• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Dziwny dzwiek przy skrecaniu kolami przy malej predkosci.

• Autor wątku Autor wątku Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beti

Guest
Problem polega natym ,ze podczas krecenia kierownica przy malej predkosci(np. na parkingu) slychac cos w rodzaju terkotania/skrzypienia/ocierania , trudno opisac ten dzwiek. TRoche tak jakby skrecajac kola opony ocieraly sie o gladka powieszchnie.
Dzwiek nie pochodzi jednak spod kol a raczej gdzies z ukladu wspomagania.
Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc?

A jakie masz felgi? '16, czy większe? Jeśli to nie wina felg, to może być sprawa przy zawieszeniu (tuleja, przegub).

Ostatnia edycja:
Górne mocowania przednich amortyzatorów, koszt a ASO około 250zł za stronę :)
Jedna z typowych usterek a MiTo.

Górne mocowania przednich amortyzatorów, koszt a ASO około 250zł za stronę :)
Jedna z typowych usterek a MiTo.

A czym dokładnie objawia się się usterka górnego mocowania amortyzatorów w Mito, jakieś wskazówki ?

Objaw ten byl rowniez przy skrecaniu kolami na postoju. Auto ma dopiero 32 tys km. Wiec nie sadze aby to byla kwestia zawieszenia. Ale sprawdze.

właśnie od skręcania na postouj się zaczyna :) wierz lub nie Twoja sprawa, ale z racji fachu rzadko się mylę :crazy_pilot:

Beti biorąc pod uwagę porę roku i to co mamy na drogach, czy było patrzone przy kołach czy przypadkiem nie ma wręcz nawisów lodowch, bo może coś sie przytkało. :)

Beti biorąc pod uwagę porę roku i to co mamy na drogach, czy było patrzone przy kołach czy przypadkiem nie ma wręcz nawisów lodowch, bo może coś sie przytkało. :)

też o tym pomyślałem, bo miałem podobne odczucia jakby buczenia/obcierania. Po usunięciu całego zmrożonego syfu z nadkoli miałem ciszę przez 2 dni - do czasu kiedy znowu się naobklejało ;)

Dziwne ja mam coś podobnego, ostatnio zrobiłem sobie dwa kółka na dużym rondzie przy prędkości może 35 km/h i od tej pory (tak podejrzewam) przy skręcaniu w obydwie strony kierownicy czy to w ruchu czy w postoju w tym samym momencie (skręt o około 30stopni) słyszalny jest dziwny dzwięk jakby stuknięcie, przeskoczenie, przy skęceniu mocniejszym pojawia się znowu i tak do maksymalnego skrętu występuje 3 razy, nie ma znaczenia czy w lewo czy w prawo w obydwie strony dzwięk występuje mniej wiecej w tym samym połozeniu kierownicy i jest taki samy, nigdy wcześńiej takiego dzwięku nie słyszałem, to puknięcie jest wyczuwalne w rękach trzymanych na kierownicy. Czy przychodzi Wam do głowy co to może być, powinienem udać się z tym do mechanika?

Misu_k miał 100% rację :)

U mnie stukało, wymieniono górne mocowanie przedniego amortyzatora (tzw. kopułę) i po problemie :)

Czy to jest dokladnie ta czesc co ja tu wkleilem? Ile zaplaciles? Czy moze sam zrobiles?

@ GrzesTSW

Nie podam Ci teraz tych informacji, bo dokładnie nie wiem. Dopiero w środę się zapytam i Ci napiszę. Nie robiłem tego sam, myślę, że źle by się to skończyło dla Miciaka :)
Napisz priva Misu_K, on na pewno Ci na wszystko dokładnie odpowie :)

Moze lepiej nie na priv, moze innym takie informacje tez beda pomocne.

Tydzień temu też mi padło łożysko amortyzatora. Objawy klasyczne - trzeszczenie przy wolnym kręceniu kierownicą na postoju, takie tykanie. Amortyzator nie obraca się płynnie tylko przeskakuje. U mnie padło po stronie kierowcy chociaż na ucho nie da się tego ocenić, dźwięk się bardzo niesie po karoserii. Polecam poprosić kogoś o wolne kręcenie kierownicą i dotknąć do sprężyny, wyraźnie czuć jak amortyzator przeskakuje.

Z tego co poczytałem to bardzo częste uszkodzenie w grande punto.

A jak pojawiają się same trzaski takie jakby prąd strzelił?
Właśnie podczas skręcania przy małych prędkościach
Zwykle objawia się to w cieplejsze dni...

Ale w Julce nie MiTo

To ten sam problem czy co innego?

Amortyzatory
Powrót