[159] Moj najlepszy samochod (dotychczas)...

marcin5

Nowy
Auto
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-sportwagon-salon-pl-C30605088.html
Napisze pare slow o mojej 159.
Jest to dosyc ciekawa sztuka, bo (jezeli dobrze sprawdzilem) to jedna z 10szt sprzedanych w 2006 roku w Polandii w tej wersji. A mianowicie jest to V6 3,2 w kombi i z napedem Q4.
Jestem 3 wlascicielem i wspolnie zrobilismy dopiero niecale 75.000km :) Ciekawe BTW czy poprzedni wlasciciele tez sie udzielali na forum?
Jezeli chodzi o przebieg to zrobilem nia jakies 7k km - ale wystarczylo zeby sie zakochac...

Ale do rzeczy - dlaczego jest to najlepszy moj samochod dotychczas (a mialem ich jak dobrze licze 10):
nigsy mnie nie zawiodl
jest piekny (piękna!)
komfort 10/10
wrazenia dzwiekowe
w zimie 4x4 i zakret, ktore inni pokonuja z predkoscie 30km/h ja pokonuje z 80km/h
demon predkosci to nie jest, ale i tak od 90% samochodow szybsza jest
plus moge przewiezc cala rodzine

Alfe mam od ponad roku, przez ten czas zrobilem w niej pare rzeczy:
- olej zmieniony na Millers Motorsport CFS 5w40
- płyn hamulcowy zmieniony na Motul Racing RBF 660 dot 4
- olej przekładniowy na Millers TRX 75w90 Full Synthetic
- płyn chłodniczy na Paraflu UP
- wymiana filtra pyłkowego
- wymiana filtra powietrza
- wymiana uszczelek w drzwiach
- wymiana klocków hamulcowych
- naprawa nie działających szyb tylnych
- założona oryginalna dedykowana osłona pod silnik
- naprawione czujniki parkowania
- kupione2 nowe komplety opon: Sava Intensa UHP na lato i Yokohama WDrive na zimę.

O autko dbam (moze dlatego odwzajemnia mi sie 100% niezawodnoscia). Przez cały okres użytkowania jeździło tylko na Vervie 98, i nigdy nie było myte na myjniach "szczotkowych". Oczywiście regularnie woskowane.
Wszystkie czynności serwisowe były robione tylko i wyłącznie w ASO (Bołtowicz lub Dukiewicz).

Fotki ponizej:
C30605088_1.jpgC30605088_2.jpgC30605088_3.jpgC30605088_5.jpgC30605088_6.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No to zostaw sobie Alfe, bo wiesz - służbowe dzisiaj jest, jutro nie ma. No i ogłoszenia o sprzedaży innym dziale.

Fajna. Szkoda tylko, że nie jest to czternasta sztuka sprzedana w komisie w Tiranie ;)

w zimie 4x4 i zakret, ktore inni pokonuja z predkoscie 30km/h ja pokonuje z 80km/h
No to chyba dzięki Twoim umiejętnościom prowadzenia samochodu, bo wątpię, żeby alfa w warunkach zimowych (zresztą w warunkach każdych) była o tyle szybsza od innych wozów. Chyba, że porównujesz do tirów i empeków.

Ale poza tym podoba się.

Szkoda, ze ludzie prezentują swoje auta gdy przychodzi do ich sprzedaży. Pewnie ogłoszenie będzie "auto od alfaholika ;) )

Amortyzatory
Powrót