• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Czarna Superka 164 ..... Dziara

Kurde , człowiek kupi samochód , to zaraz grono 155-tki mnie linczuje , jeszcze mnie ukamieniujcie .

Andrzejku , fakt chomikiem jestem cóż po prostu lubię zbierać ( pamiętaj ze zbieram częsci do swoich z myślą ze 155 , będa ze mną do ostatnich moich dnii i z takim zamiarem je szukałem i kupowałem i nie przeszkadza mi ze stoją w takim stanie gdyż nie woła to jeść i nie płacze a będzie czas to je skończę i będą cieszyć oko ), a 164 kupiłem ponieważ potrzebuje samochodu , aura sie zmienia i nie mam czasu aby w tym roku przysiedzieć parę miechów w garażu aby zrobić którąś alfę do stanu jak dla mnie używalności . Muszę ten pioep** garaż zrobić aby nie ciekło , można było normalnie alfą wjechać itd. itd. w dodatku czerwoną muszę rozebrać do końca . W 164 zakochuje sie od nowa jak w 155 . A co do utrzymania 164 hmm czemu to ma byc taki wielki koszt? prze ca to 2.0 8V gdzie mam na zapasie dwa silniki z czego jeden z kompletnym osprzętem i nie tylko . zapytałem dwie rzeczy i kurcze wszędzie to co mi potrzeba mam , wiele zrobie sobie sam :) a co najważniejsze w końcu zakosztuje wygody , miękkiego zawieszenia ( w porównaniu do 155 ) .
Wiesz dobrze ze chciałem kupic 155 ale nie ma niczego ciekawego , same padaki , a ja już starzeje sie, zeby rzeźbę robić .

PS co do Chomika :P
możliwe ze jeden komplet skór bede sprzedawał :P nie wiem czy ten manualny czy elektryki . bo w 2,0 16V tapicera jest malina welurowa i nie bede tego ruszał a w formuli zostawię oryginalna tapicere . a dwa komplety w mieszkaniu zeby sie walały to porażka .

Ostatnia edycja:
Niektóre specyficzne graty wg właścicieli 164 ciężko dostać, silnik jak mówisz no problem.

Jako użytkownik zarówno 155 i 164 powiem że 164 jest dużo droższe i bardziej problemowe w serwisie. Dużo droższy zawias - ale trwały. Praktycznie brak części blacharskich - szukam od długiego czasu zderzaków do superki - przód i tył i jakoś nie ma. A złote listwy cóż.. Od ponad roku szukam do swojej.
Przez takie wkurzające braki nie chce się mieć tego samochodu :D

No i prowadzenie 155 ma lepsze. Bardziej bezpośrednie.
164 ma mocniejsze blachy.

graty specyficzne to jest zawiecha , u mnie jest rewela aż dzisiaj jak robiłem przeglad to nie popłakałem sie ze szczęscia .

Wyszło ofen ze alfa stała w hu** , zawiecha na oryginałach jeszcze ( 266tys ) ,
az sie cieszyłem ze żaden Polak nie wpierdoli w to swoich łap :) bo szanuje rodaków ale wiem ze jest wielkie grono druciarzy . To udało sie wykluczyć
fakt , padło na wymiane tuleji gumowych przód i tył , drazki ok , ale i tak wymienie , manzety sypią się od starości jak sie je dotknie wiec , raczej nie bede sie bawił tylko zaraz sprawdzam czy przeguby pasuja od 155 jak tak to mam dwa komplety na zapas :) Tylna belka , wyglada cudownie wiec jak bede robił akcje zawiecha to idzie do piaskowania i proszkowego malowania jak chłopacy z forum mówią .

myślę nad zawiecha z przodu z 3,0

jak wiekszy koszt zawiechy? 300zl i zawiecha przód i tył ok ? chodzi o to co sie wydu**
w 155 masz 250zł same wahacze .
blacharskich nie ma nowych ale używek się wala od hu**
do 155 blacharskich , masz ile prawie nic same zamienniki

Ostatnia edycja:
Piekna 164. Dobrze, że trafiła w takie ręce. Powodzenia w użytkowaniu.

Dziaru, nie przejmuj się hejtami, nie dogodzisz wszystkim :) Twoja 164 jest pikna, pobawimy się trochę w kosmetykę, ogarniesz sobie maglownicę i zawieche i będzie malina do jazdy na lata... Felgi na sprzedaż, założysz coś ori i gitara :) Poniżej kilka fot z dziś :D
IMAG1359.jpgIMAG1363.jpgIMAG1364.jpgIMAG1365.jpgIMAG1366.jpg

No podstawa to wywal te pedalskie felgi bo Cie z listy kontaktów wykasuję ;) one dobrze leżą tylko na 145/6, nie wiem kto tak skrzywdził to auto.
Co do reszty to juz mówiłem, jak dla mnie strzał w 10, w swoich wewnętrznych rozterkach nie mial bym problemu z wyborem auta gdybym potrzebowal teraz czegos do jazdy do roboty, bralbym 164 bez zająknięcia, moze i u nas gratów malo ale pamiętajcie ze na PL świat sie nie kończy, w dobie globalizacji jak znajdziesz cos gdzies dalej to kupujesz i tyle, ot choćby wlasnie dzisiaj wyruszył do mnie z UK panel z zegarkiem i kontrolkami nad popielniczka w prawie idealnym stanie taniej niż w PL (razem z wysyłką!), a 2 tygodnie temu dostalem z Reichu rozpórkę, tez za 1/2 ceny tego co u nas kosztuje, wszystko jest kwestia chęci, poszukiwań i odrobiny czasu, regularnie ebaje przeglądam i tak np. K
ktoś mi zgarnął ostatnio 75 na chodzie za 400€, TwinSparka... Sie wk... zdenerwowałem znaczy sie, szukam dalej.
Kup sobie jakiegoś parcha na części póki są i są tanie bo 164 tez juz resztki sie ostały.

Z częściami do 164 to fakt trzeba przeglądać prawie wszystkie kraje UE to się coś trafi choć na 99% to najwięcej detali typu złote listwy itp to znajdziemy na Ukrainie tam to jest po prostu zagłębie 164, Crom i Them.
Sam już z Ukrainy i na Ukrainę trochę części handlowałem.
Tyle, że na Ukrainie to tylko używki no ale raczej nowej złotej listwy to i tak się nigdzie nie kupi itp.

Naprawdę 164 się kończą i to jest ostatni moment żeby kupić.

hmmm ,dla niej pewnie tak :P

dla mnie gorzej , Dzisiaj Tomek Chwiesiuk , najlepszy fachowiec w załatwianiu częsci dostał dzisiaj porcję numerów czesci do zamówienia , aż boje sie czym sie to zamknie
a jutro kolejna porcja .
na razie , kombinuje czy uda sie wsadzić zawieszenie z 3,0 do niej

wieksza taRCZA :)

Pokaż fotki tego tempomatu bo to jest jedyna rzecz która brakuje mi w 164. No i jak znajdziesz gdzie amory przód to podziel się namiarem.

Co do amorów , dostaniesz namiar , bo dzisiaj rozmawiałem z gościem który siedzi w 164 bardzo mocno i ma pochytane .

Kasztan w 164 w TS jest tarcza 257 no małe to , chce coś wiecej jak zmienie tą alume aby wygladało :P

Hmm , speedline z 155 bedzie pasować do 164?

Ostatnia edycja:
Co k..wa? Tempomat?! Pokaz to!

No i z amorkami to dziewczyny zamęt siejecie :P Wisi tego jak wół kilka sztuk ganz neue na ebaju w rajchu.

Ostatnia edycja:
Ta superka nie ma tempomatu. Pomyłka :)

Auto wyglada b.ciekawie. Wygodne fotele. Wszelkie niedoskonałości zapewne zostaną ogarnięte.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Zgadza sie , nie mam tempomatu , Baczne oko jabolq-a i wszystko jasne :)

Kasztan Kiedy wpadasz na śląsk ?

Amortyzatory
Powrót