Oto i jest

Na wstępie oczywiście samochód jest najładniejszy i najlepszy na świecie
Plusy
• Bardzo dobre prowadzenie i wszystko co z tym związane. Zawieszenie nie za twarde i nie za miękkie. Akurat. Silnik i skrzynia razem bajka

• Skrzynia biegów jak już się z nią dogada to działa bardzo dobrze. To mój pierwszy automat więc trochę trzeba zmienić nawyki.
• Miejsca dla pasażerów z tyłu jest pod dostatkiem.
• Bardzo dobre ksenony. Jazda w nocy to przyjemność.
• W bagażniku mieści się wózek. Podstawa i gondola koło siebie

• Bardzo fajny keyless entry. Kto raz to będzie miał już zawsze będzie chciał.
• Podświetlenia klamek i ogólnie wnętrza bardzo przyjemne. Może światło trochę za zimne ale ogólnie spoko.
• Minimalistyczna deska, pokrętła itp. Jest to co trzeba bez zbędnych dodatków.
• Bardzo dobre tryby dna. Bardzo różna praca skrzyni biegów i reakcja na pedał gazu.
• Przejrzysty szklany dach w porównaniu do Brery. Tam był baaardzo przyciemniony.
• Duże lusterka boczne. Wszystko elegancko widać.
• Wlew paliwa z lewej. Z tego co pamiętam to zawsze był z prawej. Z lewej jest dużo wygodniej bo od strony kierowcy jest bliżej.
• Kamera wsteczna wystarczającej jakości. Widoczność w nocy jest dobra.
• Bardzo dobry zestaw audio pakiecie. Specjalnie to domawiałem i nie żałuję. Gra i bucy pięknie

• Zamykanie z przycisku na klamce i otwarcie po dotyku ale tylko jak ja stoję blisko. Inni są ignorowani

• Łatwy dostęp do isofix z klapkami. W Giuliettcie trzeba było celować na ślepo w tapicerkę.
• Lekka pokrywa bagażnika. Może to błahostka ale w 159 trzeba było nieźle szarpnąć a tu leciutko

• Łopatki. Fajna zabawa.
• Wykończenie skórzane. Bardzo dobrze wykonane.
• Kierownica dobrze leży w dłoniach. Rozmiar akurat. Materiał miły w dotyku.
• Sterowanie głośnością na tunelu środkowym. Nie sądziłem, że tak mi się to spodoba. W sumie dobrze bo jest minus ale o tym niżej.
• Ogólnie wygląd ale to pisać nie trzeba

• Duuużo lepszy czujnik deszczu niż w 159. Wiem, że te systemy dzielą lata świetlne ale jaram się, że wreszcie działa dobrze.
Minusy
• Baaardzo niewygodny fotel. Da się przyzwyczaić ale pierwsze dni to udręka. Jak już wspominałem może jestem jakiś pokrzywiony ale z żadnym innym samochodem nie miałem takich problemów. (tu musiałem edytować bo po ok 2000km i dwóch trasach po 500km na raz już się przyzwyczaiłem ale ciągle nie jest to fotel z 159)
• Brak czasu podróży w jakimkolwiek trybie "trip". Jest miejsce na ekranie ale nikt o tym nie pomyślał.
• Brak automatycznego resetowania trybu b. To już zepsuli w Giuliettcie a było przydatne bo automatycznie można było sobie podejrzeć spalanie podczas każdej podróży i nie trzeba było pamiętać o kasowaniu.
• W ogóle te wszystkie ekrany są niewykorzystane. Pokazują tak ubogie informacje, że spokojnie to samo a nawet więcej by pokazał wyświetlacz z 159.
• Nie da się na środkowym ekranie wyświetlić danych o podróży. W 166 to było nawet

Jest jakiś dział "aplikacje" i może będzie można doinstalować ale to trochę śmiech.
• W każdym trybie dna jest pokazywane co innego na ekranie między zegarami i nie da się tego nigdzie skonfigurować. W trybie a jest jakaś ziemia nie wiadomo po co.
• Szyberdach trochę szumi ale to normalne. Za to nieziemsko wygląda z zewnątrz po otwarciu. (dodam foty)
• Regulowanie klimatyzacji Po przekręceniu gałki o 1 stopień pokazuje się menu i dopiero następne zmienia temperaturę. Drobiazg ale wkurza i trzeba się przyzwyczaić.
• Podłokietnik nie jest chłodzony i nie ma miejsca na puszki. Przyzwyczajenie z 159. To było super. Zawsze na mnie czekały schłodzone 2 puszki coli. Czy nie można było tego skopiować? Tu mam chłodzony schowek przed pasażerem. Totalnie bezużyteczne.
• Schowek przed pasażerem jest dość mały. Chyba podobny do 159 ale tam siedział komputer. Za wzór może służyć schowek w Giuliettie. Tam można chować 2 koty i worek karmy

• Schowek w podłokietniku jest w sumie bardzo mały jak na taki duży tunel środkowy i ma tylko jeden poziom. Współczesny smartphone do niego nie wchodzi. Trochę żal.
• Brak miejsca na okulary. W 159 była szufladka na górze. Komu to przeszkadzało?
• Uchwyty na kubki mają twardą gumę i ciężko się wkłada kubek czy puszkę. Z każdym łykiem jest walka a trzeba patrzeć na drogę.
• Problemy z mocowaniem europejskich tablic rejestracyjnych i czujnikami parkowania z przodu. Wyłapują metalowe tablice. Niestety nasz wspaniały kraj nie daje możliwości zamiany tablic na naklejkę więc trzeba kombinować. To w sumie nie wina producenta ale problem jest.
• Brak możliwości wyłączenia start stop na stałe. Meeega wkurzające. Za po każdym uruchomieniu silnika trzeba to świadomie wyłączać. Bardzo nie lubię jak samochód nie daje mi wyboru. W Giuliettie po update jest pamiętane ostatnie ustawianie.
• Zamienione zegary. Chyba w każdej alfie obrotomierz był zawsze z prawej a prędkościomierz z lewej. Po co było to zmieniać. Na początku wkurzające.
• Zamienione sterowanie głośnością na kierownicy. Zawsze było z lewej a teraz jest z prawej i to jeszcze w jakiejś rolce zamiast prawilnie przyciskami. Jeżdżąc manualem zawsze miałem lewą rękę na kierownicy a prawą przeważnie na dźwigni zmiany biegów (tak wiem nieprawidłowa pozycja

) i zmiana głośności była natychmiastowa i bardzo wygodna pod palcem. Teraz trzeba robić to drugą ręką lub na szczęście z tunelu środkowego. Z lewej jest tempomat. Niby w trasie wygodne ale duuużo częściej zmieniam głośność niż prędkość tempomatu.
• Przy sterowaniu łopatkami można dotknąć prawą aby przełączyć z P na D ale nie da się lewą przełączyć z P na R. Dlaczego?
• Na koniec największy minus. Nie da się wyłączyć kontroli trakcji. W 159 przytrzymujesz przycisk przez kilka sekund i hulaj dusza. Tu kaganiec ZAWSZE. Dlaczego jak chcę w zimę się rozbić na parkingu pod tesco to nie mam takiej możliwości? Muszę kupować Veloce?
• Dźwięk silnika. Jest jakiś taki. Hmm zbyt mało rasowy i przede wszystkim za cichy. Mam też Giuliettę 1.4 120KM i tam jest bardziej rasowo i basowo

Z pewnością wydech idzie do wymiany.
Podsumowując to rewelacyjny samochód w prowadzeniu dla kierowcy. Przyjemność z jazdy ogromna ale z użytkowania codziennego już mniejsza. Nie wiem czy czasu nie starczyło ale powyższe minusy to tylko niedopatrzenia w projekcie i można było je po prostu przenieść i nie zmieniać. Wtedy auto by było IDEALNE a tak to 9/10
Aha na pewno będą pytania o to więc przejechałem ok 700km i średnie spalanie mam 10,7. W trasie 8-9 Miasto 11-12 lub więcej. Jeżdżone normalnie w trybie n bez szaleństw 1-2 osoby. Tam gdzie trzeba było przycisnąć to było ciśnięte a tam gdzie można spokojnie to spokojnie. Teren 50/50 miasto i trasa.
Jak macie jakieś pytania to śmiało piszcie

Więcej fot wkrótce ...