od kilku dni jestem włascicielem Alfy 156 1.8 16V z 2001 roku. Sprowadzona z włoch w niezłym stanie. Nie wymaga duzego wkładu jak narazie zamierzam poza wymianą wszystkich płynów i filtrów wymienić rozrząd i łączniki drążka stabilizatora przedniego zawieszenia. ogólnie całkiem fajna , wystarczajace 140 KM nawet na gazie daje sobie rade doskonale( gaz orginalny zakładany we włoszech) Nie jestem pewny jedynie oleju , z naklejki wiem ze do tej pory jeżdziła na esso 10W40 i taki mam zamiar zalać aby jak narazie nie zmieniać zbytnio ale czy to dobry olej do Alfy??

A gdzie fotki??
O olejach możesz sobie poczytać tutaj:
Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??
tylko wypij wcześniej mocna kawę bo to temat dłuuugi XD
Alfaholizm jest zaraźliwy
Alfa 156 2.0TS Berlina 1998r. - moja---Alfa 159 1.9JTDm 8v 2007r. 159KM 342nm by Cinsoft - taty --- Alfa 147 selespeed - w rodzinie
Ola[*] Kuba[*]
Juz czytałem ten temat o olejach i kazdy ma swoje zdanie , ja wychodzę z zasady że jednak nie powinno sie zmieniać oleju na olej innej marki bo jest to jednak szkodliwe dla samochodu . Zasugerowałem sie naklejką na słupku z której wynika ze 11 000 km temu był zalany olej esso 10 W 40 i taki olej zakupiłem i wleję. autko chodzi jak narazie bez zastrzeżeń wiec po co psuc co dobre , zobaczymy jak to przyjmie wariator wtedy powiem cos więcej !!
pozdrowionka
i tu nie będzie inaczej.Zmienić markę możesz bez żadnej szkody dla silnika.Przy wyborze oleju ważne jest by był on 10w/40,ewentualnie gdy ostro jeździsz(również gdy przeważa jazda w mieście) może być 10w/60.Ważną rzeczą może być unikanie olejów popularnych na naszym rynku marek,które mogą być podrabiane przez nieuczciwych handlarzy.
Kolejny wątek bez zdjęć... Jeśli do jutra nie pojawią się tutaj fotki samochodu, wątek ten zostanie usunięty.
Ostatnio edytowane przez saimon312 ; 16-04-2010 o 10:28 Powód: nie wyszły zdjęcia
pozostaje ją teraz po swojemu odpucować, dopieścić i śmigać. bardzo ładna - powodzenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki