• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Super 2.0 Benzyna AT8 Alfa White

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Biały lakier z tym dachem i felgami prezentuje się genialnie! Piękna, gratuluję, będę śledził :)

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Oto i jest :)

IMG_20170428_172649.jpgIMG_20170428_173106.jpgIMG_20170428_173114.jpg

Na wstępie oczywiście samochód jest najładniejszy i najlepszy na świecie :)

Plusy
• Bardzo dobre prowadzenie i wszystko co z tym związane. Zawieszenie nie za twarde i nie za miękkie. Akurat. Silnik i skrzynia razem bajka :)
• Skrzynia biegów jak już się z nią dogada to działa bardzo dobrze. To mój pierwszy automat więc trochę trzeba zmienić nawyki.
• Miejsca dla pasażerów z tyłu jest pod dostatkiem.
• Bardzo dobre ksenony. Jazda w nocy to przyjemność.
• W bagażniku mieści się wózek. Podstawa i gondola koło siebie :)
• Bardzo fajny keyless entry. Kto raz to będzie miał już zawsze będzie chciał.
• Podświetlenia klamek i ogólnie wnętrza bardzo przyjemne. Może światło trochę za zimne ale ogólnie spoko.
• Minimalistyczna deska, pokrętła itp. Jest to co trzeba bez zbędnych dodatków.
• Bardzo dobre tryby dna. Bardzo różna praca skrzyni biegów i reakcja na pedał gazu.
• Przejrzysty szklany dach w porównaniu do Brery. Tam był baaardzo przyciemniony.
• Duże lusterka boczne. Wszystko elegancko widać.
• Wlew paliwa z lewej. Z tego co pamiętam to zawsze był z prawej. Z lewej jest dużo wygodniej bo od strony kierowcy jest bliżej.
• Kamera wsteczna wystarczającej jakości. Widoczność w nocy jest dobra.
• Bardzo dobry zestaw audio pakiecie. Specjalnie to domawiałem i nie żałuję. Gra i bucy pięknie:D
• Zamykanie z przycisku na klamce i otwarcie po dotyku ale tylko jak ja stoję blisko. Inni są ignorowani :D
• Łatwy dostęp do isofix z klapkami. W Giuliettcie trzeba było celować na ślepo w tapicerkę.
• Lekka pokrywa bagażnika. Może to błahostka ale w 159 trzeba było nieźle szarpnąć a tu leciutko :)
• Łopatki. Fajna zabawa.
• Wykończenie skórzane. Bardzo dobrze wykonane.
• Kierownica dobrze leży w dłoniach. Rozmiar akurat. Materiał miły w dotyku.
• Sterowanie głośnością na tunelu środkowym. Nie sądziłem, że tak mi się to spodoba. W sumie dobrze bo jest minus ale o tym niżej.
• Ogólnie wygląd ale to pisać nie trzeba :)
• Duuużo lepszy czujnik deszczu niż w 159. Wiem, że te systemy dzielą lata świetlne ale jaram się, że wreszcie działa dobrze.

Minusy
• Baaardzo niewygodny fotel. Da się przyzwyczaić ale pierwsze dni to udręka. Jak już wspominałem może jestem jakiś pokrzywiony ale z żadnym innym samochodem nie miałem takich problemów. (tu musiałem edytować bo po ok 2000km i dwóch trasach po 500km na raz już się przyzwyczaiłem ale ciągle nie jest to fotel z 159)
• Brak czasu podróży w jakimkolwiek trybie "trip". Jest miejsce na ekranie ale nikt o tym nie pomyślał.
• Brak automatycznego resetowania trybu b. To już zepsuli w Giuliettcie a było przydatne bo automatycznie można było sobie podejrzeć spalanie podczas każdej podróży i nie trzeba było pamiętać o kasowaniu.
• W ogóle te wszystkie ekrany są niewykorzystane. Pokazują tak ubogie informacje, że spokojnie to samo a nawet więcej by pokazał wyświetlacz z 159.
• Nie da się na środkowym ekranie wyświetlić danych o podróży. W 166 to było nawet :) Jest jakiś dział "aplikacje" i może będzie można doinstalować ale to trochę śmiech.
• W każdym trybie dna jest pokazywane co innego na ekranie między zegarami i nie da się tego nigdzie skonfigurować. W trybie a jest jakaś ziemia nie wiadomo po co.
• Szyberdach trochę szumi ale to normalne. Za to nieziemsko wygląda z zewnątrz po otwarciu. (dodam foty)
• Regulowanie klimatyzacji Po przekręceniu gałki o 1 stopień pokazuje się menu i dopiero następne zmienia temperaturę. Drobiazg ale wkurza i trzeba się przyzwyczaić.
• Podłokietnik nie jest chłodzony i nie ma miejsca na puszki. Przyzwyczajenie z 159. To było super. Zawsze na mnie czekały schłodzone 2 puszki coli. Czy nie można było tego skopiować? Tu mam chłodzony schowek przed pasażerem. Totalnie bezużyteczne.
• Schowek przed pasażerem jest dość mały. Chyba podobny do 159 ale tam siedział komputer. Za wzór może służyć schowek w Giuliettie. Tam można chować 2 koty i worek karmy :D
• Schowek w podłokietniku jest w sumie bardzo mały jak na taki duży tunel środkowy i ma tylko jeden poziom. Współczesny smartphone do niego nie wchodzi. Trochę żal.
• Brak miejsca na okulary. W 159 była szufladka na górze. Komu to przeszkadzało?
• Uchwyty na kubki mają twardą gumę i ciężko się wkłada kubek czy puszkę. Z każdym łykiem jest walka a trzeba patrzeć na drogę.
• Problemy z mocowaniem europejskich tablic rejestracyjnych i czujnikami parkowania z przodu. Wyłapują metalowe tablice. Niestety nasz wspaniały kraj nie daje możliwości zamiany tablic na naklejkę więc trzeba kombinować. To w sumie nie wina producenta ale problem jest.
• Brak możliwości wyłączenia start stop na stałe. Meeega wkurzające. Za po każdym uruchomieniu silnika trzeba to świadomie wyłączać. Bardzo nie lubię jak samochód nie daje mi wyboru. W Giuliettie po update jest pamiętane ostatnie ustawianie.
• Zamienione zegary. Chyba w każdej alfie obrotomierz był zawsze z prawej a prędkościomierz z lewej. Po co było to zmieniać. Na początku wkurzające.
• Zamienione sterowanie głośnością na kierownicy. Zawsze było z lewej a teraz jest z prawej i to jeszcze w jakiejś rolce zamiast prawilnie przyciskami. Jeżdżąc manualem zawsze miałem lewą rękę na kierownicy a prawą przeważnie na dźwigni zmiany biegów (tak wiem nieprawidłowa pozycja :D) i zmiana głośności była natychmiastowa i bardzo wygodna pod palcem. Teraz trzeba robić to drugą ręką lub na szczęście z tunelu środkowego. Z lewej jest tempomat. Niby w trasie wygodne ale duuużo częściej zmieniam głośność niż prędkość tempomatu.
• Przy sterowaniu łopatkami można dotknąć prawą aby przełączyć z P na D ale nie da się lewą przełączyć z P na R. Dlaczego?
• Na koniec największy minus. Nie da się wyłączyć kontroli trakcji. W 159 przytrzymujesz przycisk przez kilka sekund i hulaj dusza. Tu kaganiec ZAWSZE. Dlaczego jak chcę w zimę się rozbić na parkingu pod tesco to nie mam takiej możliwości? Muszę kupować Veloce?
• Dźwięk silnika. Jest jakiś taki. Hmm zbyt mało rasowy i przede wszystkim za cichy. Mam też Giuliettę 1.4 120KM i tam jest bardziej rasowo i basowo :) Z pewnością wydech idzie do wymiany.

