Witam,
Jestem na forum od jakiegos czasu, chcialem miec AR i szukalem...
Wiecie jak to jest jak sie chce za pierwszym razem, szukanie itd. Wreszcie za nieswiadoma namowa jednego z forumowiczow zakupilem AR 164 od uzytkownika scorpio_cos tam. :
http://www.forum.alfaholicy.org/samo...na_3000zl.html
Jestem zadowolony zdazylem sie przyzwyczaic do rozmiarow samochodu i jest ok. Jako ze jest to 2.0 ts to nie ma powalajacych osiagow ale to nie wazne, daje radosc z jazdy i tak ma byc. W najbliszym czasie AR zawita do warsztatu i zostana zrobione najpotrzebnniejsze, niezbedne rzeczy a to dlatego ze zamierzam nia zrobic wycieczke po Europe - konkretnie do Holandii lub Hiszpanii - to jeszcze do ustalenia. Poki co dodam ze tak mi sie spodobala jazda tym autem ze powaznie zastanawiam sie nad zakupem drugiej, z mocniejszym silnikiem. Ale to jeszcze sie zobaczy- moze emocje opadna
![]()
Super bryka za kulturalne pieniądze, przynajmniej wiesz, że nie kot w worku![]()
Pozdrawiam
Bardzo ładna :-) jedna z ostatnich prawdziwych Alf. Jak emocje opadną, to właśnie wtedy będziesz się poważnie zastanawiał nad czymś mocniejszym;-)

Witam,
Jezdze alfa juz prawie 2 tyg. pora na konkluzje.
Ten model to fajny samochod na dlugie trasy, w miescie meczy sie ... Pewnie to moje nieumiejetnosci w prowadzeniu, ale czasem mam wrazenie ze ledwo ruszam na swiatlach. Rozwiazaniem jest podgazowanie na polsprzegle do ponad 2 tys. obrotow - wtedy dynamika jest akceptowalnaNie jest to w zaden sposob zarzut czy narzekanie na samochod co to to nie, zdecydowanie. Jezdze na gazie po raz pierwszy i mam pewne zabawne perypetie z tym zwiazane. Po pierwsze nie umie dojsc konca ile gazu miesci zbiornik. Wedlug dokumentow jest to 42 litry na stacji notorycznie wchodzi 32 litry nie wiecej. Wskaznik poziomu gazu nie dziala wiec nie mam pojecia ile ujade
Czasem zdarza mi sie ze po odpaleniu na benzynie i przelaczeniu na gaz pojade kawalek po czym samochod gasnie. To tez zapewne moja wina. Samochod idzie na ogolny przeglad po czym mam nadzieje wyjade w trase po Europie - relacje zdam na forum.

Zbiornik gazu napełnia sie do ok 80% jego objętości czyli mniej wiecej tyle ile tankujesz, wskażniki poziomu gazu to raczej zabawki i raczej polegac na nich nie warto (ale u Ciebie nie działa więc to masz z głowy). Jeżeli wylitrażowałeś alfę i znasz jej spalanie gazu to skutecznym sposobem jest po kazdym tankowaniu kasowanie licznika "dziennego" i pilnowanie przejechanych kilometrów. A gaśnięcie auta może być przez zbyt szybkie przełączenie na gaz (silnik może nie mieć odpowiedniej temperatury)

Witam,
Dziekuje za odpowiedz. Wyglada na to ze jest tak ja piszesz czyli "gasniecie" przy zasilaniu gazowym na skutek zbyt szybkiego przelaczenia. Wyprobowalem kilka sposobow, min. uruchomienie, odczekanie dluzsza chwilke po czym przelacznie na gaz. W takim trybie wyglada na to ze "gasniecie" nie wystepuje. Kwestia wprawy jak sadze.
Co do wskaznika to tez najlepiej robic tak jak napisales... Zaskoczylo mnie tylko spalanie gazu - w upaly z klima, zaladowanym bagaznikiem, jazda mieszana tzn. troche miasto momentami w 4-y osoby, troche trasa wyszlo ze na 32 litrach gazu zrobilem bezproblemowo 188 km. Pozniej zacza sie dlawic, przerywac, to chyba oznaka konczocego sie gazu. Uznalem to ze spalanie przy nieekonomicznej jezdzie spalanie to 32/188 km....Trudno
Pozdrawiam.

Fajna fura. Mnie się 164 bardzo zawsze podobała i jak znajdę fundusze to taką z v6tka przygarnę.
TS jest dobrym silnikiem. Nie robi przeciągu, ale daje sobie radę (musisz go tylko wysoko kręcić).
Mam kilka uwag co do gazu:
- zapewne masz prostą instalację na mieszalniku. Jest ok, ale osiągi zawsze będą takie sobie. Zastanów się nad zamianą tego co masz na wtrysk, ew. pomyśl o BLOSie.
- chyba za wcześnie przełączasz na LPG. Ogólnie dobrze, żeby robiła to za Ciebie centralka wtrysku, ale jeśli już manualnie to zaczekaj aż wskazówka temperatury się podniesie. Trochę to dodatkowo kosztuje, bo benzyny nieco spalisz, ale po pierwsze dzięki temu wtryski z benzyny dłużej pożyją, po drugie unikniesz gaśnięcia i przyspieszonego zużycia membran w parowniku LPG.
- postaraj się mieć dobrze ustawioną mieszankę. Wydaje się, że 17/100 to jednak trochę dużo (przy normalnej jeździe). Wybierz się do "speca", który może Ci ustawić mieszankę.
Poza tym mam nadzieję, autko zobaczyć i "pomacać" na żywo![]()

Witam ponownie,
Faktycznie 17/100 troche duzo, zmiany na wtrysk raczej nie bede robil ( za duzy koszt ) moze ta regulacja.. Sam nie wiem poki co postanowilem jezdzic na benzynie - przy wspomnianym spalaniu gazu koszty praktycznie te same a zero problemow.
Co do atrakcyjnosci AR164 to na poczatku nie podobala mi sie - potem zmienilem zdanie. Tez myslalem o V6 ale wyszlo akurat tak, z reszta tak naprawde to chcialem miec obie wersje silnikowe TS i V6 . Jak bym mial gdzie trzymac to pewnie by juz tak bylo ( te marzenia ). Na chwile obecna - chcialbym aby ktos z forumowiczow 'poinstruowal' mnie gdzie uzupelnia sie olej w TS 8v - poprzedni wlsciciel pouczal mnie ze nalezy dolewac 100ml/1000km ale juz gdzies to wszystko mi sie rozmylo ( skleroza ) a nie mam zamiaru zepsuc auta.
Co do pomacania to bez problemu - jestem z Katowic, wiec jeden telefon i mozemy byc umowieni.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki