• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

rogo

Nowy
Auto
Alfa Romeo GTV 2.0TS
Przedstawiam Wam moją Gtv - jakbyśmy się kiedyś mijali na drodze będzie wiadomo kto jedzie :D mogę to być ja albo junior - Alfa jest naszą wspólną zabawką. Auto jest z nami od niedawna, wersja 2.0 TS, zostało znalezione na forum Alfoholików poprzedni właściciel miał ją 2 lata praktycznie jej nie używał, twierdzi że przejechała u niego jakieś 800 km. Auto zdrowe blacharsko bez korozji, bezwypadkowe lakierowane tylko drzwi do wysokości przetłoczenia pod "klamką" kolor lakieru w miejscu malowania wyraźnie różni się od reszty więc łatwo będzie auto rozpoznać na drodze, innym charakterystycznym elementem jest wgniecenie na tylnym prawym błotniku, które ktoś nieudolnie próbował wypychać. Samochód z 1996r. kompletny bez przeróbek czy innych "tuningów". Alfa wymaga trochę pracy głównie przy zawieszeniu, trzeba posprawdzać elektrykę, jak wszystko mechanicznie będzie działać jak należy przyjdzie czas na dopieszczenie jej wyglądu.

Załączniki

• Gtv1.jpg
    Gtv1.jpg
    98.4 KB · Wyświetleń: 3
  • Gtv2.jpg
    Gtv2.jpg
    98 KB · Wyświetleń: 3
  • Gtv3.jpg
    Gtv3.jpg
    95.2 KB · Wyświetleń: 5
  • Gtv4.jpg
    Gtv4.jpg
    94.1 KB · Wyświetleń: 3
  • Gtv5.jpg
    Gtv5.jpg
    68.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:
Piękna. Czerwone Gtv to kwintesencja alfistości :)

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Kolor idealny:) teraz tylko większa felga!

dzięki, czerwony faktycznie ładnie wygląda na Gtv, jednak ma jedną istotną wadę - po 20 latach dość znacznie zmienił odcień - drzwi które ktoś polakierował do wysokości przetłoczenia pod klamką zapewne dorabiając lakier według nr fabrycznego znacznie różnią się od reszty nadwozia, na masce była naklejka po jej zdjęciu został jej wyraźny kontur z kolorem zbliżonym to tego który jest na drzwiach.

Co do felg jak będę zmieniał to oczywiście telefony 17cali, albo Zender Milano - te z pewnością będzie trudniej upolować.

Dawno nie widziałem tak dobrze zachowanych foteli z Ph1 - pogratulować. Gtv tak mało nawet na forum, że miło zobaczyć kolejną :)

Michał - wnętrze faktycznie w bardzo fajnym stanie, według licznika auto ma przejechane ok. 160 tys. km - stan foteli i pozostałych elementów wskazuje że może być realny

Lesiu - też mnie korci, właśnie zaczynamy szukać auta dla młodego korci mnie żeby postawić Spidera do pary, ale chyba jednak będzie coś nowszego do używania przez cały rok, rozglądamy się GT lub 147, co do cabrio podoba mi się też Peugeot 306 w tej wersji.

Gietefałka na razie stoi sobie pod dachem, od początku były problemy z rozładowującym się akumulatorem przed czym ostrzegał mnie poprzedni właściciel który szukał przyczyny rozładowywania a jedyne co zrobił to narobił zamieszania z bezpiecznikami - ja po kilku dniach stwierdziłem że pierwsze co trzeba zrobić to wymienić baterię na nową, bo ten który jest to totalny złom, całkowity brak czasu powoduje że tak banalna sprawa nie została jeszcze załatwiona, ale chyba w tym tygodniu trzeba będzie Bellę uruchomić bo wczoraj pozbyliśmy się z domu jednego auta i będzie walka o kluczyki
30.jpg
, nawiasem mówiąc myślimy już o drugiej Alfie i zaczynamy poszukiwania - na tą chwilę stawiamy na GT, ale zobaczymy... .

Jakieś drobiazgi do Gtv przyjechały:
IMGP7354.jpg

- ramka pod radio - szukam oryginalnego ale widzę że trudno będzie to się wsadzi coś "uniwersalnego" (może macie pomysł co będzie pasowało ładnie do wnętrza Gtv, nie musi być bardzo zaawansowane bo nie planujemy jakiegoś super audio)
- sprężyny gazowe tylnej klapy - obecne nie trzymają
- przednie wycieraczki - Alfa ma teraz jakieś "nowoczesne" płaskie które moim zdaniem zupełnie do niej nie pasują, wyszukałem Championy które powinny pasować dodatkowo jak gdzieś wyczytałem w komplecie powinny mieć klipsy do montażu spryskiwaczy jednak jestem rozczarowany bo po wyciągnięciu z blistra okazało się że oba pióra mają odłamany końcówki i nie ma klipsów... wysłałem reklamację do sklepu jestem ciekawy czy to załatwią.

Bieda troche, brak ksenonu, środek chyba bez skóry.
Poza tym zdajesz sobie sprawe z tego, że kupowanie TS i/lub JTS to potencjalne pchanie się w kłopoty z silnikiem? :D

Zresztą jak chcesz to możesz wpaść w sobotę ją zobaczyć, daleko nie masz.

Gietefałka na razie stoi sobie pod dachem, od początku były problemy z rozładowującym się akumulatorem przed czym ostrzegał mnie poprzedni właściciel który szukał przyczyny rozładowywania a jedyne co zrobił to narobił zamieszania z bezpiecznikami - ja po kilku dniach stwierdziłem że pierwsze co trzeba zrobić to wymienić baterię na nową, bo ten który jest to totalny złom, całkowity brak czasu powoduje że tak banalna sprawa nie została jeszcze załatwiona

Mam ten sam problem, jak stoi więcej niż tydzień aku pada i też jeszcze tego nie rozwiązałem:D (akumulator jest nowy) Mam po prostu klemę na zakrętke i odkręcam jak ma dłużej stać. Jakbyś na coś wpadł to dawaj znać:)

Mam ten sam problem, jak stoi więcej niż tydzień aku pada i też jeszcze tego nie rozwiązałem:D (akumulator jest nowy) Mam po prostu klemę na zakrętke i odkręcam jak ma dłużej stać. Jakbyś na coś wpadł to dawaj znać:)
[MENTION=47292]maroza[/MENTION] Przecież sprawdzenie złodzieja prądu jest proste jak kupno Volkswagena Polo na Otomoto. Połączasz miernik(lub voltomierz) między klemę + i dodatni biegun akumulatora, po kolei wyciągasz bezpieczniki i kiedy przy którymś napięcie spada to masz złodzieja :)

- - - Updated - - -

jakbyśmy się kiedyś mijali na drodze będzie wiadomo kto jedzie
Raczej ciężko będzie, bo sfotoszopowałeś tablice, nie podałeś miasta w stopce przy avatarze, a Gtv jest do bólu seryjna :P

To ostatnie to oczywiście plus :)

- - - Updated - - -

Poza tym zdajesz sobie sprawe z tego, że kupowanie TS i/lub JTS to potencjalne pchanie się w kłopoty z silnikiem?
Jak to ktoś ostatnio ładnie ujął na fejsiku: Kupiłeś TS-a to teraz zapier*alaj z buta" :D

Lesiu - przeglądamy oferty na GT i widać że łatwo nie będzie, szczególnie że w naszej okolicy jest ich bardzo mało, na razie oglądaliśmy jedną w Bydgoszczy i okazała się nieciekawa, co do silnika auto raczej na krótkie trasy więc wolałbym benzynę, w diesla też można sporo kasy wtopić... .

supabache - już trochę poprawiłem w profilu, auto można będzie głównie spotkać w okolicach Bydgoszczy

maroza - Gtv dostało dzisiaj nowy akumulator Exide classic 70Ah zobaczymy jak będzie się sprawował

Założyłem też nowy siłownik klapy (prawy) - kupiłem 2 szt. niestety nie wiedziałem że z lewej strony powinien być troszkę dłuższy od prawego

No miło ,że kolejna gtv na forum ładna ,czerwona co tu dużo gadać ,dopieszczać i będzie git.Co do aku zawsze najlepiej stosować się do zaleceń producenta i jeździć na tym co święta księga nakazuje...:D co się tyczy też reszty podzespołów tego byle jakie głąby nie obliczają....) pozdrawiam i bezproblemowej eksploatacji ...choć będzie ciężko ..)

U mnie oba są identyczne...

może było różnie w rocznikach? Gdzieś już czytałem że są różne, przed zamówieniem zaglądałem do bagażnika i na oko wyglądały mi na identyczne, jednak po wymontowaniu okazało się że lewy jest trochę dłuższy, mógłbym założyć 2 te które kupiłem, ale wtedy klapa nieco mniej się otwiera, nowy prawy ze starym lewym utrzymuje otwartą klapę więc tak póki co zostawiłem

Ile twoim zdaniem lewy powinien być dłuższy ?

Alfa odstawiona dzisiaj do elektryka - priorytety to uruchomienie niedziałającego wentylatora chłodnicy bez którego jazda autem była praktycznie niemożliwa, naprawa kierunkowskazów lewej strony, do sprawdzenia klimatyzacja i centralny zamek.

Auto wróciło od elektryka - wentylator chłodnicy działa, klima nabita i działająca, niestety trzeba będzie coś zrobić ze sprężarką bo lekko "się poci", centralny działa z pilota, działa też alarm, kierunkowskazy lewej strony działają (wymieniony przerywacz), do kompletu Gtv-ka dostała nowy termostat i płyn chłodniczy.

CAM01272.jpg

Amortyzatory
Powrót