[166] Alfa Romeo 166 by Jersey - Paskuda v.2.0

• Autor wątku Autor wątku jersey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pietra Di Luna zdecydowanie na plus :)
Sam się zastanawiam gdzieś tam w przyszłości jak będę malował między ori Grigio Chiaro, a właśnie biało/srebrnym... jeszcze bym pomyślał nad Grigio Metallo (Ghibli takie są).

Kameleony mi się nie podobają więc Azuro Nuvola odpada. Biała perła - no, może, może, musiałbym taką obejrzeć. Pietro di Luna i ten bordowy widziałem na własne oczy, a Nero Fuoco miałem na 156. Dlatego takie. Widziałem jeszcze kiedyś Maserati w takim ciemnym śliwkowym metaliku (bardzo ciemny fiolet wpadający w czerwień), ale nie mogę znaleźć nazwy koloru tego cuda.

Nie pasuje do 166. Klasyka klasyką, ale 166 w tym kolorze wygląda obleśnie.

Poza tym nie zapędzajcie się panowie ;) Co prawda na razie wszystko co zaplanowałem to zrobiłem, ale malowanie jest grubą sprawą.

Najpierw mechanika czyli zawias, hamulce z piastami i łożyskami bo coś mi się tam nie podoba (wiem, przeczulony świr i hipochondryk jestem) i wydech. Niekoniecznie w tej kolejności.

No i nagrzewnica - bo coś pośmiarduje w kabinie, ICS mi się gasi (albo wprost przeciwnie), a na dodatek znika płyn chłodniczy. Powoli, ale znika. Niby za ICSem sucho, ale jakoś to mój pierwszy kandydat bo pod wozem sucho więc raczej nic nie cieknie z węży czy chłodnicy.

A propos zawieszenia, zna ktoś może firmę Spax? Robią sprężyny -20mm, więc byłaby bomba, tylko ciut niżej niż TI, a z "progresywnym" działaniem by pasowało fajnie do tych Koni FSD. I czy jest jakaś różnica między sprężynami od V6 i od JTD? Bo zazwyczaj w sklepach są osobno?

Ostatnia edycja:
Kameleonów też nie lubię ;)
Spax nie znam...
Natomiast nie rozumiem tego całego rozkminiania sprężyn - Jersey, zadzwoń do Pospring i zamów dokładnie takie jakbyś chciał - wymiar, grubość, co tam chcesz :)
Co prawda nie wiem, czy robią progresywne, ale na pewno można długość i zwoje dobrać pod siebie, więc tu masz pole do popisu. Koszt na poziomie nowej KYB, więc pewnie taniej od dedykowanych "sportowych".

Mam po prostu jeszcze czas - najpierw wydech, więc sobie rozkminiam. Może zboczenie zawodowe programisty obejrzeć problem z każdej strony i wymyślić 10 różnych sposobów jego rozwiązania.

Po czym wybrać najmniej efektywny, a najbardziej efektowny :D

----

Przyszła pierwsza część kolejnej remontowej układanki:

Ostatnia edycja:
Brakuje w sumie równo dwóch tygodni do roku z Paskudą Drugą ;)

Korzystając z ciepełka umyłem Alfę pierwszy raz od pierwszych mrozów bo wcześniej tylko płukałem demineralizowaną na bezdotyku. Do tego potraktowałem lakier QD od Soft99. QD sam z siebie bomba, ale te 4 stopnie to jednak trochę za mało na komfortową pracę z taką chemią. Dobrze się tego wypracować nie dało, ale bardziej chodziło mi o ochronę, połysk jest miłym dodatkiem.

Po wszystkim zawitałem pod grudziądzką Marinę, niemal dokładnie w to samo miejsce w którym robiłem pierwsze zdjęcia rok temu. Ot mała sesyjka, tak sobie udana, jednak chmury nie pomagają ;)

9fa09b1e681af14e.jpg a8c6b1f5c320e1cf.jpg 27c6efe26696c640.jpg acab3ebc496e2dd8.jpg 88d742f0cbdd323c.jpg 136adf083e6a4b84.jpg

Ostatnia edycja:
Świetna :) sam się nie mogę doczekać kiedy chociaż przejade się swoją hehe

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Zadzwonił chętny na kupno! Aż się zdziwiłem...

Po czym 15 minut po rozmowie ściągnęło mi 900 CHF z konta za amorki (Koni FSD) i tylne mocowania amortyzatorów - zabukowałem sobie z automatyczną odroczoną płatnością aż się mocowania ściągną. Zostanę z zawiechą i bez Alfy, bo mi trochę głupio pół godziny po rozmowie i wstępnym umówieniu się na oględziny odwoływać imprezę... może nie kupi?

To sprzedajesz albo nie. Proste jak budowa cepa :sarcastic:

To raczej KAJABA:) (piszę po japońsku)
najbardziej rozsądnie

Ty się dobrze zastanów żebyś za jakiś czas znów nie sprzedawał a już raczej takiego nie znajdziesz co da tyle za diesla:D

Sprzedawać już nie będę. Teraz następnym wozem będzie nówka z salonu, elektryk jak je w końcu dopracują . A 166 trafi wtedy pod kocyk.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Dobrze robisz ze ja zostawiasz. Szkoda sie pozbywać auta tak doinwestowanego

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka

Zostaniemy ze sobą póki kraksa albo ekolodzy nas nie rozłączą ;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót