[156] Czarna perła by cassiel – 156 SW FL JTD 1.9 150 KM Distinctative

cassiel

Nowy
Auto
Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM
Parę słów jak doszło do jej zakupu. Szukałem jej – tylko i wyłącznie SW i tylko i wyłącznie JTD 1.9 z różną mocą ale warunek, że nie chipowaną – przez kilka dobrych miesięcy, przemierzając pewnie z kilka tyś. km nie tylko w najbliższym sąsiedztwie mojego miejsca zamieszkania. Trzykrotnie z różnymi samochodami byłem w autoryzowanej stacji Alfa – opłacało się. W tym czasie prawie uchroniłem jedną Alfę od zostania taryfą – ale odpadła właśnie w stacji. Oglądałem też – jak mówił sprzedawca z miasta na literę P. – idealny w środku egzemplarz, a po przejechaniu dość dalekiej drogi okazało się, że Alfa służyła za furgonetkę do przewożenia klejów i zapraw :-( Niestety zdjęcia – choć robione na moje zamówienie – były „przez zupełny przypadek” tak skadrowane żeby tego nie było widać. Uwierzcie mi jest to niestety możliwe. I tak oto w końcu natrafiłem na moją czarną perłę.
Została kupiona od osoby, która była z nią związana szczerą duchową więzią co było widać w trakcie sprzedaży i tego jak sprzedający obchodził się z samochodem i dzielił się swoimi doświadczeniami i naprawdę dobrymi radami na przyszłość. Poza tym w razie potrzeby pozostał w kontakcie a nie wyłączył telefon na zawsze – za to dla niego wielkie dzięki. Wiem, że śledził nasze forum, w Alfie siedzą nawet klubowe dywaniki :-)
Samochód (kolor nero metalico) jest dość bogato wyposażony. Poza standardową chyba dwustrefową klimą, ma skórę (z przodu podgrzewaną) z regulacją części lędźwiowej pleców (oba pakiet komfort), tempomat, multimedialną kierownicę, potrójną roletę bagażnika, czujniki cofania. Ciekawostką jest podgrzewanie postojowe podłączane kablem do standardowego gniazda 240 V. W wypadku mrozów jak znalazł. Czarne tarcze zegarów. Przez pierwszego właściciela została zakupiona z pakietem 3 czyli nakładkami na progi i obniżonym o 30 mm tylnym zawieszeniem. Częściowo zaślepiony EGR. W gratisie dostałem jeszcze dedykowany bagażnik na dach, plik faktur i komplet opon letnich Nokian 17” z 2013 r. W tej chwili autko stoi na zimowych Nokianach na pięknych 17” alusach cupsport. Najważniejsze brak jest „rudej zarazy” – tfu, tfu na psa urok ;-P Poza tym egzemplarz jest bardzo zadbany, skóra w stanie bardzo dobrym bez widocznych uszkodzeń, jest tylko jedno minimalne otarcie. Gąbka na siedzisku i oparciu kierowcy nie jest wygnieciona. Tylne siedzenia w zasadzie wyglądają na nieużywane.
Przebieg – i tak nie uwierzycie 108k km. i wg autoryzowanego warsztatu Alfy i drugiego warsztatu jest to przebieg wysoce prawdopodobny. Świadczy o tym zadbane wnętrze (kierownica, gałka) i niezbyt mocno wytarte naklejki na pasie przednim (w miejscu gdzie uszczelka pokrywy silnika styka się z blachą).
Kupując wiedziałem, że muszę zrobić: rozrząd (choć po wyjęciu okazało, się że poprzedni jest w bardzo dobrej kondycji zarówno sam pasek jak i rolki i pompa), uszczelnienie lewej półosi, linkę ręcznego, wymienić co najmniej jedną świecę żarową (skończyło się na 2ch) – wszystko to zrobiłem. Dodatkowo zakupiłem koło zapasowe zamiast zestawu fix & go. Niedługo wpadnie nowy ori motylek na pokrywę silnika (już kupiony) bo logo jest nieco obite.
Do zrobienia został jeszcze termostat, kwestia zacinających się elektrycznych tylnych szyb, 2 czujniki cofania – bo czasem wariują. W niedalekiej przyszłości będę musiał też wymienić tarcze hamulców i klocki z tyłu.
Z dodatków chciałbym zamontować przystawkę do mp3, wideorejestrator, drugie felgi aluminiowe.
Virus Alfa rozprzestrzenia się w moim organizmie i nie zamierzam go leczyć :-) Jeździ się cudownie choć skubana jest twarda (felgi 17” i niskie zawieszenie z tyłu) – a może dlatego właśnie jeździ się super. Ma kopa – w końcu to 150 KM – nie potrzeba mi więcej. Reasumując warto było długo szukać – choć przyznam też, że mój egzemplarz kupiłem w 2 dni po wystawieniu jej po raz pierwszy do sprzedaży.
Za jakość zdjęć przepraszam ale były robiony w nocy. O postępach będę informował na forum :-)

Załączniki

• 001a.jpg
    001a.jpg
    75.2 KB · Wyświetleń: 322
  • 002.jpg
    002.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 337
  • 004 (Kopiowanie).jpg
    004 (Kopiowanie).jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 278
  • 003a.jpg
    003a.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 262
  • 005.jpg
    005.jpg
    82.7 KB · Wyświetleń: 288
  • 006.jpg
    006.jpg
    95.8 KB · Wyświetleń: 312
  • 007.jpg
    007.jpg
    40.8 KB · Wyświetleń: 257
  • 008.jpg
    008.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 265
Ostatnia edycja:
Bardzo fajna 156ka ale faktycznie zrób jakieś zdjęcia w dzień bo te na pewno nie oddają całego uroku tego samochodu. Masz takie same felgi jak ja. Pomimo że jak kupowałem samochód jakoś nie przypadały mi jakoś do gustu ( mowa o zdjęciach) to na żywo prezentują się naprawdę fajnie i pasują do sport packa. Ładnie Ci świecą te lampki, ja takich nie mam niestety:(. życzę bezawaryjności i samego zadowolenia i pamiętaj o zdjęciach, pozdrawiać;)

Dzięki za miłe słowa. Wszystko swieci sie pięknie :-) zdjęcia wyrzucę jak w weekend zamontuję nowy motylek na masce :-)
A felgi podobają mi sie strasznie (przyznam ze na zdjęciu jest najsłabsza z 4ch) . Żałuję ze nie ma ich też w rozmiarze 16" ;-)

Zgodnie z zapowiedzią, dziś na masce "usiadł" nowy ori motylek. Oto zdjęcia.
116.jpg
117.jpg

I dla porównania stary.
118.jpg

Ostatnia edycja:
Obiecałem zdjęcia robione w naturalnym dziennym oświetleniu. Oto one:
131.jpg
132.jpg

Nooo, od razu lepiej:D . Wymiana emblematu to była pierwsza rzecz którą zrobiłem po kupnie Alfy, z nowym logo przód jest taki bardziej wyrazisty moim zdaniem (skromnym). Ładnie sie prezentuje :) skąd masz taką podkładke pod tablice, podoba mi sie ale za moją Alfaholicką bym sie chyba nie zamienił. Takie małe dylematy ciągle :P

Dzięki :-) Belka na ramce pod tablicą rejestracyjną pochodzi z warsztatu gdzie wymieniałem rozrząd. Oryginalnie ma nr telefonu i adres strony internetowej, na potrzeby zdjęcia zartuszowałem bo nie chcę reklamować ;-) Ramka alfaholików czeka na montaż. ;-)

tak z ciekawości czemu szukałeś "nieczipowaniej" ??

Po prostu chcę ewentualnie sam o tym zdecydować, gdzie kiedyś to zrobić. Poza tym jeśli jest z wirusem to nie po to żeby jeździć w niedzielę po bułki do Lidla ;-) a co za tym idzie bardziej prawdopodobne że była żyłowana. Poza tym poprzednio jeździłem samochodem o mocy 101 KM więc 150 kucy to dla mnie i tak nowa lepsza jakość.

bardzo ladnie sie prezentuje a tak z ciekawosci bo nie doczytalem ktory rocznik ?

Ja tez je pucowałem w czasie mycia samochodu, ale widzę ze będę musiał je i tak zdjąć i oddzielnie sie z nimi rozprawić. Ważniejsza jest wymiana termostatu (zamówiony BEHR) i pewnie za jednym razem tylne tarcze i klocki od kolegi z forum @arekgr).
Może w weekend jak zdążę kupić środki do pielęgnacji zakonserwuję skórę.

Wczorajsze przypadkowe spotkanie dwóch czarnych sióstr. Moja na pierwszym planie :-)
174.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByTapatalkHD1397114090.409320.jpg
    ImageUploadedByTapatalkHD1397114090.409320.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 126
jednak te 17' robią robote, ta druga na 16 wygląda dość biednie:P

Dziś moja Czarnula przy przebiegu 111.528 km została zasilona nowymi podzespołami i płynami:
- Tarcze hamulcowe TRW DF4440 i klocki hamulcowe TRW GDB1396 (stare były od nowości),
- Termostat BEHR i czujnik temperatury wody Fiat,
- Rura dolotowa Ricambi Originali (tak tak wiem, że Kwasówka lepsza ale turbo dziury nie czuję, a skoro poprzednia rura tyle wytrzymała to i nowa guma pociągnie) ;-)
- Filtry oleju, powietrza, kabiny,
- Olej silnikowy Mobil ESP Formula 5W30,
- Wysprzęglik,
- Płyny chłodniczy i hamulcowy,
- Przeczyszczenie częściowo zaślepionego EGR.
Efekt – poza brakiem świstu z pękniętej nieco gumowej rury dolotowej – jest taki, że nikt mi już nie wmówi że temperatura cieczy chłodzącej jest podawana na zegarze w kabinie tylko orientacyjnie. Nowy termostat i czujnik temperatury zaowocował tym, że wreszcie silnik jest dogrzany, a wskazówka pokazuje 90 stopni. Poza tym od razu po ruszeniu nie włącza się jak dotychczas „duży obieg”.
Wymiany dokonywałem w zakładzie Auto Kielak w Wołominie (już drugi raz, pierwszy raz kiedy po zakupie zmieniałem rozrząd) i jestem zadowolony. Po pierwsze ma bardzo dobre terminy, choć ceny pewnie mniej konkurencyjne niż pozastołeczne ale bez przesady. Poza tym gość oddaje wszystkie wymienione części co dla mnie też jest bardzo istotne. No i człowiek jest elastyczny. Sam też jeździ Alfą co dla mnie jest na plus.
Żałuję tylko, że mnie dziś na spocie pod stadionem narodowym nie ma no cóż :( może następnym razem, za to cieszę się że Alfina wewnętrznie zdrowa.

Gratulacje ładnego egzemplarza cassiel :)
Koła 17'' naprawdę dodają jadu i tak już agresywnemu wyglądowi :). Ja na razie śmigam na 16'', kupiłem nowe oponki Dunlop Bluresponse, więc szkoda zmieniać. Ale jak widzę u kogoś 17 to zawsze się uśmiecham i podziwiam :).

Dzięx. Rzeczywiscie 17ki też bardzo mi sie podobają. Przyznam jednak, że na zimę planuję kupić obręcze 16ki.

Amortyzatory
Powrót