Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Nasze Belle - Opisy i zdjęcia naszych Alf.
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 3 m

Cool Mój ideał 156 SW V6

Witam

Myślę, że po okresie przygotowań nadszedł czas na prezentację mojej nowej zabawki. Po rozbiciu poprzedniej zielonej berliny V6, długo nie mogłem znaleźć godnej następczyni. W maju w zeszłym roku kupiłem 156 SW 1.9 Mjet poliftingową z 150 KM mocy, ale nie spełniała ona moich oczekiwań, które po V6 były postawione wysoko. Chciałem kupić GTA, ale jedna która mi się podobała sprzedała się zanim dojechałem. W grudniu wypatrzyłem na mobilu brzydkie kaczątko (zdjęcie nr 1) po niewielkiej stłuczce, ale ze stosunkowo niewielkim przebiegiem (112 tys.) , a co ważne do końca serwisowaną i po jednym właścicielu. Nie ukrywam, ze dużą zaleta było tez bogate wyposażenie. Zadzwoniłem przysłał dużo zdjęć – z 40. Znajomy sprowadza samochody i zgodził się podjechać do sprzedawcy. Razem wynegocjowaliśmy dość dobrą cenę (on na miejscu ja w domu na telefonie).

- Po powrocie od razu naprawa blaharsko-lakiernicza – do pomalowania częściowo pas tylny, lewy spryskiwacz i przednie wzmocnienie, do założenia kratka zderzaka przedniego.
    - Następnie kompletny rozrząd, olej w skrzyni i silniku, pasek wielorowkowy, wszystkie filtry.
    - Wielu się to nie spodoba, ale jako, że jest to samochód do jazdy na co dzień założyłem sekwencją LPG Landirenzo.
    - Nie działało podgrzewanie fotela kierowcy, więc skóra górę i lutowanie grzałki. Przy okazji wyprostowano oparcie fotela, które ucierpiało podczas stłuczki.
    - Na alledrogo wypatrzyłem dokładkę Zendera, którą widać na przednim zderzaku.
    - Zacięła się tylna wycieraczka – wyczyszczona i działa.
    - Scudetto, które widac powstało dzieki mojej żonie. W grudniu przytarła przód w poliftingowej 156. Zostało mi z niej uszkodzone scudetto, które posłużyło za dawcę.
    - Od poczatku tył nisko siedział, a samochód zaczął coraz bardziej być z tyłu niestabilny. Okazało się, że sławny już Nivomat dokonał żywota. Wymienione zostały na seryjne sprężyny i Bilsteiny B4 z przodu i z tyłu oraz wszystkie wahacze z przodu. Wygląd się poprawił, ale zachowanie dalej było nerwowe. Podjęto próbę wymiany drążków kierowniczych i ich końcówek. Po pdniesieniu samochu zachąłem szrpać kołami z tyłu i zauważyłem duży luz na wahaczach po prawej stronie. Wymieniono zarówno drążki jak i końcówki oraz wahacze z tyłu. W końcu to pomogło. Teraz jedzie jak po szynach.
    - Podczas ulew zalało przetwornicę xenonów i spaliła się. Została naprawiona i już działa. Przy okazji jako, że lampy trzeba było wyjąć uszczelniono klosze, wymiana palników na nowe Phillipsy, postojówki, drogowe na 100W.
    - Kierunkowskazy boczne pomarańczowe zamieniłem na białe.
    - Trzeszczało radio więc założony nowy wzmacniacz antenowy i filtr przeciwzakłóceniowy – jest lepiej. Niestety po rozebraniu tylnej klapy poddałem się gąszczowi kabli i nawet nie próbowałem niczego łatać. Teraz BOSE może już pokazać swoje możliwości.
    - Wymieniłem kierownicę i gałkę biegów na oryginalne drewno AR.
    - Kilka dni temu nakleiłem oznaczenia modelu na tylnej klapie.
    - Skóra już 2 x konserwowana i myślę, że po trzecim będzie już miękka jak nowa.
    - Paletę ekstrasów domyka czujnik deszczu z automatycznymi wycieraczkami, czujnik zaparowania szyb, tempomat, xenony, pompowane i grzane fotele, elektryczny szyber, roleta z siatkami w bagażniku i oryginalny bagażnik dachowy AR.
    - Udało mi się też załapać na jubileuszowe ramki alfaholików na 100 lat AR !!!

Do zrobienia jeszce kontrolka airbagów, która zaświeciła niedawno, lepsze hamulce i lepsza jednostka sterująca multimediami.

Za każdym razem jak do niej wsiadam cieszę się jak dziecko, że udało mi się ją kupić, dopieścić i mogę nią sobie poganiać ile dusza zapragnie
    .
    Na ostatnim zdjęciu widać obydwie nasze ślicznotki. Mnie podoba sie ta starsza. Dla mnie to ideał 156 SW.

pozdrawiam
    Załączone obrazy Załączone obrazy Mój ideał 156 SW V6-ar_156_2002_1.jpg   Mój ideał 156 SW V6-ar_156_2002_37.jpg   Mój ideał 156 SW V6-ar_156_2002_24.jpg   Mój ideał 156 SW V6-ar_156_2002_27.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00950.jpg  

Mój ideał 156 SW V6-snc00951.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00947.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00948.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00949.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00958.jpg  

Mój ideał 156 SW V6-snc00963.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00961.jpg   Mój ideał 156 SW V6-snc00957.jpg  
    Ostatnio edytowane przez kubacik ; 16-12-2010 o 13:41

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    156 1.9 jtd 2000r.
    Czas spędzony na forum
    7 d 23 h 35 m

Domyślnie

Bardzo fajnie, że doprowadzasz autko do stanu idealnego. To się ceni Jeszcze do kompletu aluski i będzie miód. Średnio wg. mnie pasuje dokładka zderzaka. A tak to wszystko super. Powodzenia

Caroline&Robert
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    Bardzo fajnie, że doprowadzasz autko do stanu idealnego. To się ceni Jeszcze do kompletu aluski i będzie miód. Średnio wg. mnie pasuje dokładka zderzaka. A tak to wszystko super. Powodzenia
    wg mnie jest bardzo fajnie

Użytkownik Ogier Avatar AjRomek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Chojnów
    Auto
    AR 156 Sportwagon 2.0 JTS 165KM Distinctive'02r.
    Czas spędzony na forum
    3 d 15 h 47 m

Domyślnie

śliczne obie belle, a dwa Sportwagony to już mały skład kolejowy sie zrobił
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS

Użytkownik Romeo Avatar thing
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    tddi
    Czas spędzony na forum
    27 d 16 h 11 m

Domyślnie

piękne sztuki

czy nie wydaje wam się że 156 fl utyło? hmm
    była 155 2.0TS - nadal na forum
    była 146 1.4TS - pojechała w świat

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 3 m

Domyślnie

Cytat Napisał thing Zobacz post
    piękne sztuki

czy nie wydaje wam się że 156 fl utyło? hmm
    witam

nikomu się nie utyło to zniekształcenie przez aparat - zdjecia robiłem komórką.

pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    Były:156 2.0 TS '98 , 1.8 TS '98 , 2.0TS '99 Jest: 147FL 1.9JTD '05 & GTV 2.0TS '97
    Czas spędzony na forum
    22 d 6 h 26 m

Domyślnie

2.5 litra... mniam...

Autko trafiło w dobre ręce jak widać - popieram... z tych dwóch też brałbym starszą

ViP Romeo Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    156FL SW 1,9 16V, 159 SW 2,4 JTDm
    Czas spędzony na forum
    6 d 23 h 50 m

Domyślnie

Bardzo ładna.. Dzięki tym delikatnym spoilerkom prezentuje się wręcz lepiej niż jej nowsza siostra..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland
    Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm

Użytkownik Alfa i Omega Pokaż na mapie Avatar maciek2306-156
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    AR 156 SW 2.4jtd 150km 2002 BLU DAYTONA
    Czas spędzony na forum
    17 d 22 h 22 m

Domyślnie

Ładne sztuki

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 2 h 3 m

Domyślnie

Witam

Dzięki za przychylne opinie
    Zawieszenie już jest ogarnięte - po wymienie tylnych wahaczy problem zniknął. Nacieszyłem się świetnym prowadzeniem parę miesięcy i padła maglownica (twardy początek ruchu i nie wracała do pozycji 0). Przy okazji wymiany wskoczył też nowy drążek stabilizatora z przodu, bo dostęp jest taki sam - tzn tak samo przerąbany. Wrażenie z jazdy teraz są takie jak bym zrobił tuning zawieszenia, a nie remont. W tej chwili auto prowadzi się jakby wyjechało prosto z salonu - wszytstkie elementy zawieszenia nowe oryginalne lub markowe (wahacze TRW lub ASO). Przy okazji miałem okazję przekonać się jak jest różnica jazdy pomiędzy nowym stabilizatorem a starym "jeszcze nie tłuczącym się". Inna bajka. Często nie myślimy o tym elemencie a on na prawdę ma duży wpływ na poprawne zachowanie samochodu.
    Nie mogłem się też oprzeć by nie wymienić tarcz na wiercone z przodu i tyłu oraz klocków na Textary.

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia