MiTo na gaz LPG - kompendium

Comte

Nowy
Auto
MiTo 1.4TB 155
Cześć,

pozwoliłem sobie na założenie nowego tematu dotyczącego instalacji LPG w Alfa Romeo.
W najbliższym czasie chcę kupić ten model samochodu, a ponieważ jestem laikiem w pewnych sprawach, a pytań mam wiele - odgrzebywanie/rozbijanie wątków chyba nie przysłużyłoby się forum.

Większość moich pytań będzie dotyczyć samej instalacji, ale trafia się też pytania natury ogólnej, stąd liczę na pomoc użytkowników MiTo:)

Kilka informacji o moich zamiarach.
Celuję w używany model (nie przekraczający ceny 45 000 zł) z silnikiem oczywiście benzynowym, o sile min. 120 KM.
Marzy mi się auto o rozsądnych parametrach technicznych, dość dynamiczne w jeździe i jednocześnie o względnie niskim spalaniu.

Uwagę naturalnie przyciąga wprowadzona niedawno wersja 120 KM LPG...i tu zaczynają się pytania.

1. Czy silnik z fabryczną instalacją gazową 1.4 Turbo 120 KM LPG to po prostu benzynowa 120 z montażem?

Pytam po kątem osiągów/spalania.
Strona Alfy bardzo pozytywnie opisuje osiągi i sam montaż (8.8 do setki, wlew obok wlewu paliwa, automatyczny przełącznik itp.).

Mam możliwość "zagazowania" takiego silnika w krakowskim salonie Alfy (w cenie 3-4 tyś). Bardzo jestem ciekaw, czy są w stanie zrobić to w podobny sposób jak "fabryczny" montaż.

2. Na rynku obecnie znajduje się cała masa silników benzynowych (w tym wycofane już chyba oficjalnie 120 km i 155 km)
Jak wygląda sprawa gazowania takich silników jak:

a) 135 (multi air) - spotkałem się z opiniami że te silniki są problematyczne jeśli chodzi o instalacje LPG. Pytam, ponieważ choćby na allegro auta 135 KM są tańsze od 120 KM (osiągi/spalanie również wyglądają nieco lepiej)

b) 155 koni. Dynamiczna jednostka...jak znosi/może znieść instalację LPG? Jak przedstawiać się mogą ew. wyniki spalania?

Z góry dzięki za odpowiedź. kolejne pytania w toku^^.

nie ma problemu z montazem gazu w tych wszystkich jednostkach, bez roznicy. W kazdym chodzi bez problemu. Fabryczna instalacja to Tartarini od Auto Gaz Śląsk. Pewnie w KrK taka tez by założyli, bo FIAT dla tych silników już je ogarnął dawno. Chyba, że jadą na BRC

w kazdym razie jesli chcesz LPG, to sobie tylko silnik wybierz

Dobrze słyszeć (wcześniej była mowa, że multiair źle znosi "gazowanie").

A jak wygląda sprawa ze spadkiem osiągów po gazie (tak + -) oraz systemem DNA (mam nadzieję, że nie ma żadnych problemów po zagazowaniu i wszystkie tryby pracują jak trzeba)?

Fabryczna instalacja w Mito i Julka to LandiRenzo Omegas. Do silnika MultiAir tylko instalacja która obsługuje silniki MA np. Zenit pro OBD, Elpigaz Stella OBD. Silniki MA w Fiacie i Alfie na tych instalacjach działają bez problemowo. Mito 155KM MA zużywa o jeden litr więcej w stosunku do benzyny. Jeżeli chodzi o Tartarini, to sa montowane u dealera na miejscu.

Ostatnia edycja:
Lechak, jak to jest czy w te koszty eksploatacji trzeba wliczyc remont glowicy. W kia ceed np w ostatnim auto swiecie opisali ze remont w wyniku przepalonych gniazd zaworoych trzeba robic nawet co 20 tys km. I to by sie zgadzalo z opiniami uzytkownikow tego modelu na rynku niemieckim gdzie taka instalacja byla oferowana. Z tego co czytalem to silniki pod lpg w mito i giuliettcie sa zmodyfikowane pod wzgledem tego paliwa. Mocniesze gniazda zaworowe. Zalezy mi na szczerej wypowiedzi. W wiekszosci przadkow koszty remontu sa i tak nizsze od korzysci z tanszego lpg, ale zawsze to wiecej zachodu bo czesto problemy z silnikiem pozniej sa przerzucane pomiedzy serwisem i gazownikem i czesto za nim problem zostanie usuniety trzeba sie bujac z zepsutym samochodem checki, utrata mocy itp. . Wiec jak to jest bez orodek, z czym trzeba sie liczyc.

Ostatnia edycja:
"Mito 155KM MA zużywa o jeden litr więcej w stosunku do benzyny".

Rozumiem, że mówisz o instalacji LPG...zuzywa litr gazu więcej niż na benzynie, tak?

BTW.

Wersje MiTo 155KM to są MultiAir? Chyba nie...
MA to 135 i 170 (przynajmniej tak wynika z katalogu Alfy)

Lechak, jak to jest

W Fordach Focus również przepalają się gniazda zaworów, lecz głównie w tych gdzie właściciel nie dbał o kontrole i regulacje luzu zaworów. Z tego co wiem to w niektórych ceedach i bez gazu gniazda padają. W tej chwili trudno racjonalnie opowiedzieć, czy MA wytrzyma bez regulacji luzu 100 czy 200 tyś.km. Pierwszy chyba fiat g.punto przejechał dopiero 60tyś na gazie.

"Mito 155KM MA zużywa o jeden litr więcej w stosunku do benzyny".

Rozumiem, że mówisz o instalacji LPG...zuzywa litr gazu więcej niż na benzynie, tak?
TAK.

Ja tylko dodam że fiatowskie 16V mają hydrauliczny kasownik luzu. Ja odpukać na gazie zrobiłem ponad 50 tys i na razie Ok.

Fabryczna instalacja w Mito i Julka to LandiRenzo Omegas. Do silnika MultiAir tylko instalacja która obsługuje silniki MA np. Zenit pro OBD, Elpigaz Stella OBD. Silniki MA w Fiacie i Alfie na tych instalacjach działają bez problemowo. Mito 155KM MA zużywa o jeden litr więcej w stosunku do benzyny. Jeżeli chodzi o Tartarini, to sa montowane u dealera na miejscu.

Cześć,

moja MiTo ma założony: Stag 300z Hana H2000 i ACR01.
Działa bezproblemowo.

Czym różni się fabryczna instalacja od tej wymienionej wyżej (stag'a)

Zasada działanie jest identyczna, różni się jakością podzespołów. W stagu bywa różnie, stag to nazwa a wyposażenie dobierasz ( listwa wtryskowa, reduktor, filtr fr. lotnej). W instalacjach z kontrolą OBD, dodatkowo system ten pobiera informacje ze sterownika benzyny o czasach adaptacji mieszanki, krótko i długo terminowej.

Ostatnia edycja:
Cześć,

moja MiTo ma założony: Stag 300z Hana H2000 i ACR01.
Działa bezproblemowo.

Masz silnik M-Air? Ile koni?
Jesteś w stanie powiedzieć coś o działaniu DNA pod gazem, ew. problemach z eksploatacją gazowanego MultiAir?

Po przepatrzeniu dostępnych jednostek (silników) stwierdziłem, że 120 (względem 135 MAir) jest bez sensu. Gorsze osiągi, większe spalanie...stąd moje pytania o możliwość gazowania silników M-air.

Jeśli nikt nie wskaże do czasu konkretnych usterek/problemów w uźytkowaniu Multi-A na LPG, zdecyduję się na 135MA albo (170 MA:) i gaz.

no chyba musisz podjechać do konkretnego gaziarza i zobaczyć czy/jak instalują lpg w multiarach, bo rok wstecz takich mozliwości nie było, 120hp to będzie najlepsze rozwiązanie dla ciebie pod gaz, no ale dorwać taki egemplarz to będzie problem, raczej trafisz rozbitego szrota z francji czy innej belgii, wez sobie od nadrzeja z kolbud tego diesla 120hp, pewnie ze 25k ci sprzeda :cool: i będziesz miał kompromis bez dodatkowego pieprzenia sie w lpg, na co ci to po co ? no chyba ze dbasz o środowisko i przyszłe pokolenia a to wtedy jak najbardziej

Po przepatrzeniu dostępnych jednostek (silników) stwierdziłem, że 120 (względem 135 MAir) jest bez sensu. Gorsze osiągi, większe spalanie...stąd moje pytania o możliwość gazowania silników M-air.

Jeśli planujesz założyć instalację gazową to TB 120KM jest najlepszą opcją dla Ciebie - po pierwsze dlatego że to sprawdzony silnik który z gazem naprawdę dobrze się spisuje (nie bez powodu tylko tą wersję Alfa oferuje fabrycznie z LPG). Z MultiAir to się dopiero okaże czy wszystko będzie cacy.
Po drugie różnice w osiągach między TB120 i MA135 są niewielkie a w codziennym użytkowaniu czyli w trybie Normal lepiej jeździ się słabszą wersją gdyż w obydwu trybach masz pełne 206 nm momentu do dyspozycji. W wersji 135 KM w normalu masz tylko 180 nm i auto wydaje się troche za ospałe jak na taką moc, dopiero w Dynamic jeździ jak trzeba.
Ja na twoim miejscu jeśli chcesz założyć LPG nastawiłbym się na TB120 - TB155 a wersje MultiAir kupił tylko wtedy jak trafi Ci się salonowy, zadbany egzemplarz i poczekał kilka miesięcy z założeniem instalacji aż będzie pewne że nie ma z nimi problemów.

Jesteś w stanie powiedzieć coś o działaniu DNA pod gazem, ew. problemach z eksploatacją gazowanego MultiAir?

Cześć,

mam silnik MA i 105KM z niego.
DNA działa tak jak działało. Czyli wogóle.
105 to za mało na Miciaka - auto jest ociężałe i leniwe.
Ledwo jedzie, zbierać się nie chce. Porażka.
Ale kupiłem ten silnik tylko i wyłącznie dlatego że auto w 100% jeździ po mieście. Doładowany silnik miałby prawo do awarii w takiej ekspolatacji - Mini szwagierki (170KM) dorobiło się już platynowej karty stałego klienta serwisu :(

jjkocha
Diesel ? Niee...drożej niż LPG i poowoli (jedyna MiTo jaką jeżdziłem miała właśnie 120 koni Dislowe...za ospale niestety).

Żuczek
Na 90 % chcę LPG....jeżdżę trochę +- 70 km dziennie i widzę koszty benzyny i dizla...jesli da się z tego zejść, to tylko przez LPG.
Dzięki za uwagi, pomyślę też nad wersją 155 koni...albo faktycznie popatrzę na to co się będzie działo w MAir za pół roku

piotr_c
Ale kupiłem ten silnik tylko i wyłącznie dlatego że auto w 100% jeździ po mieście. Doładowany silnik miałby prawo do awarii w takiej ekspolatacji
Rozumiem, że mówisz o jeżdżeniu po mieście, nie o instalacji LPG? Jak Ci się Alfa sprawuje? Ile pali i od jakiego czasu używasz LPG? Nastąpił odczuwalny spadek osiągów po montażu LPG?

piotr_c

Rozumiem, że mówisz o jeżdżeniu po mieście, nie o instalacji LPG? Jak Ci się Alfa sprawuje? Ile pali i od jakiego czasu używasz LPG? Nastąpił odczuwalny spadek osiągów po montażu LPG?

instalację mam od jakiś 3kkm. Spadku osiągów nie ma (bo nie ma z czego :(). A tak serio to nie ma żadnej różnicy pomiędzy PB a LPG - instalacja załącza się mięciutko, nic nie czuć, nic nie słychać.
Pali ok 8.

Popatrz też na te wątki:
1. http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/47243-gazu_do_mito.html
2. http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/58064-multiair_lpg.html

Ostatnia edycja:
Jeszcze 2 szybkie pytanka.

1. Silniki TB 120 i TB 155 jednakowo dobrze znoszą gazowanie?

2. Marzy mi się "wlew" gazu pod klapką, obok wlewu benzyny (tak jak maja fabryczne Turbo 120 LPG). Czy gazownicy dadzą radę zrobić coś takiego (pewnie ich trzeba pytać;) ale wiecie, w sensie - czy taka opcja jest generalnie dostępna na rynku?).

Amortyzatory
Powrót