[159] TBi SW - epsonix

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Właśnie mija rok od kiedy sprowadziłem TBi, na 1-e urodziny chyba ostatni dzwonek zrobić tu wpis...

Słowo wstępu. Miałem wcześniej 1.9JTDM sedana przez 6 lat, ale potrzebne było kombi, i tym razem bardzo chciałem benzyne. Mimo wad, kosztów i potencjalnych poważnych usterek silnika zastanawiałem się mocno nad 3.2JTS, i tu brałem pod uwage zarówno automat jak i Q4, a jak nie to właśnie TBi. Spalanie starałem się ignorować. Po przejażdżce taką 3.2JTS Q4 Ti, moje preferencje się wykrystalizowały (jechało to tak sobie, tylko brzmiało fajnie), i stanęło na TBi.

3 miesiące przeglądałem różne oferty z Niemiec, Austrii, Włoch na Autoscout24 i Mobile. Miało być TBi SW, kolory w wykluczeniem czarnego, białego, jasnych szarych/srebrnego (miałem za dużo takich aut już), najbardziej celowałem w kolory trójwarstwowy brązowy Marrone Lucci di Bosco, metalik Grigio Titanio lub któraś czerwień bądź granat. Nie chciałem też jasnych welurowych tapicerek (wiecznie brudne), ani czarnych skór (miałem, dziękuję, nigdy więcej (zima/upalne lato)), wchodziły w grę czarny alfatex, czarna alcantara, Ti skóra + alcantara, czarna skóra-tkanina, bądź jeśli Ti skórzane to koniakowe lub czerwone skóry. Auto w specyfikacji Distinctive lub Ti, rocznik minimum 2010, przebieg do 100kkm udokumentowany (wpisy w bazie ASO, książki, naklejki z wymian oleju itp), 2 kluczyki, książka serwisowa, karty kodowe itp. Navi ani Bose nie zależało mi, chciałem za to xenony.

Generalnie większość aut była czarna, trochę też było białych, inne pojawiały się rzadko. Uciekła mi piękna Ti rej 2012r z niemiec (jak zadzwoniłem zaraz rano to już była zarezerwowana), z grafitowymi szprychami i bananowymi skórami (tania nie była EUR16500 + sprowadzenie).

W końcu znalazłem u delera VW/Seat/Skoda we Włoszech obiecującą 159 Distinctive Grigio Titanio z czarnym alfatex-em, z małym przebiegiem (<50kkm), niestety bez xenonów i blue&me. Miała PDC tył, lusterko fotochromatyczne, tempomat, zwykłe radio CD+MP3, kierownicę multifunkcyjną, 17" "policyjne". Ideał na zewnątrz to nie był (wiadomo, auto z Włoch, tylko w Polsce są ideały i to jeszcze znacznie taniej), świerze otarcie na progu/kole i oponie + pęknięte nadkole plastikowe (do wymiany opona/nadkole), otarcia na zderzaku tylnym 3 drobne wgniotki na drzwiach, rysa na drzwiach tylnych, malowany był przedni zderzak, halogeny do wymiany (odbłyśniki zaczęły obłazić). W środku dość ładnie (przede wszystkim chciałem panele alu ryflowane a tu były jeszcze takie w odcieniu lekko tytanowym - z tego jestem bardzo zadowolony).Cena żadna okazja, chyba adekwatna do przebiegu - po negocjacjach na poprawki lakiernicze/oponę itp kupiłem za EUR12500 (choć w Polsce takie "igiełki chodziły za 39-45 tylko z większym przebiegiem). Sprawdzenie w bazach ubezpieczycieli, transport do Polski (laweta mała do Mediolanu, potem TIRem do Polski), akcyza, tłumaczenia, rejestracja, OC itp doszło trochę kosztów, całość o ile dobrze pamietam wyniosła mnie ok 56tys przeliczając po kursie z tamtego czasu.

Tak auto prezentowało się wtedy na placu w salonie we Włoszech:
IMG-20151021-WA0004.jpg

Na dzień dobry w Polsce poszła na porządny serwis. Rozrząd, płukanka, olej silnika + AR9100 + filtr, obudowa + filtr powietrza (była pęknięta), śruba-filterek oleju przed turbiną, olej w skrzyni wymiana + AR9100 - łącznie 500ml więcej (M32), świece, uszczelka pod pokrywą zaworów (drobny wyciek), ozonowanie, filtr kabinowy, nabicie klimy, wymiana płynu hamulcowego i chłodniczego, wymiana znaczka na masce, wymiana wycieraczek, pewnie jeszcze coś, ale nie pamiętam już a nie chce mi się szukać kwitów.

Od razu kupiłem jej zimowe kapcie - Continentale TS850 225/50R17 (głośne i w 159 nie sprawdzaja się tak dobrze jak w Giulietcie).

Zaraz się okazało tez, że 4 dolne ścieżki na tylnej szybie są porysowane, nie do naprawy (niedawno wymieniłem szybę z tego powodu, bo mi to przeszkadzało).

Dokupiłem używane reflektory xenonowe, zderzak z czujnikami parkowania na przód i spryskiwaczami (poszedł do malowania), zbiorniczek do spryskiwaczy z 2 pompkami, czujniki poziomowania lamp, centralkę do PDC przód/tył i wziąłem się za upgrade wyposażenia - na dzień dobry wtopa - nie mam wiązek. Załatwiłem potrzebne wtyczki, rozeznałem sprawy na forum i w eLearnie i dołożyłem potrzebne wiązki (kupa roboty). Wszystko uruchomione i działa. Z rozpędu dołożyłem tez blue&me, też dorabiałem wiązki (kolejne parę godzin).

Profilaktycznie wymieniłem termostat, bo przy większych mrozach potrafi na chwilę spaść troszeczkę poniżej 90C, ale nowy okazuje się ma tak samo.

Zaraz też wybrałem się do Cinka coś dłubnąć, efekt 240KM/370Nm, strojenie pod RON98, tuning nieekstremalny - miał być zostawiony solidny margines na wszelki wypadek. Obroty max podniesione o 100 (bodajże do 6450)

W zimie kupiłem 18" podkowy z używanymi oponami (ostatni raz używki opony), i zleciłem renowację i malowanie felg na chrome shadow - zrobili bardzo ciemny wariant, ale nawet dobrze, bo jestem bardzo zadowolony z finalnego efektu. Z czasem dokupiłem też nowe opony GY Eagle F1 Assymetric 3 (świetne, polecam).

Felgi 17 na zimówki tez odnowiłem, i pomalowałem na jasny wariant chrome shadow (~przydymiony chrom).

Auto po roku ma 61tys, ciągle jest świerze i cieszy bo fajnie wygląda. Coś bym jednak może dłubnął przy wydechu, bo TBi brzmi trochę jak pralka a nie samochód.

Tak auto prezentuje się obecnie na 18":
DSC_0053.jpgDSC_0063.jpgDSC_0079.jpgDSC_0090.jpg
i na 17"
IMG_20161113_132901.jpg

Ostatnia edycja:
No ładnie to wygląda. Na 18" zwłaszcza.
Mówisz, że 3.2 średnio jedzie? 1.75 lepiej?
Gratuluję zakupu i poszukiwań.

Dopiero taki temat uswiadamia ile do zrobienia w swoich autach maja wlasciciela aut kilkunastoletnich ;)

Gratulacje, mocno doinwestowana przez ten rok. I do zobaczenia gdzies na slaskich wertepach ;)

No ładnie to wygląda. Na 18" zwłaszcza.
Mówisz, że 3.2 średnio jedzie? 1.75 lepiej?
Gratuluję zakupu i poszukiwań.
3.2 jechalo tak sobie, moze taka ocena bo to wolnossacy silnik i bardzo ciezku samochod(tym bardziej ze to byka q4 na 19") , a ja jezdzikem wtedy jtdm dlubnietym na 190km/380Nm i po prostu brakowalo mi momentu/elastycznosci? tbi lepsze wrazenie robiła, a po chipie to i elastycznością nie odbiega od poprzedniej jtdm. tylko ten dzwiek....

- - - Updated - - -

Dopiero taki temat uswiadamia ile do zrobienia w swoich autach maja wlasciciela aut kilkunastoletnich ;)

Gratulacje, mocno doinwestowana przez ten rok. I do zobaczenia gdzies na slaskich wertepach ;)
to prawda. zrobic auto na tip top, to duza kasa i kupa czasu, a ja w koncu mialem do czynienia z autem ktore praktycznie nie wymagalo zadnego większego wkładu, wymienic opone i mozba bylo jeździć. z 2 kpl opon wszystkie inwestycje wyszly mnie ok 20tys,a gdybym potrzebowal sprzedac, to za auto nikt by nie dal nawet tyle ile mnie kosztowało samo sprowadzenie z Wloch, bo u nas kupa szmelcu powypadkowego/przekreconego obniza ceny. chcialem sobie jednak zrobic/doinwestowac auto na starcie, zeby przez te pare lat korzystac i cieszyc sie takim autem jakie mi się marzylo.

zapomnialem dodac. wytlumilem przednie drzwi matami z gumy butylowej i pianką, a na dystansach mdf założyłem przyzwoite niskoprofilowe głośniki audison ap6.5. gra fajnie. mam wszystko na tyl, i moze tez kiedys to tez zrobie (choc gra juz na tyle dobrze juz ze moze zuzyje to jednak na upgrade audio w giulietcie)

Ostatnia edycja:
Epsonix, bardzo ładna 159 i po opisie od razu widać, że trafiła w dobre ręce.
18stki rewelacyjne!

Szerokości! :)

dzieki, staram sie ja dopiescic. wlasnie walcze z lekko skrzypiacym fotelem kierowcy (popularny problem w AR, nawet w zony Giulietcie 3letniej po 15tys km juz od jakiegos czasu skrzypi), 2 razy juz fotel wyciagalem, teraz wszelkie elementy metalowe fotela ktore stykaja sie z pianka sa oklejone, ale i tak jeszcze skrzypi, choc mniej. myślę ze cos w prowadnicach, mechanizmie lub na mocowaniu do podlogi, bede z tym znow robil na dniach

Ostatnia edycja:
3.2 jechalo tak sobie, moze taka ocena bo to wolnossacy silnik i bardzo ciezku samochod(tym bardziej ze to byka q4 na 19") , a ja jezdzikem wtedy jtdm dlubnietym na 190km/380Nm i po prostu brakowalo mi momentu/elastycznosci? tbi lepsze wrazenie robiła, a po chipie to i elastycznością nie odbiega od poprzedniej jtdm. tylko ten dzwiek....

No dobra ujawnie się:) epsonix jezdzil wtedy moją dziewiątka, jednak po przesiadce z turbo diesla trzaba sie przestawić, bo genetalnie moja zaczyna jechac tam gdzie jego kończyła, ale przyznaje, że ladnie sie ta jego zbierała:)

Co do tematu obecnej prezentuje się slicznie. Ogrom pracy włożonej, niech się słucha i do zobaczenia w trasie :)

Ta guma butylowa to ciezkie to jest? Masz jakiegos linka jak to powinno sie porzadnie zrobic?

No dobra ujawnie się:) epsonix jezdzil wtedy moją dziewiątka, jednak po przesiadce z turbo diesla trzaba sie przestawić, bo genetalnie moja zaczyna jechac tam gdzie jego kończyła, ale przyznaje, że ladnie sie ta jego zbierała:)

Co do tematu obecnej prezentuje się slicznie. Ogrom pracy włożonej, niech się słucha i do zobaczenia w trasie :)
Dzięki jeszcze raz za ofertę przejażdżki, fajnie było się spotkać, pogadać i przejechać się czymś innym. Pewnie jakbym kupił 3.2 to przyzwyczaiłbym się i wtedy wychwalał dźwięk silnika. A tak przy okazji, na alfaowners.com, chyba 2 kolesi (jeden z RPA, drugi bodajże ze Szwecji), przebudowali silniki w swoich 3.2JTS, użyli słupka od 3.6, nie pamiętam, jeden chyba z jakiegoś Cadillaca a drugi z Camaro (?), głowica jednak z 3.2 została, coś tam trzeba było dopasować z alternatorem i bodajże wymieniali wałki rozrządu. Wiem że temat jeszcze się nie zamknął, ale wygląda to ciekawie jeśli komuś brakuje w 3.2. Były tez gadki o montażu kompresora, coś więc da się dłubnąć.

- - - Updated - - -

Ta guma butylowa to ciezkie to jest? Masz jakiegos linka jak to powinno sie porzadnie zrobic?
Kupowałem maty GMS07 XL o wymiarach 70x50cm (ale nie potrzeba takich dużych bo i tak kładłem to paskami ok 15 cm) na alledrogo. Na przednie drzwi wewnątrz drzwi + na zewnątrz na blachę wchodzi ok 2.5 szt takiej maty. wazyłem przed chwilą, i jedna mata waży niecałe 1.5kg, tak więc na drzwi doszło po ok 3.7kg. Do tego pianka akustyczna GMS02 pod boczek (ale to już lekkie). Drzwi sprawiają wrażenie trochę solidniejszych teraz, ale nie są jakieś ciężkie czy coś takiego.

Co do montażu to trochę poczytałem na necie i u nas na forum. Z grubsza przetarłem benzyną ekstrakcyjną blachę. Mata bardzo dobrze się klei, trochę punktowo podociskać palcami i jest. Na blachę/matę za głośnikiem dodatkowo przykleiłem piankę akustyczną powiedzmy 25x25cm bo tak tez gdzieś było napisane.

Dystans najpierw zakładałem taki niby dedykowany do 159 35mm wysoki (taki dostałem w zestawie z allegro z głośnikami za free), ale boczek nie przylegał mi do drzwi (jakieś 3mm odstawał przy głośniku), potem gdzie indziej kupiłem dystanse 30mm wysokie, teraz jest OK. Trzeba zwrócić uwage na głębokość głośnika, bo z przodu jest prowadnica za głośnikiem, i przy dystansie 30mm, mamy ok 58-59mm max głębokość głośnika, te Audisony mają chyba 56 więc się zmieściły prawie na styk (a to jedne z najpłytszych przyzwoitych głośników). Do tego też trzeba uważać na wielkość magnesu głośnika (ale jak się nie zmieści to można ciąć blachę), u mnie mieściło się na styk.

Pytanie jak udało ci się tą śrubę o turba wykręcić?Ja poległem

P9 android 7.0 beta

pakiet startowy robił mechanik, ale nic nie narzekał (szczególnie jak zostawiłem u niego blisko 5 tys). Wiem że wielu forumowiczów jednak radziło sobie samem (choć pisali Ci co grzebali w Giuliettach 1.4 lub 1.75, kogoś kto robił w 159 nie kojarzę)

Ostatnia edycja:
pakiet startowy robił mechanik, ale nic nie narzekał (szczególnie jak zostawiłem u niego blisko 5 tys). Wiem że wielu forumowiczów jednak radziło sobie samem (choć pisali Ci co grzebali w Giuliettach 1.4 lub 1.75, kogoś kto robił w 159 nie kojarzę)
1.4 to nie problem.1.75 śruba jest z tyłu turbiny i nie wiem jak ten fachman to zrobił.Chyba ma rączki zegarmistrza

P9 android 7.0 beta

Ten kot to sprawca tego że w obu alfach mam pogryzione anteny na dachu, a w domu wszystkie kwiatki, plastikową łyżeczkę w cukierniczce i parę innych rzeczy :mad:

Daj mu w końcu jeść:)

P9 android 7.0 beta

1.4 to nie problem.1.75 śruba jest z tyłu turbiny i nie wiem jak ten fachman to zrobił.Chyba ma rączki zegarmistrza

P9 android 7.0 beta
nie podpowiem Ci, ale poszperaj albo podpytaj też może na forum Giulietty - tam jest dużo o tym, i to właśnie stamtąd wiem o filterkach i problemie - w dziale 159 chyba była całkowita cisza o tym.

- - - Updated - - -

Daj mu w końcu jeść:)

P9 android 7.0 beta
daję, ale może drugi kot mu wyjada - nie rozliczam ich który ile zjadł :)

Dzięki jeszcze raz za ofertę przejażdżki, fajnie było się spotkać, pogadać i przejechać się czymś innym. Pewnie jakbym kupił 3.2 to przyzwyczaiłbym się i wtedy wychwalał dźwięk silnika. A tak przy okazji, na alfaowners.com, chyba 2 kolesi (jeden z RPA, drugi bodajże ze Szwecji), przebudowali silniki w swoich 3.2JTS, użyli słupka od 3.6, nie pamiętam, jeden chyba z jakiegoś Cadillaca a drugi z Camaro (?), głowica jednak z 3.2 została, coś tam trzeba było dopasować z alternatorem i bodajże wymieniali wałki rozrządu. Wiem że temat jeszcze się nie zamknął, ale wygląda to ciekawie jeśli komuś brakuje w 3.2. Były tez gadki o montażu kompresora, coś więc da się dłubnąć.

- - - Updated - - -

Będę musiał poszukać więcej info o tych słupkach od 3.6. o kompresorze słyszałem, najgorsze, że w okolicy nie ma żadnego magika, który mógłby się tego podjąć... choć takie mody zostawiam na bliżej nieokreśloną przyszłość..

Ładna ładna :-) ile cie wyszło założenie czujników parkowania przód? Pozdrawiam kolegę z bielska do zobaczenia na drodze

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
MOżna powiedzieć że część kosztów rozbiła się na xenon i PDC przód, bo kupowałem zderzak dla spryskiwaczy i PDC. W każdym razie zderzak z rozbitka 1100zł kompletny (PDC+spryski+wiązki+wężyki, halogeny, scudetto zdrowe), chociaż bez pierdułek jak spinki czy niestety uszkodzone mocowania nadkoli, było też głębsze otarcie, więc trochę więcej roboty miał lakiernik. Malowanie 350zł (niestety lakier trochę ciemniejszy). Do tego centralka PDC chyba 120+wysyłka z alledrogo. Buzzer do PDC chyba 35zł, jakieś wtyczki itp (dałem parę dych za całą reklamówkę wtyczek które sobie powycinałem sam z rozbitej 159). Reszta to kable i kupa roboty. Zderzak stary i centralkę PDC sprzedałem (chyba 700 + 50 czy jakoś tak).

Amortyzatory
Powrót