Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Nasze Belle - Opisy i zdjęcia naszych Alf.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    AR164
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    2 d 12 h 29 m

Domyślnie Wreszcie jest pierwsza alfa - AR 164

Witam,

Jestem na forum od jakiegos czasu, chcialem miec AR i szukalem...
    Wiecie jak to jest jak sie chce za pierwszym razem, szukanie itd. Wreszcie za nieswiadoma namowa jednego z forumowiczow zakupilem AR 164 od uzytkownika scorpio_cos tam . :

http://www.forum.alfaholicy.org/samo...na_3000zl.html

Jestem zadowolony zdazylem sie przyzwyczaic do rozmiarow samochodu i jest ok. Jako ze jest to 2.0 ts to nie ma powalajacych osiagow ale to nie wazne, daje radosc z jazdy i tak ma byc. W najbliszym czasie AR zawita do warsztatu i zostana zrobione najpotrzebnniejsze, niezbedne rzeczy a to dlatego ze zamierzam nia zrobic wycieczke po Europe - konkretnie do Holandii lub Hiszpanii - to jeszcze do ustalenia . Poki co dodam ze tak mi sie spodobala jazda tym autem ze powaznie zastanawiam sie nad zakupem drugiej, z mocniejszym silnikiem. Ale to jeszcze sie zobaczy- moze emocje opadna

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Ogier Avatar amoook
    Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 146 1,6 boxer
    Czas spędzony na forum
    2 d 3 h 42 m

Domyślnie

Super bryka za kulturalne pieniądze, przynajmniej wiesz, że nie kot w worku
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marek_M
    Mieszka w
    Zamość / Lublin/Radom
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV
    Czas spędzony na forum
    2 d 3 h 44 m

Domyślnie

Bardzo ładna :-) jedna z ostatnich prawdziwych Alf. Jak emocje opadną, to właśnie wtedy będziesz się poważnie zastanawiał nad czymś mocniejszym;-)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    AR164
    Czas spędzony na forum
    2 d 12 h 29 m

Domyślnie Po 2 tygodniach ;)

Witam,

Jezdze alfa juz prawie 2 tyg. pora na konkluzje.
    Ten model to fajny samochod na dlugie trasy, w miescie meczy sie ... Pewnie to moje nieumiejetnosci w prowadzeniu, ale czasem mam wrazenie ze ledwo ruszam na swiatlach. Rozwiazaniem jest podgazowanie na polsprzegle do ponad 2 tys. obrotow - wtedy dynamika jest akceptowalna Nie jest to w zaden sposob zarzut czy narzekanie na samochod co to to nie, zdecydowanie. Jezdze na gazie po raz pierwszy i mam pewne zabawne perypetie z tym zwiazane. Po pierwsze nie umie dojsc konca ile gazu miesci zbiornik. Wedlug dokumentow jest to 42 litry na stacji notorycznie wchodzi 32 litry nie wiecej. Wskaznik poziomu gazu nie dziala wiec nie mam pojecia ile ujade Czasem zdarza mi sie ze po odpaleniu na benzynie i przelaczeniu na gaz pojade kawalek po czym samochod gasnie. To tez zapewne moja wina. Samochod idzie na ogolny przeglad po czym mam nadzieje wyjade w trase po Europie - relacje zdam na forum.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    opolskie, K-Koźle
    Auto
    AR156 SW 1.8 TS 2001r - poległa na polu chwały
    Czas spędzony na forum
    8 h 10 m

Domyślnie

Zbiornik gazu napełnia sie do ok 80% jego objętości czyli mniej wiecej tyle ile tankujesz, wskażniki poziomu gazu to raczej zabawki i raczej polegac na nich nie warto (ale u Ciebie nie działa więc to masz z głowy). Jeżeli wylitrażowałeś alfę i znasz jej spalanie gazu to skutecznym sposobem jest po kazdym tankowaniu kasowanie licznika "dziennego" i pilnowanie przejechanych kilometrów. A gaśnięcie auta może być przez zbyt szybkie przełączenie na gaz (silnik może nie mieć odpowiedniej temperatury)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    AR164
    Czas spędzony na forum
    2 d 12 h 29 m

Domyślnie

Witam,

Dziekuje za odpowiedz. Wyglada na to ze jest tak ja piszesz czyli "gasniecie" przy zasilaniu gazowym na skutek zbyt szybkiego przelaczenia. Wyprobowalem kilka sposobow, min. uruchomienie, odczekanie dluzsza chwilke po czym przelacznie na gaz. W takim trybie wyglada na to ze "gasniecie" nie wystepuje. Kwestia wprawy jak sadze.
    Co do wskaznika to tez najlepiej robic tak jak napisales... Zaskoczylo mnie tylko spalanie gazu - w upaly z klima, zaladowanym bagaznikiem, jazda mieszana tzn. troche miasto momentami w 4-y osoby, troche trasa wyszlo ze na 32 litrach gazu zrobilem bezproblemowo 188 km. Pozniej zacza sie dlawic, przerywac, to chyba oznaka konczocego sie gazu. Uznalem to ze spalanie przy nieekonomicznej jezdzie spalanie to 32/188 km....Trudno

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar sikor155
    Mieszka w
    łódz(Śródmieście)
    Auto
    AR 155 V6,155 2,5 td.............
    Czas spędzony na forum
    13 d 23 h 28 m

Domyślnie

fajne autko
    Poszukuję silnika 3,0 12v

Czesci AR 155 ,146
    GG 8401768

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    Były:156 2.0 TS '98 , 1.8 TS '98 , 2.0TS '99 Jest: 147FL 1.9JTD '05 & GTV 2.0TS '97
    Czas spędzony na forum
    22 d 6 h 26 m

Domyślnie

KAWAŁ fajnej furki

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar premek
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    czarna 156 1,8 TS '00
    Czas spędzony na forum
    11 d 20 h 40 m

Domyślnie

Fajna fura. Mnie się 164 bardzo zawsze podobała i jak znajdę fundusze to taką z v6tka przygarnę.
    TS jest dobrym silnikiem. Nie robi przeciągu, ale daje sobie radę (musisz go tylko wysoko kręcić).
    Mam kilka uwag co do gazu:
    - zapewne masz prostą instalację na mieszalniku. Jest ok, ale osiągi zawsze będą takie sobie. Zastanów się nad zamianą tego co masz na wtrysk, ew. pomyśl o BLOSie.
    - chyba za wcześnie przełączasz na LPG. Ogólnie dobrze, żeby robiła to za Ciebie centralka wtrysku, ale jeśli już manualnie to zaczekaj aż wskazówka temperatury się podniesie. Trochę to dodatkowo kosztuje, bo benzyny nieco spalisz, ale po pierwsze dzięki temu wtryski z benzyny dłużej pożyją, po drugie unikniesz gaśnięcia i przyspieszonego zużycia membran w parowniku LPG.
    - postaraj się mieć dobrze ustawioną mieszankę. Wydaje się, że 17/100 to jednak trochę dużo (przy normalnej jeździe). Wybierz się do "speca", który może Ci ustawić mieszankę.

Poza tym mam nadzieję, autko zobaczyć i "pomacać" na żywo

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    AR164
    Czas spędzony na forum
    2 d 12 h 29 m

Domyślnie

Witam ponownie,

Faktycznie 17/100 troche duzo, zmiany na wtrysk raczej nie bede robil ( za duzy koszt ) moze ta regulacja.. Sam nie wiem poki co postanowilem jezdzic na benzynie - przy wspomnianym spalaniu gazu koszty praktycznie te same a zero problemow.
    Co do atrakcyjnosci AR164 to na poczatku nie podobala mi sie - potem zmienilem zdanie. Tez myslalem o V6 ale wyszlo akurat tak, z reszta tak naprawde to chcialem miec obie wersje silnikowe TS i V6 . Jak bym mial gdzie trzymac to pewnie by juz tak bylo ( te marzenia ). Na chwile obecna - chcialbym aby ktos z forumowiczow 'poinstruowal' mnie gdzie uzupelnia sie olej w TS 8v - poprzedni wlsciciel pouczal mnie ze nalezy dolewac 100ml/1000km ale juz gdzies to wszystko mi sie rozmylo ( skleroza ) a nie mam zamiaru zepsuc auta.
    Co do pomacania to bez problemu - jestem z Katowic, wiec jeden telefon i mozemy byc umowieni.

Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia