Jako, że od początku czerwca jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 145, najwyższy czas się nią pochwalić
Wyjechała z fabryki w 1996r. wyposażona w silnik 1.4 boxerrrrrwspomaganie kierownicy, el. opuszczane szyby, 2x airbag i... to chyba tyle z dodatków
Aktualnie licznik pokazuje przebieg 151kkm, w co wierzyć mi się ani trochę nie chce biorąc pod uwagę poziom zniszczenia wnętrza, aczkolwiek przez ostatnie 2 lata (!) auto stało. Ogólnie jest strasznie zaniedbane, ale powoli (student na własnym utrzymaniu - to mówi samo za siebie) zaczynam ją dopieszczać.
Alfa posiada wiele mankamentów - m.in. pękniętą przednią szybę, wiele uszkodzeń lakieru, zniszczone wnętrze (poplamione i porwane fotele), ale mimo to kocham ją całym sercem i sprawię, że będzie tak piękna, jak w dniu narodzin
Na razie są tylko dwie fotki, ponieważ od ok. 2 tygodni pomagam przy remoncie domu rodziców i nie mam czasu nawet wykąpać auta. Więcej wkrótce
Aby Alfa była idealna czeka ją wymiana:
- rozrządu
- przedniej szyby [zrobione]
- rozwiązanie problemu gaśnięcia silnika
- podświetlenia zegarów [zrobione]
- podświetlenie zegarka [zrobione]
- podświetlenia deski rozdzielczej [zrobione]
- tarcze + klocki hamulcowe [zrobione]
- świece [zrobione]
- kable WN [zrobione]
- półka bagażnika
- plastiki w bagażniku
- pęknięta szybka zegarów
- alufelgi na lato
- renowacja stalówek na zimę
- termostat [zrobione]
- nowe radio
- komplet głośników
- czyszczenie lamp
- naprawa tylnej wycieraczki
- likwidacja wycieków oleju
- pozbycie się zacieków na zderzakach
- montaż halogenów
- sterownik centralnego zamka z pilotem
- otwieranie bagażnika pilotem
- popielniczka
- fotele
- wypranie wykładziny
- przycisk sterowania szybą po stronie pasażera
- kratka nawiewu po stronie pasażera
- usunięcie naklejek z szyb [zrobione]
- usunięcie naklejki z klapki wlewu paliwa
- likwidacja rys + polerka lakieru
- zapięcia pasów dla pasażerów z tyłu
- wymiana pompy wody [zrobione]
Ostatnio edytowane przez los3r ; 17-05-2011 o 15:08
fajna alfa, no i z boxerkiem
na allegro jest sporo niedrogich foteli, może coś dobierzesz
była 155 2.0TS - nadal na forum
była 146 1.4TS - pojechała w świat
Zauważyłem, że z jakiegoś powodu nie wyświetlało zdjęcia od frontu. Teraz już jestCo do foteli - jest to ta zielonkawa wersja
mało tego na allegro, ale może kiedyś coś się znajdzie w rozsądnych pieniądzach. Na pierwszy ogień idą największe skupiska rysek na lakierze. Pasta, ściereczka i ogień
Może dziś wieczorem znajdę czas choć na jedną stronę auta.
Dużo pracy Cię czeka, ale nie poddawaj sie, a na pewno Bella ci to wynagrodzi. Powodzenia w pracy i modach.
Co do ilości pracy, aby ją doprowadzić do stanu o jakim myślę, faktycznie jeszcze dużo przede mną, ale przynajmniej nie będę mógł narzekać na nadmiar wolnego czasuJeżeli chodzi o mody, to raczej chcę zachować wygląd i wyposażenie jak najbliższe serii, jednak kilka pomysłów na 'smaczki' już wpadło mi do głowy
Ale o co chodzi będzie wiadomo dopiero w trakcie prac
Obecnie próbuję mniej więcej ogarnąć plamy na fotelach (będę próbował ratować obecne), ale jak do tej pory nic nie daje im rady.
Autko już umyte i może dziś wieczorem uda się pstryknąć kilka fotek![]()

Ładna Bella dopieszczaj jąi zderzaki ładnie na czarno wypoleruj
żeby te zacieki zlikwidować
155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16V
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki