[33] Mia Bella 33 1,7IE

redziar

Nowy
Auto
Alfasud Sprint 1,5QV; AR 33 1,7 II seria; AR 156SW 1,9 2005
Dzień jak co dzień... przeglądam różne portale ogłoszeniowe bardziej zczystej ciekawości niż z chęci zakupu i zupełnym przypadkiemnatykam się na młodsza siostrę mojego Sprinta, Alfe 33. Dlaprzeciętnego Kowalskiego auto wyglądające jak każde inne,kanciasta sylwetka, surowe wnętrze, nie powala na kolana, a jednakmi się podoba. Nie zastanawiając się chwili dłużej , idąc zagłosem serducha, nie pytając o zdanie żony, zadzwoniłem bydowiedzieć się czegoś więcej. Jak się okazało auto zostałozakupione w 1991r za bagatela kwotę jak na tamte lata 170milionówzłotych przez Pana Henryka w miejscowości Świecie. Sprzedawcaposiadał rachunek zakupu, książkę serwisową, pełna dokumentacjęi ciekawy wycinek z gazety „Moto” z roku 1998. Przy takniebywałej ilości dokumentów i ciekawej historii auta, padładecyzja o jego zakupie. Bogatszy o doświadczenia związane zeSprintem, zabrałem ze sobą dwóch znawców Włoskiej marki,Maichera i Marcina AR_156 z klubu KARP oraz niezbędnik w postaci„czujnika lakieru”. Po dotarciu na miejsce, wszelkie informacjektóre uzyskałem przez telefon od jej właściciela potwierdziłysię i po szybkiej weryfikacji stanu technicznego, stałem się jejszczęśliwym posiadaczem. Droga powrotna upłynęła bez żadnychprzykrych niespodzianek, a silnik 1,7 sprawiał nam ogromną frajdęz jazdy.

Alfa33 1,7 107KM IE. Ostatni model wyprodukowany przez firmę Alfa Romeozanim przejął ją koncert Fiata. Jest to druga seria pochodząca z1989r. i jak dla mnie najładniejsza. Oprócz podstawowegowyposażenia takiego jak elektryczne szyby i centralnego zamka,posiada oryginalne boczne owiewki na przednich drzwiach. Im mniejzbędnego balastu tym lepiej, w końcu chodzi o frajdę z jazdy takimsamochodem, a nie o jego wyposażenie. Dzięki nie dużej wadze którawynosi 910kg, potrafi się rozpędzić do 100km/h w zaledwie 9s, ajej prędkość maksymalna wynosi 196km/h
sz5e.jpgayhj.jpgudyn.jpg982n.jpg
x4nn.jpgztp3.jpg
5q8m.jpg4uj4.jpg
ltvs.jpg

Autona dzień dzisiejszy stoi u blacharza i myślę że w końcu trafiłado profesjonalistów którzy wiedzą jak się za nią zabrać
192.jpg
33przechodzi gruntowną odbudowę progów, nadkoli, tylnego pasa iwlewu paliwa, są to miejsca najbardziej narażone na korozję w tychmodelach
162.jpg
Późniejtrafi podłoga do piaskowania i do ponownego jej zabezpieczenia ipomalowania. Wszystkie profile zostaną zakonserwowane środkiem"Mike Sanders", dzięki czemu powinno wytrzymać towszystko dobrych parę latek
96.jpg
Pozdjęciu wykładziny okazało się że progi zostały odbudowane zapomocą pianki montażowej, w nadmiernej jej ilości, przez co wdarłasię w słupki i do wnętrza auta. Pozbycie się jej było nie ladałatwym wyzwaniem ale jakoś się udało.
07fo.jpg3vsh.jpgtnrh.jpg0jq5.jpgjgjv.jpg

Ostatnia edycja:
Fajna :)
Kosztowała fortunę ;)
Troszkę nadgryzł ją ząb czasu, ale dobrze że trafiła w odpowiednie ręce i dostanie drugie życie :)

Auto pochodzi z Begów, kolega już dostał opieprz razem z Maicherem na KARPiu że był u nas po auto i się nie pochwalił:)

kurcze kasztelan gdybym ja to wiedział to byśmy na pewno się spotkali ;) , w przyszłym roku na którymś zlocie się zapewne zobaczymy:D

Może nawet wcześniej, dawno nie byłem nad Bałtykiem więc nie wykluczone że w wolnym czasie wpadnę do Was:)

Fajna Bella - mam sentyment do 33 bo to od niej ( rocznik 1991 ) rozpoczęła się moja przygoda z tą marką. Szerokości.

Fajna, tak zwana 'salonówka' :) Ładną kaskę kosztowała.

Piękne auto, gratuluję zakupu :) Szerokości!

dzięki wszystkim za miłe słowa ;)
powoli zbliża się koniec prac przy progu od strony kierowcy i jak to bywa przy takich autach, nie obyło się bez niespodzianek :/ Trzeba było wstawiać nową podłogę kierowcy, ponieważ była już łatana na nakładkę, więc trzeba było wycinać i robić nową, tylne nadkole na krawędzi jest zżarte, wymaga naprawy, wlew paliwa był załatany na żywicę i ledwo trzymał się całości, tylny kielich również trzeba będzie łatać. Niby auto wyglądało ładnie, a jednak niema co się łudzić zawsze coś się znajdzie :hyhy:

ucx.JPG

zfmy.jpg

1uw8.jpg

s7s1.jpg

cj6v.jpg

7p50.jpg

bfud.jpg

9m89.jpg

Wooow!
Elegancka! Piękna! A że jestem po kilku piwkach, tym większe na mnie wywiera wrażenie :D
Zgłoś ją do "Samochód marzeń - kup i zrób" :)

Kolejny etap prac minął. Próg razem z podłogą od strony kierowcy, zostały odbudowane i trafiły na swoje miejsca.
ttlt.jpg rckm.jpg 8fb6.jpg 8rhf.jpg wh20.jpg
Tylne nadkole zostało również załatane, trochę dłubaniny było przy kielichu i wlewie paliwa który trzeba było robić na nowo, od podstaw:( Jest to chyba jedno ze słabszych miejsc w 33 :(
jl5l.jpg hxga.jpg jjlr.jpg jj8z.jpg v36z.jpg 44mp.jpg 5ey5.jpg
Podłoga bagażnika i wszystko co z nią związane zarówno od wewnątrz jak i zewnątrz to prawdziwe pole minowe, czegokolwiek się nie dotknie to są dziurki lub dziury,
5c9g.jpg jee1.jpg 6s8w.jpg 0vef.jpg 4qo2.jpg 8xmb.jpg ofgw.jpg m4mu.jpg stzs.jpg 7cp9.jpg

nawet listwa przy zamku bagażnika była doszczętnie przeżarta,
ga4k.jpg zlc1.jpg 491e.jpg ivd9.jpg

całe szczęście jest już dorobiona i siedzi na swoim miejscu, pozostało tylko wyciąć dziury na śruby, do zamocowania listwy plastikowej :)
z6ri.jpg dynd.jpg
Teraz blacharz zabiera się za prawą stronę auta tzn. nadkole, podłoga i próg. Już widzę że będzie to samo co z lewej jak nie gorzej :(

" 33 ma byc tylko do jazdy, nic przy niej nie bede robil"... hm od kogo to ja slyszalem, a w ogole masz wielki minus ze na alfaclub tego nei wrzuciles Redzi :)

" 33 ma byc tylko do jazdy, nic przy niej nie bede robil"... hm od kogo to ja slyszalem, a w ogole masz wielki minus ze na alfaclub tego nei wrzuciles Redzi :)
no fakt, tak mówiłem :P sam nie wiedziałem że tyle pracy przy niej będzie :(
nie wrzuciłem na alfaclub, bo pomyślałem sobie że był tam temat Sprinta to wrzucę tu 3, ale jutro się poprawię i tam też umieszczę ;)

Szacun za podejście do odbudowy. Mam nadzieję, ze odwdzięczy się frajdą z jazdy i brakiem awarii :)

Nareszcie ktoś zakręcony tak jak ja na punkcie 155:) Mam sentyment do 33 . To pierwsza Alfa jaką jezdziłem za kółkiem . 1,7 na 2 gaznikach:)

Amortyzatory
Powrót