Witam,
Chciałem przedstawić moją bellę Alfa Romeo 147 FL 1.9 JTD-M 150KM
Z najważniejszych zmian mogę wymienić:
SILNIK:
- custom'owy dolot powietrza MG Motorsport
- 2,5' wydech MG Motorsport
- program (tzw. chip tuning)
NAPĘD:
- skrzynia: seryjna 6 biegów
- Dyferencjał z blokadą (tzw. szpera) Q2
ZAWIESZENIE:
- amorki komplet BILSTEIN B4
- sprężyny EIBACH Pro Kit
- komplet poliuretanów BIKOPUR SPORT - robią robotę, ale skrzypią niemożebnie
HAMULCE:
- Front Zimmermann + Ferodo DS2000,
- Back: SpeedMax + Ferodo DS2000 (było Brembo + Ferodo Premier ale się zfajczyło ;P)
KOŁA:
- Lato: Hankook Ventus RS2 (Z212) 205/55/16 na fabrycznych 16" (te oponki to pół-slicki na krzemionce-budżetowy zamiennik moich ulubionych Goodyear'ów F1).
- Zima: Goodyear UG7 195/60/15 na stalówkach
AUDIO:
- Jednostka centralna: Alpine 9812RB,
- Front: 2-drożny zestaw
- Tył: 2-drożny zestaw
- Bagażnik: piecyk microDimension 4 kanały, mini tuba PowerBass 10" w kole zapasowym.
Ponieważ moja bella ma już prawie wszystko co mi potrzebne do szczęścia, zmiany ograniczam do czysto niezbędnych. Kilka fotek poniżej.
Najbliższe plany:
- montaż FMIC jako drugiej chłodnicy powietrza, zmiana chłodnicy oleju z "choinki" na płaską, modyfikacja dolotu w MG Motorsport
- Rozpórka na kielichy amortyzatorów przód-góra
- osłona metalowa/aluminiowa pod silnik (plastik już całkiem umarł i został na stałe zdemontowany)
- Zabudowa audio
- Wizual: skrzydło MS Design, Grill, progi NOVITEC - przesunięte na wiosnę 2011
Postaram się robić update'y.
Pozdrawiam serdecznie
Venom'ek
Update 24.05.2010:
- przyciemnione tylne szyby
- założone dystanse po 20mm na każde koło.
Update 09.06.2010:
- Bella odstawiona do warsztatu, do zrobienia: zaklepanie nadkoli tylnych, regeneracji zacisków hamulcowych, montaż nowych amortyzatorów z przodu (Bilsteiny z pie...rwszym czerwca odmówiły posługi...) na Sachs ST, montaż poliuretanów przód i tył.
Update 09.09.2010:
- zamontowany komplet poliuretanów BIKOPUR SPORT (żółte). Robią co trzeba, ale że nie wykłuciłem się z mechanikiem zakładali je na smarze i jest porażka w kwestii skrzypienia. Jak ktoś już będzie wymieniał to polecam Silikon do połączeń cylindrycznych Loctite/Permatex - zalecane przez POWERFLEX.
- ponieważ miałem zerwane mocowania linek ręcznego, co spowodowało lekkie ściąganie prawego tylnego hamulca, spaliłem klocki i tarczę na prawym tylnym kole. Ganinex wymianę linek wycenił na 300zł linki + 200zł robota. Linki kupione w IC za 210zł obiewymiana kosztowała mnie 4 piwa (grill u kumpla z garażem z kanałem). Po wymianie linek zamontowałem tarcze SpeedMax (test, bo tego nie znam, ale nacinane tarcze za 130zł komplet to się skusiłem. W najgorszym razie założę za jakiś czas Brembo MAX. Do tego zdecydowałem się na klocki Ferodo DS2000 - koszt niemały (360zł) ale te się już nie spalą ;P
- przy okazji wizyty na zaprzyjaźnionej hamowni wjechałem bellą na rolki (bo byłem święcie przekonany że z czasem kilka rumaków umknęło spod maski) i jakież było moje zdziwienie kiedy wyniki wyszły lepsze niż przed rokiem po zrobieniu programuZamieszczam wykres dla ciekawskich. Wynik: 188,5 KM / 405,9 Nm
Teraz biorę się za szukanie FMIC - 200KM musi pęknąć na przyszły sezon
Może przez zimę zaopatrzę się w jeszcze kilka gadżetów, ale na razie cicho sza żeby nie zapeszać
![]()
Ostatnio edytowane przez Venomek ; 09-09-2010 o 19:09

Długo jej szukałeś?
Bo przyznam szczerze że poluje na taka i jest koszmar dorwać coś odpowiedniego.
Twoja jest po prostu piękna.
piękności!!
Pozdrawiam!
Obecnie AR 156 SW 2.4 JTD
Kiedyś AR 156 1.6 TS
Kiedyś AR 145 1.6 Bx
super egzemplarz, nawet nie razi mnie (a zawsze mnie razi) ta imitacja drewnaczekam na update fotek
![]()

Szanowny kolego,
Nie jest to imitacja drewna tylko dwa elementy (kierownica i gałka biegów) z prawdziwego drewna. Ta opcja jeśli się nie mylę kosztowała przy zakupie dodatkowe 800 PLN...
Przyznaje że w momencie zakupu chciałem zmienić kiere na zwykłą i gałkę na obszytą skórą, ale z czasem stwierdziłem że ma to swój urok i nie jest to pół auta w drewnie tylko dwa smaczki.
W najbliższych dniach muszę belli zrobić jakąś sesję żeby zarchiwizować kolejne zmiany - wtedy też rozbuduję opis.
cuoreventi:
Powiem szczerze, ja jej w ogóle nie szukałem - to ona mnie znalazła... A że egzemplarz był prawie idealny, bella fantastyczna a poprzedni właściciel/prezes dbał o nią prawie jak o własne dzieci to się zdecydowałem![]()
Wszystkim innym dziękuję za miłe oceny![]()
Alfa Romeo 147 FL 1.9 16V JTD-M Q2 (188KM/405Nm)
---------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_m_150km.html

Kierownica zajefajna, reszta też
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki