Witam.
przyszła kolej na mnie, zostałem zarażony nieuleczalną chorobą, której skutkiem jest zakup tego egzemplarza. Od zawsze oglądałem się na ulicy za samochodami marki Alfa Romeo. Po długich poszukiwaniach w końcu trafiłem na tą idealną. Samochód został sprowadzony z Belgii, gdzie pierwszy raz zarejestrowano go 30 grudnia 2003 roku (od tak, pewnie prezent na gwiazdkę). Auto było po lekkiej kolizji, miało uszkodzony zderzak, prawą lampę i prawy błotnik. Przez zimę skompletowałem wszystkie części i złożyłem tak jak powinno być. Obecnie auto jak widać jest na chodzie i cieszy oko przechodniów i właściciela.
Teraz coś więcej o samochodzie:
Pojazd wyposażony w wersji Impression oraz w pakiet Turismo Internazionale, kolor Nero Metallico. Benzynowy Twin Spark z wariatorem. W wyposażeniu brakuje tempomatu, climatronica, audio Bose, nawigacji. Reszta jestRewelacyjne fotele. Wygodne, świetnie trzymają na boki i w razie mrozu grzeją pupę. Auto świetnie trzyma się drogi, za sprawą utwardzonego i obniżonego zawieszenia (TI)
Pamiętnik:
01. [kwiecień 2010] kompletny rozrząd z wariatorem - DONE
02. [maj 2010] Zmontować rurki od klimatyzacji, sprawdzić szczelność i nabić ją - DONE
03. [lipiec 2010] drobna regeneracja lakieru, zlikwidowanie zarysowań na drzwiach pasażera - DONE
04. [lipiec 2010] Zregenerować tłumik, zardzewiał trochę i trzeba go hammeritem pomalować- DONE
05. [pażdziernik 2010] Zakup opon zimowych wraz z felgą stalową - DONE
06. [marzec 2011] walka z diagnozą i wymiana sondy lambda - DONE
07. [marzec 2011] Zakup letnich opon, 215/45/R17 - DONE
08. [kwiecień 2011] zakup kabla diagnostycznego ELM327 - DONE
09. [maj 2011] wymiana świec - DONE
10. [maj 2011] wymiana tarcz i klocków tył oraz pomalowanie zacisków -DONE
11. [maj 2011] wymiana oleju i filtrów - DONE
12. Wymiana amortyzatorów
13. Wymiana przednich wahaczy górnych i łączników stabilizatora (przód - tył)
14. Regeneracja lub wymiana skórzanej końcówki lewarka skrzyni biegów
15. Zakup i montaż osłony pod silnik
16. Wymiana emblematu AR z przodu i z tyłu
17. Czyścić, woskować, dopieszczać
Nie mam zamiaru sztucznie ozdabiać Belli czymkolwiek, wygląda rewelacyjnie sama w sobie.
I jak wam się podoba?
EDIT: zdjęcia są w dużo lepszej jakości, na forum wyglądają troche zamazane, pewnie kwestia kompresji
EDIT2: Alfa zawsze kojarzyła mi się ze sportem, a jak wiadomo sport = benzyna. Moim zdaniem to idealne połączenie: rasowy dźwięk, aksamitne przyspieszenie i koci charakter. Diesla też mam, jako drugie auto Ford Focus 1.8 TDCi
EDIT3: dodałem nowe zdjęcia, deszczową porą...
EDIT4: Kolejna sesja, tym razem słonecznie. Test nowego wosku
EDIT5: nowe foto, zimowa sceneria
__________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ _
.................................................. ....
......................................................
......................................................
zdjęcia by veronica
Ostatnio edytowane przez areyoufine ; 22-06-2011 o 20:31 Powód: edycja pamiętnika
moim skromnym zdaniem 147-ka sama w sobie jest wyjątkowo urocza a z tym pakietem TI to już w ogóle klasa.. i kolor bardzo ładny. też bym już nic nie ruszał, masz zacne felgi 17", masz sportowe zawieszenie /pewnie jest lekko niżej posadzona niż w serii/, masz fajną lotkę /sam na podobną poluję/, wszystko jest tylko lać bene i w drogę
tylko bym w kosmetyki samochodowe zainwestowałz czarnym lakierem będziesz miał trochę zabawy by utrzymać w czystości ale.. coś za coś
Piękna...
pozdrawiam
Świetna na prawdę perełkaGratulacje
![]()

Super auto. Gratuluję słusznego zakupu![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki