Alfa Romeo 145 ES by quattroporte88

Quattro

Użytkownik
Auto
Maserati GranTurismo S, Seat Leon 5F Cupra
Rok siedzenia na forum, trzeba by coś wam przedstawić. Na zlotach śląskich czy małopolskich już ją dobrze znają, więc i wy poznajcie. Zawsze chciałem mieć Alfę 145 w limitowanej wersji Edizione Sportiva z pakietem Zendera i udało mi się ją sprowadzić z Niemiec w 2009r. Jest z 2001r. i posiada zmodyfikowany silnik TS 16v DOHC.
-zakup 9000zł
-aluminiowe wstawki (pedały, drążek skrzyni biegów i hamulca ręcznego)
-srebrna konsola środkowa
-climatronik, 4 poduszki, ABS i pełna elektryka.
-sportowe zawieszenie Eibach -30mm
-sportowe, wentylowane tarcze hamulcowe
-zmieniony ukl kierowniczy
-felgi Zender R16 215\40 7,5'
-podwójny wydech
-kubełkowe fotele z tkaniny BLITZ z wyszytym czerwonym logo Alfa Romeo
-skórzana kierownica, mieszek skrzyni biegow i hamulca recznego z czerwonym szwem
-boczne progi
-tylny spojler

Po zakupie Alfiszon domagał się pewnych inwestycji:
-sama zwózka i opłaty ponad 1000zł
-filtry, oleje, płyny-full wymiana 500zł
-kompletny rozrząd z pompą wody 1000zł
-nowe sprzęgło Valeo ponad 1000zł z wymianą
-wahacze przód
-nowiutki ukł wydechowy od katalizatora z końcówką Ulter 600zł
-sekwencja LPG 2600zł
-wiele różnych popierdółek (np. silniczek tylnej wycieraczki był spalony, żarówki 3 światła STOP świeciły które chciały i inne małe głupoty).
Potem jeszcze zaczął mi cieknąć płyn chłodniczy, wymiana węży z opaskami pod kolektorem i mam już ze wszystkim święty spokój.
Dziś za to nie ma się już do czego przyczepić.

Cenowo bella mnie wyniosła ponad 17 tys zł... Nieźle, na allegro były po 6-8tys... No ale, sam chciałem, więc nie będę narzekał.

Tutaj link do zdjęć http://www.polskajazda.pl/Samochody/Alfa_Romeo/145/94447

104.jpg

A TUTAJ MAŁE MOŻLIWOŚCI MOJEGO TS-a
http://www.youtube.com/watch?v=Vnjx-h3m0q8

Ostatnia edycja:
Ciekawie to się zbiera. Miałem Tigrę 1.6 i 100NX też o tej pojemności i siedziałbyś mi ładnie na ogonie. Pozdro.

Piękna. Tak właśnie powinna wyglądać poliftowa 145. Wymień jeszcze wyblakły emblemat Alfy i będzie idealnie :)

No Twoja E.Sportiva i te felgi wyglądają zacnie! Sam szukam takich felg, jeden koleś chce 1000zł za kpl. bez opon, ale w marnym stanie i dalej szukam... może sprzedajesz?? :P Co to masz pomodzone w silniku? Ładnie się zbiera, jak na 1.4 to nawet bardzo ładnie!

Pozdrawiam i do zobaczenia na jakim spocie!
GrzesiuŻar

No Twoja E.Sportiva i te felgi wyglądają zacnie! Sam szukam takich felg, jeden koleś chce 1000zł za kpl. bez opon, ale w marnym stanie i dalej szukam... może sprzedajesz?? :P Co to masz pomodzone w silniku? Ładnie się zbiera, jak na 1.4 to nawet bardzo ładnie!

Pozdrawiam i do zobaczenia na jakim spocie!
GrzesiuŻar

Felgi Zendera z E.Sportiva są rzadkie tak samo jak telefony (takie standardowe do do 156) z rozstawem śrub 4x98 i w rozmiarze 15 cali.

Na pierwszym zdjęciu wygląda genialnie :rolleyes:

Wyglada super i silniczek daje rade, a niektorzy mowia, ze nie warto grzebac w 1.4. Co do wnetrza ES\LE500 - nigdy nie podobaly mi sie te malowane na srebrno plastiki, ale za to reszta akcesoriow swietna - galka, uchwyt recznego, nakladki na pedaly, wzor tapicerki (najladniejsza po skorach). :)

Ostatnia edycja:
No ładna ładna. Nie ma to jak 145 w tej specyfikacji:] Sam posiadam i cieżko by mi było sie z nią rozstać. Jedyne czego mi brakuje to mocy. Przydałoby się 2.0 turbo z 166.

Co do znaczka, u mnie też jest cały srebrny, nie wygląda mi to na wyblaknięte. Wydaje mi się ze do ES takie montowali. Osobiście podoba mi sie bardziej niż te kolorowe:)

Pytanie. Jak wytrzymujesz z tym zawieszeniem, bo ja juz powoli trace cierpliwość.

p.s.
GrzesiuŻar, prawdopodobnie pod koniec roku będę "ucywilniał" moją Alfe. Mam w planach założyć seryjne sprężyny i 15" dla wiekszego komfortu i spokojniejszej jazdy. Tym bardziej, że moja narzeczona zamierza się wybrać na prawko:)
Będę sprzedawał Zendery z oponkami.

Ostatnia edycja:
Gonzo-znaczek mi cały wyblaknął, nawet taki mi się bardziej podoba: srebrny znaczek na srebrnym scudetto, zmieniać go nie będę.

Co do mocy to poprzedni właściciel troszkę ją "przykoksił" (filmik z możliwościami w pierwszym poście-ok 9s do 100km/h)

A co do zawieszenia to dla mnie akurat bajka. Może też dlatego, że jeżdzę po dobrych drogach, w zakręty można wchodzić z większą prędkością i autko trzyma się drogi jak przyklejone. Po prostu co kto lubi. W pracy się najeżdżę komfortową Yariską:o

Cieszy mnie ten samochodzik, aczkolwiek może kiedyś się skuszę na dożywotnią zabawkę: Alfę GTV V6 Turbo bądź Fiata Coupe 2.0 20v Turbo. Ale to za kilka lat:D

ładna ale z tym climatronikiem 2-strefowym to cie chyba poniosło:)

---------- Post dodany o godzinie 15:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------

a jaką prędkość maksymalną osiągnąłeś ?

Hmmm... chyba wszystkie 1.4 mają taki próg - 195... Poprzedni opel od ojca też max 195... a też 1.4 :)

A co masz w tym silniku 'przykokszone'? Wałki, dolot/wylot; czy coś bardziej pomieszane?

Gonzo - jak będziesz sprzedawał to daj znać, bo może ciężko mi będzie kupić taki kpl w dobrym stanie do tamtego czasu :)

Pozdrowionka,
GrzesiuŻar

Bardzo ładna! 5 lat temu gdy szukałem dla siebie pierwszej alfy to miała być właśnie 145-tka :)

Co do mocy to poprzedni właściciel troszkę ją "przykoksił" (filmik z możliwościami w pierwszym poście-ok 9s do 100km/h)

9s do 100km/h wow, możesz się ścigać z dwulitrówkami :)

A tak z ciekawości to jaki czas seryjna 145 1.4TS potrzebuje żeby się rozpędzić do 100km/h ??

No to wrzucam 3 nowe fotki, w tym jedna na szybko z nowym już wydechem (nie myłem autka, ale wszystko widać) :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót