Gratuluje zakupu i życzę szerokiej drogi![]()
Witam,
Przedstawiam Wam moją nową włoską pięknoścZTo już 3 makaron na podwórku
Po małych perypetiach i przygodach z zakupem kolejnego auta udało mi się go po ponad 7 miesiacaach szukania zakupic 8-O Oglądałem różne auta w różnym stanie i tylko ta jedyna się mi jakoś tak spodobała. Jakiś miesiac temu odpusciłem sobie zakup auta, po tym jak się wybrałem w Polske i handlarz sciemniał mi w żywe oczy, ale to już historia. Następnie zawężiłem krąg poszukiwań na samochód z włoskim rodowodem, później wybrałem silnik.... 1.9jtd (nigdy nie byłem zwolennikiem diesla, a tu zonk) taki też zakupiłem. Miała byc Lancia, ale wybór mały i ceny też nie małe za okaz w dobrym stanie, więc kupiłem włoskiego ogiera Alfe Romeo 156 1.9jtd - nie ukrywam, że wygląd miał duże znaczenie w zakupie auta i prowadzenie rónież.
Szukałem równiez za namową tescia Audi A3 1.9tdi, ale silnik klekoce w nich jak w traktorze (toż to tdi) i ciasno w środku, prowadzenie już nie te i ten wygląd też mógłby byc lepszy, no i cena dużo wyższa a wyp. dużo uboższe. Dodam, że tesc się chyba obraził, że kupiłem kolejnego włocha, ale to mój wybór co kupiłem, przecież ja tym autem będe jeżdził, nie on (nawiasem mówiąc chciałem mu dac się zwiesc jtd, ale on woli tdi - no coż traktor zawsze będzie tylko traktorem : yesyes : ) Porównójac A4 1.9tdi, A3 1.9tdi i alfe 156 1.9jtd - kultura pracy jtd jest na dużo wyższym poziomie niż te stare oklepane tdi, chociaż tu tesci przyznał mi racje![]()
A więc oto ona:
A teraz troche o autku.
Sprowadzone prosto ze słonecznej Italii, od jednego własciciela, rok prod. czerwiec 2001, wymeldowane z włoch w czerwcu 2008r. i od tego czasu auto stało aż ja je zakupiłem 8-O opony miało strasznie odcisnięte, przez co musiałem przełożyc felgi z oponami alfy Taty do mojej. Wiec felgi na fotkach nie sa moje. Ja mam 15 orginały alfy (aktualnie na potrzeby przeglądu założone na białej alfie). Kolor auta to srebrny metalik. Silnik już nowszy 1.9jtd 115kM, 280Nm. Drewniana kiera, gałka zmiany biegów też drewniana, ABS, 4 poduszki powietrzne, 4 szyby elektryczne, centralny zamek, pokrywa bagażnika otwierana równiez z kluczyka (fajny bajer), wspomaganie, felgi aluminiowe, halogeny, było radio orginalne, ale włoch je wytargał z auta...
Oprócz tego auto posiada wszystko to co dali jej przy sprzedaży. Dwa kluczyki, karta kodowa, ksiażki do auta, książka serwisowa i wszystko to po włosku, a ja nic z tego nie kumamOdpalałem, ale nie chiałem gonic bo długo stała i trzeba wymienic olej i rozrząd. w Każdym razie turbo nie gwiżdże, wszystko działa ok. bąków nie puszcza z rury wydechowej nie wydobywa się praktycznie żaden dymek
![]()
Najlepsze było jak rozebrałem klocki i tarcze tylnie bo były tak zapieczone, że ręczny nie odbijał. Nie dośc że klocki wyglądały jakby przyspawane do tarczy, to jeszcze jedna tarcza nie chciała mi zejsc (strasznie zapieczona).
ogólnie auto jest w dobrym stanie, tylko ma do malowania przedni zderzak, bo jest troche poobijany i tylni do wymiany, bo jest w jednym miejscu pekniety. Wszystkie szyby orginalne, nie widac aby była bita.
Kupiona w Polsce, w komisie od gościa co sprowadza auta tylko z włoch. ogólnie gośc był dośc kompetentny. Pokazał mi wszystko co w aucie jest. Może sie bał ukrywac wady, bo widział, że podjechałem podobną alfą 156 : yesyes :
Acha przebieg auta to 127 230 w momencie zakupu. i taki też wydaje się byc realny. Bo gościu robił rocznie ok. 20tkm. no i auto długo tez stało (rok czasu).
Ostatnio edytowane przez majster ; 08-04-2011 o 20:23 Powód: Literówka w tytule
no to super zakup zrobiłeśgratulacje
![]()
była 155 2.0TS - nadal na forum
była 146 1.4TS - pojechała w świat
Ładne makarony, osobiście chorowałem kiedyś na taką w kolorze kości słoniowej ew. białą, są rzadsze niż srebrne, czarne czy granatowe.
Nowa alfa ma takie samo wnętrze jak moja - też "drewno".
Tylko dlaczego na zdjęciu wnętrza pokrywa airbagu pasażera tak odstaje (czy mi się tylko wydaje)?
Ostatnio edytowane przez Bolsik ; 31-07-2009 o 15:54
Ta pokrywa airbag to chyba w każdej alfie tak odstaje. W alfie ojca (białej) dokładnie tak samo odstawa.
Będę na nią polować w Wodzisławiu![]()
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...o_145_a-3.html ZOBACZ MOJĄ ALFE.
jak każda włoszka "AR"śliczna
Już pierwszy 1000km za mną i narazie zero problemówSpalnaie jakie mi wychodziło to w granicach 5-7L czyli bardzo ładnie.
Teraz musze auto przygotowac do zimy i będzie git. Jak znajde czas to dam nowe fotki.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki