Silver Bella 156

RobertWroc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2JTS
Moja Alfa 156 RobertWroc

Witam, czas dokładniej przedstawić moją Alfę , żywe srebro.
Wyprodukowana w 1998 roku , do 2008 radonie jeździła po komfortowych niemieckich drogach, do czasu aż trafiła na swoje nieszczęście do Wałbrzycha, sprowadzona przez pierwszego w Polsce właściciela. Pomomo że dokładał wszelkich starań by Alfa jak najmniej ucierpiała dziurawe , krzywe ulice Wałbrzycha dały jej się we znaki. Do tego poprzedni użytkownik, chociaż dbał o jej stan techniczny, raczej do estetów nie należał. Stąd w Alfie wiele braków wewnątrz takich jak pęknięte kółko nawiewów z tyłu 9 ktoś potraktował z buta) czy wyrobione sprężynki przycisków regulacji szyb. Niby szyby działały, ale przyciski nie odbijały tylko luźno latały....
Gdy ją kupiłem była cała w boazerii.
Oczywiście drewno wyleciało, konsola środkowa poszła do lakierowania na czarny mat,
kierownica została zamieniona na skórzaną
a gałka zmiany biegów na skórzano, chromowaną.
białe oryginalne zegary zostały zastąpione czerwonymi od wersji sportpack,
a pomarańczowe kierunkowskazy zastąpione białymi dymionymi.

Oczywiście zaraz też dostała komplet rozrządu, nowe płyny, tłumiki środkowy i końcowy,uszczelkę pod głowicę (jak już zdjęta to czemu nie wymienić?) simmeringi wałków rozrządu ( zanim zaczną cieknąć) oraz zawieszenie niesamowicie zmasakrowane zostało wymienione. Że świecach nie wspomnę. Oraz masa drobiazgów drobiażdżków.
Oczywiście również przeszłą zabiegi konserwatorskie we wszystkich punktach o których wspomniano na forum jako ogniskach rdzy, z których ruda atakuje podstępnie i nie zauważalnie.

Kika danych technicznych:
Silnik 1.8 TS 144 KM
Przebieg 164.000 (odometr wskazuje 157)
Kolor srebrny
koła 205/55/16
4x el.szyby
2x el lusterka
2x AIR BAG + ASR
klimatyzacja
termometr temp. zewnętrznej (też macie? :))
ABS
PMS -jak na razie zadbana, dopieszczona to nie ma
szyby fabrycznie lekko przyciemnione.
kierownica regulowana w dwóch pozycjach
Więcej nie będę pisał bo i tak albo to macie wszystko swoich, albo i tak wiecie co jest w AR156

Na dwóch pierwszych zdjęciach Alfa gdy ją kupiłe, na pozostałych stan obecny

Ostatnia edycja:
srebrne są śliczne :D
z tymi felami to bym ją troszkę na glebe spuścił ;]

---------- Post dodany o godzinie 21:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:28 ----------

---------- Post dodany o godzinie 21:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:28 ----------

raczej nie we Wrocławiu. Tutaj większość dróg wciąż przystosowana jest do dorożek, i pamięta ich czasy. A te nowe bardzo szybko się dostosowywują do nich. Obniżona Alfa to szybko lecące zawieszenie i wypadające plomby z zębów.
Wrocław to tylko dla terenówek.....

Nawet, nawet. Podoba mi się (szczególnie bez drewna). Dużo pracy w nią włożyłeś - podziwiam.

w najbliższym czasie dostanie skórzane fotele, oraz kierownicę "hand made by Belfer27"
cały czas walczę z pokusą wsadzenia spojlera typu płetwa na tył...
ale teraz czas na poprawki w zawieszeniu...

Ostatnia edycja:
No i Alfa dostała nowy akumulator, zapomniałem wyłączyc lampkę w środku i tak przez weekend wyżarło cały prąd. Rano nie miała nawet siły centralnego otworzyć. Jako że nie miałem czasu na ładowanie, poleciałem do sklepu obok, (mam fajnie 3 motoryzacyjne na ulicy z czego jeden specjalizujący się wyłącznie we Włochach :) ) i mam nowy.
Ale cóż foteliki skórzane muszą poczekać... :(

Fajniutka, tylko ten Air-Bag pasażera to poracha - ale chyba wszystkie 156 tak mają. Podobne dupiate, choć o niebo lepsze rozwiązanie jest w Pandzie i trzeba się kupę namęczyć żeby to spasować zanim pójdzie auto w świat

jestem dość często we wrocławiu i współczuje wszystkim mieszkającym tam alfaholikom. ja nie mam serca zabierać tam swojej belli, niestety cierpi na tym clio mojej żony.
Alfa bardzo ładna........

Fajne sruby przy stalowkach:)wlasciciel bedzie wiedzial :)a srodek rzeczywiscie lepszy od poprzedniego,pozdr

Fajniutka, tylko ten Air-Bag pasażera to poracha - ale chyba wszystkie 156 tak mają. Podobne dupiate, choć o niebo lepsze rozwiązanie jest w Pandzie i trzeba się kupę namęczyć żeby to spasować zanim pójdzie auto w świat

U mnie też jest tak beznadziejnie odstająca. Da się coś z tym zrobić ?

U mnie też jest tak beznadziejnie odstająca. Da się coś z tym zrobić ?
da , gdzies jest opis, ogólnie to trzeba kupic nowe zapinki, użyć opalarki , albo raczej suszarki mocnej, wyprostować i założyć. Na jakiś czas pomaga, ale pierwsze upały i znów jest pofalowany :(

[FONT=&quot]Chciałem kupić ten samochód
Byłem oglądać go i po przejechaniu 500km zobaczyłem, że:
-rdzy miało nie być, a była na lewym tylnym nadkolu (sprzedający mówił, że nie będzie na zdjęciach widać, a to nie prawda)
-obicia od drzwi innych ludzi… po całej długości zwłaszcza z lewej strony.
-klima do nabicia, co nie jest tu wspomniane, bo jak stwierdził kupujący: pewnie ta informacja wypadła podczas edycji…
-stukanie po obu stronach przedniego zawieszenia- dla sprzedającego to było tak oczywiste jak rdza w polonezie.
-silnik zalany olejem grubo ponad stan- tylko pytanie po co- może sprzedający wytłumaczy.
-elementy nadwozia o różnym stopniu spasowania, a raczej jego braku (wystarczy porównać przednie drzwi wzglądem dachu- porażka)
-i NAJLEPSZE na koniec: „lakier oryginalny”… tak, ale pod warstwą tego czegoś, co leży na nim. Sprzedający przez 1.5 roku nie zauważył, że ktoś (lub on sam) totalnie spartolił lakierowanie. Prawe tylne drzwi to już mega rzeźba.
Dodatkowo tylny zderzak z lewej strony „pięknie” się mieni w słońcu, po „profesjonalnej” naprawie.

Ja przejechałem 500km, może będzie to przestrogą dla innych.

[/FONT]

Amortyzatory
Powrót