Podsumowując to rewelacyjny samochód w prowadzeniu dla kierowcy. Przyjemność z jazdy ogromna ale z użytkowania codziennego już mniejsza. Nie wiem czy czasu nie starczyło ale powyższe minusy to tylko niedopatrzenia w projekcie i można było je po prostu przenieść i nie zmieniać. Wtedy auto by było IDEALNE a tak to 9/10 :D

Aha na pewno będą pytania o to więc przejechałem ok 700km i średnie spalanie mam 10,7. W trasie 8-9 Miasto 11-12 lub więcej. Jeżdżone normalnie w trybie n bez szaleństw 1-2 osoby. Tam gdzie trzeba było przycisnąć to było ciśnięte a tam gdzie można spokojnie to spokojnie. Teren 50/50 miasto i trasa.

Jak macie jakieś pytania to śmiało piszcie :)
Więcej fot wkrótce ...

Ostatnia edycja:
Miodzio.
Zacny opis w wytycznymi pod lift:-)
Szerokiej drogi pozdroo

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Rewelacja! :cool: Gratuluje wyboru! będziesz zadowolony! opisuj tutaj swoje wrażenia oraz dodawaj nowe zdjęcia Giulii już trochę na forum jest ja osobiście czekam na Stelvio... :)

Fajnie że benzynka:) Kolor skóry chyba najlepszy możliwy. Szkoda że nie do czerwonego lakieru ale to w końcu Ty masz być szczęśliwym użytkownikiem:) Dach pewnie też musi być przyjemnym dodatkiem, nie miałem okazji z takim jeździć. Gratuluję zakupu i szerokości!

[MENTION=73165]azar[/MENTION], jak mawiał klasyk - tylko żeby plusy nie przysłoniły Ci minusów... Taki żarcik :).

Coś długo na nią czekałeś, bo fotki wrzucałeś już na koniec marca.
Do fotela się przyzwyczaisz, mi podpasował od razu. Brak możliwości wyłączenia na stałe start stop jest faktycznie irytujące, ale do tego już się przyzwyczaiłem w Giuliettcie. Dobrze, że nie mam tego teraz w OPC :). Irytujące są także wyczulone czujniki wszelakich przeszkód, ciągle coś piszczy.
Dźwięk silnika... no cóż. Z tym już jest większy problem. Nie rzuca na kolana mówiąc eufemistycznie. Z czasem zrobisz pewnie chipa i wymienisz wydech i będzie dużo lepiej. Na razie osiągi i fantastyczny automat wynagrodzi Ci ten dźwięk :)

Szerokości!

Czekała na mnie bo "załatwiałem" finanse :)

Oczywiście, że już dawno plusy przesłoniły mi minusy :D
Fotel faktycznie da się przyzwyczaić. Niedługo będę miał dłuższą trasę to zobaczę czy nie będę potrzebował kręgarza :) Czujniki faktycznie są zbyt czułe. Można jednak ustawić ich czułość w menu. Jak zjeżdżam do garażu to można oszaleć :D Obecnie niestety z nich nie korzystam i po odpaleniu wyłączam bo przód cały czas wyje. W serwisie mają pomysł na przesunięcie tablic. Muszę tylko podjechać kiedyś.

Jak w przyszłości nie kupię Veloce to spróbuje z tej zrobić :D Silniki chyba są takie same. Zdaje się, że różnią się tylko elektroniką i turbo. Do tego jeszcze jakiś ciut głośniejszy wydech i będzie idealnie. Co do osiągów to są bardzo dobre ale niestety przegrałem z jakimś Audi w kombi. Nawet nie zauważyłem co to dokładnie było bo u mnie tryb d i gaz w podłodze a on po prostu znikał w oczach. Pewnie miał duuużo więcej niż 200KM ale ja i tak mam ładniejszy samochód :P

Na zagranicznych forach piszą, że Veloce różni się tylko mapą silnika i oprogramowaniem skrzyni. Nie chce mi się w to wierzyć, że mechanicznie reszta jest bez zmian, no ale z czasem pewnie ktoś to potwierdzi lub nie. Zobaczymy jak ludzie zaczna dłubać.
Jedyne czego nie mogę zrozumieć od lat w AR, że diesel ma 2 rury, a benzyna jedną. Tak jest w Twojej, tak jest też w mojej Giuliettcie. Moim zdaniem powinno być odwrotnie.

Gratuluję zakupu - naprawdę fajnie sobie skonfigurowałeś Giulię. Oby dawała Ci jak najwięcej przyjemności z jazdy.
W końcu doczekałem się konkretnego opisu wrażeń z użytkowania tego modelu choć trzeba przyznać, że z minusami się nieźle rozpisałeś ;) Podejrzewam, że wynika to raczej z Twojego krytycznego podejścia, bo ja pewnie połowy tego co wymieniłeś nie uznałbym za wadę.
Weźmy na przykład dźwięk silnika - część kupujących narzeka że Giulia jest za głośna, dla Ciebie za słabo brzmi. Alfa musiała to jakoś zbalansować i poszła bardziej w stronę komfortu akustycznego, co w klasie D jest raczej zrozumiałe.
Podawałeś wstępne dane spalania - możesz dla porównania ile przy Twoim stylu jazdy paliła Giulietta w podobnych warunkach?

Fakt też mnie to zastanawia. Ta jedna jest dość gruba ale ładniej by wyglądało z dwoma. W wersji 280KM są dwie. W Stelvio to są dopiero grubasy. Trochę nawet to śmiesznie wygląda.

Alfa-Romeo-Stelvio-White-Rear.jpg

Fakt też mnie to zastanawia. Ta jedna jest dość gruba ale ładniej by wyglądało z dwoma. W wersji 280KM są dwie. W Stelvio to są dopiero grubasy. Trochę nawet to śmiesznie wygląda.

Pokaż załącznik 227831
Najdziwniejsze jest to, że diesel 180km ma 2, a benzyna nie

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Żartujesz? Jaki to wózek? Mnie bagażnik w Giulii zaskoczył bardzo negatywnie.

Nie żartuję :) Też mi się wydawało, że bagażnik jest mały ale wbrew pozorom da się tam sporo wpakować. Jest po prostu niski i tylko sprawia takie wrażenie.

Mam dwa wózki.

Pełna gondola

IMG_20170507_220110.jpgIMG_20170507_220820.jpg

Spacerówka

IMG_20170507_220203.jpgIMG_20170507_221421.jpg

Każdy z wózków mieści się bez problemu a nad nimi jest sporo miejsca.
Jak widać nie trzeba mieć SUVa żeby pojechać z dzieckiem na wakacje :D

Widziana dzisiaj pod budynkiem Kolmexu na Grzybowskiej :) z zewnątrz wygląda super, jeżeli będzie tam częściej to z chęcią obejrzał bym środek :) Jedyna rzecz, która bym dodał to właśnie podwójny wydech. Poza tym robi dużo lepsze wrażenie na żywo niż na zdjeiach. pozdrawiam serdecznie

zgadza się :)

Niestety z pośpiechu trochę zmodyfikowałem dzisiaj przedni zderzak i błotnik przy wyjeździe z garażu. Na pocieszenie mam, że jestem ostatnim z 20 lokatorów który przez 8 lat nic nie zarysował w tym garażu. Trafiło na mnie dzisiaj. Łzy w oczach ale to była chwila. Takie życie. Będzie naprawiane.

Żona Julkę też już "ochrzciła". Wyjazd już był przerabiany raz ale miejsca jest tak mało, że przydzwonienie w wystające elementy to tylko kwestia czasu a Giulia krótka nie jest.

Ostatnia edycja:
zgadza się :)

Niestety z pośpiechu trochę zmodyfikowałem dzisiaj przedni zderzak i błotnik przy wyjeździe z garażu. Na pocieszenie mam, że jestem ostatnim z 20 lokatorów który przez 8 lat nic nie zarysował w tym garażu. Trafiło na mnie dzisiaj. Łzy w oczach ale to była chwila. Takie życie. Będzie naprawiane.

Żona Julkę też już "ochrzciła". Wyjazd już był przerabiany raz ale miejsca jest tak mało, że przydzwonienie w wystające elementy to tylko kwestia czasu a Giulia krótka nie jest.

:((((

tak wiem już to czytałem. Postaram się niedługo technicznie potwierdzić. To by była "super" wiadomość dla posiadaczy Super :)

Trzymam kciuki :D

W dodatku nie trzeba wydawać tyle siana na napęd Q4, jeśli nie jest potrzebny :)

Amortyzatory
Powrót