Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Piszczące sprzęgło

Robal
    Gość

Domyślnie Piszczące sprzęgło

Witajcie!

Od jakiegoś czasu, wyłącznie przy zimnym sprzęgle, podczas ruszania, cofania, szczególnie pod górę, gdzie wymagany jest większy moment obr. słyszę dziwny dźwięk, jakby pisk, czy miauczenie.
    Wydaje mi się, że jest to kwestia sprzęgła. Po przejechaniu krótkiego odcinka problem zanika, by pojawić się, gdy znów auto/sprzęgło? jest zimne.
    Czy ktokolwiek z Was spotkał się z tym problemem, a jeśli tak, to jak został on rozwiązany?
    Próbowałem zainteresować tym faktem Carserwis na Ochocie, ale mechanik stwierdził, że to typowe dla tego sprzęgła i tak musi być.
    Mnie natomiast nie wydaje się by w aucie z przebiegiem 18000km było to cokolwiek typowego.

Co myślicie?

Użytkownik Świeżak Avatar serial
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    była Giulietta 1.4 170 Sport; jest Stelvio Super 200

Domyślnie

Powiem szczerze ze od początku mam cos takiego że jak jest zimny silnik - rano ruszam np do pracy, to przy mocniejszym (większy moment jak opisałeś) ruszaniu do przodu czy na wstecznym słychać takie buczenie jakby. Potem przestaje jak jest ciepły silnik. W sumie się tym nigdy nie przejmowałem ale ciekawe czy inni to zarejestrowali.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań i okolice
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Byłem z tym w serwisie, jak nic nie słyszeli na jeździe zaciągnąłem lekko ręczny i próbowałem ruszyć, zaczęło wyć, po miesiącu konsultacji stwierdzili że sprzęgło do wymiany, jak na razie cisza

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A to pie śwista turbina na zimnym silniku?
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Robal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    A to pie śwista turbina na zimnym silniku?
    Wątpie. Pierwszy raz zdarzyło się to przy przejeżdżaniu przez wysoki próg, później przy cofaniu i ruszaniu, gdzie delikatnie operowałem gazem. Poza tym zdarzy się to raz, góra dwa i potem absolutna cisza, aż do następnego zimnego startu.

MarekK
    Gość

Domyślnie

Czy to "piszczenie i miałczenie" sprzęgła można odbierać też jako "trzeszczenie" i nierówną pracę (jakby skokową) pedału sprzęgła? Jeżeli tak, to najprawdopodobniej masz do czynienia z pompą sprzęgła. Prpblem ten trapił posiadaczy 159 i przez ASO jest permanentnie zbywany! Trzeba im udowodnić w czasie jazdy, że faktycznie trzeszczy. Potem będą chcieli naprawiać poprzez smarowanie - strata czasu i nerwów. ASO lubią takie akcje, bo przecież naprawili, nie ważne, że problem powróci.
    Jeżeli to pompa sprzęgła, to TYLKO jej wymiana (gwarancja). Pewnie będziesz musiał "pokrzyczeć" i włączyć do sprawy FAP, żeby ASO ruszyło tyłek.

Robal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MarekK Zobacz post
    Czy to "piszczenie i miałczenie" sprzęgła można odbierać też jako "trzeszczenie" i nierówną pracę (jakby skokową) pedału sprzęgła? Jeżeli tak, to najprawdopodobniej masz do czynienia z pompą sprzęgła.
    Nie zaobserwowalem nierownej pracy sprzegla - i raczej odebralbym ten dzwiek jak pisk/zgrzyt jednorazowy - im zimniejsze sprzeglo tym dluzszy - im cieplejsze tym krotszy, pojawia sie wylacznie przy wiekszym momencie obrotowym przy ruszaniu, choc nie zawsze - czasem jest absolutna cisza od poczatku. Zanika po przejechaniu kilkuset metrow.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał argo Zobacz post
    Byłem z tym w serwisie, jak nic nie słyszeli na jeździe zaciągnąłem lekko ręczny i próbowałem ruszyć, zaczęło wyć, po miesiącu konsultacji stwierdzili że sprzęgło do wymiany, jak na razie cisza
    Cisza tzn, że nie słyszysz sprzęgła, czy, że nie odezwał się więcej serwis?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań i okolice
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Wczoraj odebrałem po wymianie, więcej powiem po tygodniu jazdy.
    Miesiąc czekałem na odpowiedź z ich strony co robimy, nie było to tak bardzo uciążliwe poza parkowaniem na krawężniku kiedy wszyscy się oglądali co tak "jęczy".

Robal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał argo Zobacz post
    Wczoraj odebrałem po wymianie, więcej powiem po tygodniu jazdy.
    Miesiąc czekałem na odpowiedź z ich strony co robimy, nie było to tak bardzo uciążliwe poza parkowaniem na krawężniku kiedy wszyscy się oglądali co tak "jęczy".
    Rozumiem, ze oddawałeś autko w Poznaniu?
    Na ile musiałeś się rozstać z autkiem?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań i okolice
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

2 dni na wymianę, ale przy okazji wymieniali schowek na desce, autko zostawiłem kiedy zadzwonili że części już czekają