redziar
Nowy
- Auto
- Alfasud Sprint 1,5QV; AR 33 1,7 II seria; AR 156SW 1,9 2005
Dzień jak co dzień... przeglądam różne portale ogłoszeniowe bardziej zczystej ciekawości niż z chęci zakupu i zupełnym przypadkiemnatykam się na młodsza siostrę mojego Sprinta, Alfe 33. Dlaprzeciętnego Kowalskiego auto wyglądające jak każde inne,kanciasta sylwetka, surowe wnętrze, nie powala na kolana, a jednakmi się podoba. Nie zastanawiając się chwili dłużej , idąc zagłosem serducha, nie pytając o zdanie żony, zadzwoniłem bydowiedzieć się czegoś więcej. Jak się okazało auto zostałozakupione w 1991r za bagatela kwotę jak na tamte lata 170milionówzłotych przez Pana Henryka w miejscowości Świecie. Sprzedawcaposiadał rachunek zakupu, książkę serwisową, pełna dokumentacjęi ciekawy wycinek z gazety „Moto” z roku 1998. Przy takniebywałej ilości dokumentów i ciekawej historii auta, padładecyzja o jego zakupie. Bogatszy o doświadczenia związane zeSprintem, zabrałem ze sobą dwóch znawców Włoskiej marki,Maichera i Marcina AR_156 z klubu KARP oraz niezbędnik w postaci„czujnika lakieru”. Po dotarciu na miejsce, wszelkie informacjektóre uzyskałem przez telefon od jej właściciela potwierdziłysię i po szybkiej weryfikacji stanu technicznego, stałem się jejszczęśliwym posiadaczem. Droga powrotna upłynęła bez żadnychprzykrych niespodzianek, a silnik 1,7 sprawiał nam ogromną frajdęz jazdy.
Alfa33 1,7 107KM IE. Ostatni model wyprodukowany przez firmę Alfa Romeozanim przejął ją koncert Fiata. Jest to druga seria pochodząca z1989r. i jak dla mnie najładniejsza. Oprócz podstawowegowyposażenia takiego jak elektryczne szyby i centralnego zamka,posiada oryginalne boczne owiewki na przednich drzwiach. Im mniejzbędnego balastu tym lepiej, w końcu chodzi o frajdę z jazdy takimsamochodem, a nie o jego wyposażenie. Dzięki nie dużej wadze którawynosi 910kg, potrafi się rozpędzić do 100km/h w zaledwie 9s, ajej prędkość maksymalna wynosi 196km/h

Autona dzień dzisiejszy stoi u blacharza i myślę że w końcu trafiłado profesjonalistów którzy wiedzą jak się za nią zabrać
33przechodzi gruntowną odbudowę progów, nadkoli, tylnego pasa iwlewu paliwa, są to miejsca najbardziej narażone na korozję w tychmodelach
Późniejtrafi podłoga do piaskowania i do ponownego jej zabezpieczenia ipomalowania. Wszystkie profile zostaną zakonserwowane środkiem"Mike Sanders", dzięki czemu powinno wytrzymać towszystko dobrych parę latek
Pozdjęciu wykładziny okazało się że progi zostały odbudowane zapomocą pianki montażowej, w nadmiernej jej ilości, przez co wdarłasię w słupki i do wnętrza auta. Pozbycie się jej było nie ladałatwym wyzwaniem ale jakoś się udało.

Alfa33 1,7 107KM IE. Ostatni model wyprodukowany przez firmę Alfa Romeozanim przejął ją koncert Fiata. Jest to druga seria pochodząca z1989r. i jak dla mnie najładniejsza. Oprócz podstawowegowyposażenia takiego jak elektryczne szyby i centralnego zamka,posiada oryginalne boczne owiewki na przednich drzwiach. Im mniejzbędnego balastu tym lepiej, w końcu chodzi o frajdę z jazdy takimsamochodem, a nie o jego wyposażenie. Dzięki nie dużej wadze którawynosi 910kg, potrafi się rozpędzić do 100km/h w zaledwie 9s, ajej prędkość maksymalna wynosi 196km/h

Autona dzień dzisiejszy stoi u blacharza i myślę że w końcu trafiłado profesjonalistów którzy wiedzą jak się za nią zabrać

Ostatnia edycja: