją. Czy możliwa jest jej utrata po zmianie wydechu etc. Sam przymierzam się do wymiany paru rzeczy, ale nie orientuję się w jakim stopniu wpływa to na utratę gwarancji.
Pozdrawiam!

Generalnie każda modyfikacja auta w okresie gwarancyjnym może prowadzić do jej utraty - chyba że zostanie wykonana w autoryzowanym serwisie wg procedury przewidzianej przez producenta. modyfikowałem zarówno oprogramowanie sterujące pracą silnika jak tez i osprzęt (wydech) w poprzedniej AR156 ale robiłem to po skończeniu okresu gwarancyjnego - taką radę dostałem od sprzedawcy w salonie.
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

To zleży co chcesz pozmianiać. Myślę że za wymianę wydechu od katalizatora w tył nikt Ci gwarancji nie zabierze. Co do chipa to gwarancję na zespół napędowy tracisz od A-Z.

Chyba, że chipa założysz w ASO![]()

W mojej gwarancji jest zapis który mówił że jeśli modyfikacja spowoduje uszkodzenie to nie podlega to gwarancji. Więc pozostaje ciężar udowadniania czy zmiana wydechu mogła spowodować awarię czegoś tam zresztą w razie draki chyba możliwy powrót do oryginału. W praktyce jednak ASO wcele nie chciało widzieć żadnych przeróbek bo przecież na naprawie gwarancyjej zarabia. Wprawdzie były to rzeczy nie związane z przeróbkami - mam trochę grzebnięte w elektryce, założone LPG poza ASO i parę drobiazgów odnośnie wnętrza. Ale nie ma czegoś takiego że zmienisz wydech i kompletnie tracisz gwarę na auto.

Ja wymieniałem tłumik końcowy w ASO i dostałem od nich zapewnienie (nie pisemne, więc ktoś może uznać, że żadne), że nie powoduje to naruszenia warunków gwarancji. Strona Supersprinta wspomina, że sam końcowy jest "kompatybilny" z sondami lambda w samochodzie. Spodziewam się, że przy wymianie środkowego mogłyby już być jakieś problemy...
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011

Bo wymieniałeś w ASO. Pytałem się o chipa. Jak bym założył poza ASO to straciłbym gwarancję, a jak w ASO, to nie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki