Alfa Romeo 166 3.0 V6 - Duch Dziadka

Auto
Giulietta Veloce
W tym roku zwieńczeniem majowego weekendu jest zakup autka...Alfa Romeo 166 3.0 V6 99r
Jak to zwykle bywa auto pochodzi zza zachodniej granicy.
Udokumentowany przebieg 120 tys km.(książka serwisowa oraz wyciągi z przeglądów)
Auto kupione od prawdziwego niemca, który raczej nie płakał jak sprzedawał, ale do granicy gonił, że mi odda pieniądze...;)
Wyposażenie:
- xenon
- skóra momo
- navi z mapą Niemiec(w oryginalnym pudełku)
- felgi 17"
- sensor deszczu
- i inne bajery

Auto jak na swój wiek ładnie utrzymane. Niestety uzupełnienia wymaga klima. Sprzęgło raczej też swoje najlepsze lata ma za sobą. Jest jeden kluczyk i nie idzie zakluczyć auta z pilota. Za to auto przeszło gruntowny remont całego zawieszenia i ma zmieniony olej i filtry.
Pod maską lekka przeróbka dolotu powietrza, ale dostałem do auta oryginalny element wraz z innym częściami w bagażniku: 4x szyby boczne, filtr oleju, nowe końcówki drążków(chyba), pokrywa zaworów, kolektor, podnośniki szyb, lusterka elektryczne i inne rzeczy, które nic mi zupełnie nie mówią. Trochę tego jest.
Może ktoś coś potrzebuje co znajdzie na zdjęciach w albumie to chętnie podzielę się, bo nie jestem typem zbieracza.:D

Autko przyjechało na kołach, ryk silnika jest mistrzowski...no w mieście jak się przygazuje nie ma człeka, który by się nie obejrzał...
Poniżej kilka fotek...i link do albumu ze szczegółami: http://www.fmix.pl/album/121589/alfa-romeo-166/1 :)

Mam prośbę o przeniesienie tego tematu do działu Nasze Belle...albo ja coś źle zrobiłem, albo ktoś na własną rękę przeniósł ją nie wiedzieć czemu...

Też nie wiem czemu to jest w bazarze..... To w końcu sprzedajesz czy prezentujesz? Jak to pierwsze to mi lotto ale jak to drugie to co Cię skłoniło do takiego zakupu mając 159???
Chyba że jest Twoja na 6 miesięcy a potem handelek....

Muszę zmienić w podpisie... :)

159 musiałem sprzedać, bo potrzebowałem gotówki.
Teraz szukałem czegoś w bdb stanie co mogłoby stać się Youngtimerem. Dlatego kupiłem dobrą bazę do tego, żeby auto wyciągnąć na igłę. :)
Przy moich gabarytach zależało mi na tym aby to było duże auto i fajnie jakby miało silnik Busso.
Jedynie co to częściami, które dostałem od poprzedniego właściciela mogę się podzielić.

To fajnie.
Co prawda 166 nigdy nie będzie young czy old timerem :) ale rozumiem przez to że chcesz się na dłużej "związać". Co mnie cieszy dziadku :sarcastic: ja mam jeszcze 159 i mam porównanie dlatego się zastanawiałem czym się kierowałeś w tym zakupie.
A co tam masz do podzielenia? :sarcastic:

166 to drugi samochód w domu więc nie będzie specjalnie mocno eksploatowany.

Pod tym linkiem są zdjęcia m.in. tego co posiadam: http://www.fmix.pl/album/121589/alfa-romeo-166/1

Tak w skrócie:
- lusterka L+P bez wkłdów
- pokrywa zaworów
- 4 szyby boczne(komplet)
- podnośniki szyb(ale nie wiem które i ile)
- końcówki drążków nowe
- obudowa z wężem dolotu powietrza(to często lubi się popsuć w tych motorach)
- jakieś rurki nawet nie wiem od czego...i inne...

166 jest alfą a 159 .... to już samochód bez czaru. Oczywiście bardzo ładny, ale bez tego czegoś.

159 nie można też odmówić znacznie lepszej jakości, trwałości i walorów jezdnych.

W moim wypadku 159 to tylko tymczasowy racjonalny wybór. 166 ma to coś :)

Nie, skoda to nie wybór, to bierne podążanie za stadem.........

Gratuluje zakupu, a dlaczego zakupiona od Niemca a numery z Węgier ??

Greciu ponoć taniej wychodzi przejazd na tablicach w węgier niż na niemieckich z czerwonym paskiem. I to i to jest w ue. Handlarze już rozpracowali temat

wysłane z WC

A co Ty taki ciekawy?:)

To jest nowa metoda sprowadzania samochodów z Niemiec na kołach. Niestety na chwilę obecną wydawanie blach z żółtym paskiem(krótko terminowych) zostało zaostrzone przepisami, które wymagają przedłożenia dokumentów auta oraz mówią o tym, że auto MUSI posiadać ważne badania techniczne. W związku z tym co bardziej obrotny handlarz posiada u siebie węgierskie tablice serwisowe. Aby móc sprawdzić stan techniczny pojazdu pożyczyłem od znajomego takie blachy i oto jestem w domu.

Amortyzatory
Powrót