I nadeszła kolejna nasza wspólna wiosna a jak wiosna to i czas kolejnych większych modów.
Wymienię też wszystkie rzeczy jakie do tej pory robiłem w aucie:
Wizualnie
- wymiana felg z 15" na 17"
- montaż sprężyn obniżających Jamex -35mm NOWE
- montaż osłony silnika, blacha ocynk 2mm NOWE
- praktycznie nowy komplet opony Michelin Pilot Primacy 225/45/R17
- lotka dachowa a'la GTA plus lakierowanie
- dwa napisy 'Alfa Romeo' i 'Cuore Sportivo' malowane od szablonu
- nakładka Ulter-Sport na tłumik końcowy
- malowanie zacisków hamulcowych na czerwono
- malowanie puszki tłumika końcowego na czarno
- podniesienie mocowania tłumika końcowego NOWE
- zakup felg stalowych na zimę NOWE
Eksploatacja
- wymiana rozrządu
- wymiana poduszki silnika
- wymiana osłony przegubu
- wymiana zaworu sterującego turbiną /overboost/
- wymiana filtrów /paliwo, olej, powietrze, kabinowy/
- wymiana oleju /Castrol Magnatec 10w-40/
- czyszczenie kolektora dolotowego
- czyszczenie i zaślepienie EGR
- czyszczenie i regeneracja układu klimatyzacji
- wymiana przednich pękniętych kierunkowskazów
- wymiana tylnej prawej pękniętej lampy narożnej
- wymiana uszkodzonego głośnika niskotonowego
- naprawa systemu nawigacji Connect Nav+
Plany na ten rok
- zakup seryjnie montowanej zmieniarki Blaupunkt A08 wraz z boczkiem bagażnika
- montaż dedykowanego tłumika końcowego
- malowanie felg na czarny połysk
Plany na przyszłość
- zderzak przedni a'la GTA
- regeneracja lakieru / auto detailing
- wykasowanie z programu zaślepionego zaworu EGR
PS> http://www.forum.alfaholicy.org/czes...e_olejowa.html - POLECAM!

powiem tak - jeśli chodzi o twardość to po obniżeniu jeszcze na oponach zimowych było bardzo ok jeśli chodzi o komfort /jak na obniżone auto/. od tego weekendu jeżdżę już jednak na 17" letnich i już nie jest 'bardzo ok' tylko okjest kurcze twardziej i to czuć wyraźnie, wybrałem się w niedziele do Wrocławia iii.. następny raz tam się wybiorę swoim autem dopiero wtedy jak już będę na prawdę musiał
hehe
co do wrażeń jeśli chodzi o poprawę trakcji to auto zdecydowanie mniej buja góra/dół. również na boki mniej lata. takie są moje subiektywne odczucia ale myślę że nie jestem w stanie wydać zbyt profesjonalnej opinii jak ten zestaw się sprawuje na seryjnych amorach bo aż tak wyczulony nie jestem i nie miałem nigdy okazji jechać dla porównania autem na kompletnie sportowym zawieszeniu. jak dla mnie jest teraz ok i nic mi nie przeszkadza prócz tego że jest twardo no ale coś za coś. ale myślę że i tak nie jest najgorzej bo czytałem że Jamex to optymalne rozwiązanie jeśli zależy nam na obniżeniu przy równoczesnym, w miarę rozsądnym komforcie. no i cena jest przystępna za te sprężyny. a i auto bardzo ładnie osiadło, nie oklapnęło za mocno co zresztą widać na zdjęciach
podsumowując - jestem zadowolony![]()
ale dla spokojności sumienia zamontowałem osłonę pod silnik, ocynk 2mm bo jednak teraz prześwit w najwęższym miejscu wynosi tylko 9.5cm
PS> chciałem tylko zauważyć że przed obniżeniem auta pojechałem na badanie techniczne, wynik sprawności amorów w granicach 65 / 70% uznałem za wystarczająco dobry by zdecydować się na obniżenie jeszcze bez wymiany amortyzatorów.

Dzięki za opinię. Sam się przymierzam do takiego zabiegu i chyba na początku też wymienię same sprężyny. Zobaczymy jak to będzie się sprawowało. Zastanawiam się tylko czy kupować tak jak ty Jamexy czy może MTSy. Kwestia do przemyślenia jak na razie mam ważniejsze wydatki na moją Bellę. W planach mam również zakup felg. Co do felg to myślę, że 16" będzie dobrze i wystarczająco.
FLATBEET ZAJEBIASZCZA TA 147: A KURCZE POMYSŁ Z MALOWANIEM NA CZARNO BARDZO DOBRY, JA CO PRAWDA MOZE NIE ALUMIOKI ALE STALOWKI MALNĘLAM NA CZARNY MAT TERAZ I WYGLADAJA SUPER, MOZE W POZNIEJSZYM CZASIE ZAKUPIE SOBIE ALUSKI JAKIES.. A CO DOOBNIZENIA I JAZDY TO PO PRZESIADCE DO MOJEJ 156 NA eIBACHACH NIE CHCE JUZ JEZDZIC NICZYM INNYM, SWIETNA SPRAWA. WIEC PIETIJJA LADUJ DO SWOJEJ TE SPREZYNKI BO MIJA CIE WIELKA PRZYJEMNOSC :d
Panie Boże, a w niebie też są Alfy?
mmmm moja 157....
Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie![]()
* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi

ze chcialabym podniesc i sie zastanawiam, ale napisalam tez ze bedzie wygladac kijowo taka wysoka z tymi zderzakami, wiec raczej zostawiam ja tak jak jest.
---------- Post added at 13:41 ---------- Previous post was at 13:40 ----------
ciekawe ile osob bedzie sie zastanawiac co to jest 157![]()
Panie Boże, a w niebie też są Alfy?
mmmm moja 157....
Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie![]()
* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki