• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Elegancka wśród sportowych, sportowa wśród eleganckich - 166 3.2.

matezoma

Nowy
Auto
166 3.2
Po prawie 4 latach ze swoja 156 2.0 JTS przyszedł czas na coś młodszego, świeższego i szybszego.
Alfę znam już parę lat, miałem z nią styczność bo należała do dobrego znajomego.

Rok produkcji 2004, 200700km na blacie, silnik 3.2.
Pomijając brak DSP to autko dobrze wyposażone. Z bajerów, których nie widziałem w każdej 166 to mi się trafiły elektryczne skóry z pamięcią, składane lusterka oraz coś co nie widziałem, że występuje w 166 - grzana przednia szyba :D

Bez wad to nie jest, na dzień dzisiejszy do ogarnięcia:
-czasem włączają mi się kontrolki ASR/ABS (może ktoś zna rozwiązanie problemu)?
-trochę nierówno pracuje na jałowym
-oba boki (drzwi) malowane po przycierkach parkingowych
-brakuje plastikowych osłon w komorze silnika
-zmieniarka w bagażniku coś tam mieli ale nie odtwarza muzyki, nie mam pomysłu co jest

W planach, bo takowe są, a jak:
-ramki klubowe
-może uda się DSP zamontować
-na lato jakieś ładne 18" (teraz stoi na 17")
-równoodległościowe rury od kolektora

Póki co tylko jedna skromna fota bo alfka nieogarnięta jeszcze jakbym chciał. Wypucuje to sesje zrobię :)

1zs5awh0u96t_t.jpg
[/URL]

Jakiś problem mam z wgrywaniem zdjęcia na forum :/
Większa rozdzielczość: http://www.tinypic.pl/1zs5awh0u96t

Wszystkomająca :-) Więcej fot by się chciało zobaczyć. Myślę że nie ma się czego wstydzić. Fajnie zobaczyć auto przed i po zabiegach :-)

Ostatnia edycja:
Bardzo fajna sprawa, zwłaszcza, że 3.2 Busso. :)

Powodzenia w pracach i mam nadzieję, że będziesz wstawiał zdjęcia na bieżąco, w miarę postępów :D

Gratuluję nabytku, no ale daj więcej fot bo na razie to lepiej się ogłoszenia przegląda niż ten temat :P

Oj no dam więcej fot, dam :D Umyję i środek przeciągnę Natural lookiem i porobię zdjęcia :P

Tak jak koledzy piszą dawaj więcej fotek, chociaż już na tej widać że ma ładne felgi.
A co do absu podlacz pod komp i sprawdź błędy ale ja obstawiał że pada któryś czujnik i jak dostaje wilgoci wyzwala błąd.

Sprawdz tez aku,ladne auto pozdr

Jak zapala się sama kontrolka ASR to masz aku padnięty i są zaniki prądu. A co do zmieniarki to bez problemu odtwarza tylko oryginalne CD z nagrywanymi niestety ma problemy. Poza tym ładna fura i silnik zacny więc dawaj więcej fotek bo na to wszyscy czekają ;)

Trochę więcej zdjęć na szybko komórką.
Zauważyłem, że błąd ABS/ASR włącza się, gdy auto straci przyczepność (kontrolki się nie wyłączają, święcą do zgaszenia silnika). Przy spokojnej jeździe nie zauważyłem, by nagle je wywaliło... Coś z czujnikami przy kołach?

Ostatnia edycja:
Wszystko masz ok. Tracisz przyczepność system się aktywuje i kontrolka miga. Jak złapiesz trakcje, gaśnie.
Fajna sztuka, zazdroszczę silnika:)

Jak sprawnie działa to miga kontrolka, to wiem :) Ale u mnie zapalają się kontrolka ABS/ASR na desce i guzik i już się nie wyłączają, wywala błąd.

Było ostatnio. Konkluzja była taka ze coś z napięciem. U mnie tez czasami tak się dzieje. Olałem sprawę, za dużo gdybania. Albo jadę albo gasze i odpalam, wtedy jest ok.

Gratuluję zakupu :) Lepszej konfiguracji mieć nie mogłeś.
Leci sub.
Zapraszam na zlot Busso 25 kwietnia ;)

Masz raczej aku to wymiany najlepiej to podjedź do jakiegoś ogarniętego sklepu z akumulatorami i testerem sprawdzi ci w jakim masz stanie baterie.

To sprawdzę ten akumulator, zobaczymy :)
Po paru dniach ze 166 muszę stwierdzić, że w porównaniu do 156 sprawia wrażenie solidniejszej i jest "cięższa" w prowadzeniu.

A jak mają się sprawy "żwawości" daje radę 3.2 ?

Fajna fajna, naprawdę, pokaż silnik :D

Moim zdaniem, z minusów to kolor.

Reszta bomba!

166 cięższa bo 156 jest sporo lżejsza. 3,2V6 to silnik z serii busso. Jak wszystkie solidne i trwałe.

Dziś jest poniedziałek, miesiąc grudzień, zaraz za listopadem. Jak każdy ma około 30 dni.

Marek, oczywiste oczywistości piszesz :)

Pytałem autora jak już, raczej o jego wrażenia, może nie w kontekście 2.5 vs 3.2 ale o odczucia po przesiadce. Sam mam co mam i z ciekawości zapytałem czy lata jak piórko te jego 3.2 czy ma coś innego do powiedzenia. Czy zadowolony itp. Fakt, moja wina, mogłem doprecyzować pytanie.

Tak czy siak jeszcze raz gratuluję, świetny wybór dokonał autor.

Szerokości!

166 cięższa bo 156 jest sporo lżejsza. 3,2V6 to silnik z serii busso. Jak wszystkie solidne i trwałe.

Jeszcze Marku nie dodałeś, że wszystkie pięknie bulgoczą i świetnie się zbierają - włoskie konie są mocniejsze ! :)

Też chętnie zobaczę pod maską tę 3.2 :P

156 miałem okazję 2.5 jechać i zbierała się świetnie, nie miałem jeszcze okazji przewieźć się 166 3.2, ale myślę, że zbierać się musi, skoro ma aż 300 momentu, a nie 221. Na pewno 166 jest bardziej stateczna i bardziej pewnie się czuję za kierownicą.

Amortyzatory
Powrót