Hej!
Natchniony tematem Alfisty92, zakladam sam watek o swojej 33 (1.7. I.E. 1991r. w kolorze Blue Lord), ktora juz polubilem z calego serduszka.
Oczywiscie na poczatek nie obedzie sie bez calej historii:
Pewnego wieczoru, siedzacy u nas wujek, bedacy "pod wplywem" powiedzial, ze "Alfe oddaje za 1000zl a w rodzinie za darmo" bo jest ona trzecim samochodem u niego i on wcale jej nie potrzebuje.
Sam specjalnie nad tym sie nie zastanawialem-chcialem ciekawy samochod, ale Alfe? Nie, nie, to raczej odpadalo...
W kazdym razie z tydzien pozniej, jak juz poczytalem o tym jakie to ciekawe i fajne samochody (szczegolne wrazenie zrobily na mnie wersje P4, 16v, czy to, ze ona rozpedza sie do setki w niecale 9s.) to zadzwonilem do wuja czy nadal chce oddac Alfe za darmo. No i oddal, w sumie tylko za koszt ubezpieczenia.
Pare mankamentow jakie od razu Alfa miala i ktore nalezalo wyeliminowac:
-nie odpala na benzynie, na zimnym silniku.
-akumulator slaby (done)
-wycieraczki do dupy (done)
-blacha leci kawalkami, wszedzie widac rdze (done)
-dziwne migacze (done)
-nie dzialajaca lewa szyba (done)
-nie zalaczajace sie swiatlo w srodku po otworzeniu drzwi (done)
To wszystko (oprocz odpalania) zdazylem zrobic zanim wyjechalem do Anglii zeby troche popracowac (ponadto zdazylem wjechac w znak i uszkodzic lewy blotnik). Po powrocie postanowilem Alfe sprzedac, a kupic jakies BMW lub inny wsiowoz - niestety, jak juz przyszlo co do czego to szkoda mi bylo ja sprzedawac, bo tak polubilem to przyjemne i dynamiczne autko, ze nie mialem serca jej tak zostawic i po prostu sie z nia rozstac.
Aktualnie Alfa jest po wymianie niektorych plynow, koncowki wydechu, oraz naprawie przewodu paliwowego, przeszla przeglad i ma juz oplacone nowe OC na moja mame.
Pare rzeczy do zrobienia na najblizszy czas to:
-wymiana amortyzatorow przod (done)
-zalozenie radia (juz kupione: Kenwood + Glosniki 87 Hetz'a) (done)
-pomalowanie blotnika
-odpalanie na zimnym na benzynie (bardzo ciezki problem, bez zauwazalnej na szybko przyczyny) (in progress)
-poprawienie dzialania dmuchawy
-powrot starych zegarow
-wymiana mieszka i galki
-pranie tapicerki
Jakies plany?
-alufelgi na lato (takie jak ma Pan Scuderia)
-obnizenie?
-klimatyzacja?
-zrobienie jej na taki stan zeby wszystko gralo i pieknie jezdzilo.
Z nierealnych planow: swap na pieknie wyremontowane 16v, dolozenie ABS, tylnego napedu, wydechu przelotowego i porzadnego dolotu zeby uwypuklic dzwiek boxer'a.
Zdjecia beda calkiem niedlugo, jak tylko wyzdrowieje i bede mogl wyjsc na dwor.
Pomyslalem, ze doloze taki maly spis tego na co wylozylem kase (nie liczac paliwa) od kiedy mam Alfe czyli Wielkanocy 2010:
Wiosna 2010
Filtr powietrza - 37,5zl
Akumulator - 299zl
Dywaniki - 79zl
Kluczyk - 17zl
Blacharka - 1150zl
Klocki hamulcowe - 82,5zl
Galka/mieszek/rygle - 143zl
Biale zegary – 68zl (glupi pomysl)
Blacharka – 300zl
Lozyska, serwis – 600zl
Migacze - 72zl
Jesien 2010
Radio + glosniki - 430zl
Przeglad - 162zl
Rejestracja + OC - 183zl + 421zl
Przewod paliwowy, tlumik, plyn chlodzacy, plyn hamulcowy - 230zl
Rozrusznik - 120zl
Amortyzatory przod, pompa paliwa, filtr paliwa - 950zl
Zima 2010/2011
Wymiana membran, filtra LPG/ogolne ogarniecie instalacji LPG - 170zl
Lakier elektroprzewodzacy - 11zl
Filtr oleju + Olej - 81,30zl
Ostatnio edytowane przez Szułff ; 10-02-2011 o 18:53
No to gratuluję Ci takiej okazjiOby więcej takich wujków
Heh... no ja też właśnie się cały czas do swojej dobieram, a teraz mam trochę łatwiej bo w ramach praktyk mechanicznych został mi udostępniony w pełni wyposażony warsztatTo bardzo miłe... żeby tylko umiejętności moje były na pełnym wyposażeniu to już niczego bym do szczęścia nie potrzebował
Zdrowiej szybko dodaj fotki i doprowadzaj Alfę do coraz to lepszego stanu...
Z tym tylnym napędem to od razu mówię, że nie będzie łatwo...![]()
Tylny naped jest z planow "nierealnych" (predzej kupie jakas 4x4 16v niz bede sie meczyl z przekladaniem czegokolwiek =P ).
Rowniez zycze powodzenia w "niemal wlasnym" warsztacie =D
młodość i pasjaskąd ja to znam hehe.. Gratuluje i życzę bezawaryjnej jazdy z bananem na twarzy!
Widziałem już kiedyś te filmiki na YT
Dlatego napisałem... że może być trudno... ale jest do zrobienia![]()
A mnie nie chodzi o sam naped na tyl i driftowoz =P
4x4 po prostu =))
EDIT:
Dzis zamontowane radio. Oczywiscie nie obylo sie bez ciekawych efektow specjalnych jak 3 razy palony bezpiecznik od swiatel stopu (ktos wpadl na pomysl polaczenia go z poprzednim radiem).
Szokiem dla mnie bylo to, ze stare glosniki Alfowe (albo i nie Alfowe-ktoz to wie?) graja ladniej i nie pierdza przy glosniejszym brzmieniu tak jak nowe Hertz'e.
Cos na najblizszy czas?
-Moze w koncu malowanie tego zderzaka.
-Moze amortyzatory przod?
EDIT 2:
Padl wentyl od lewej przedniej opony, a przy wymianie kola, w miedzyczasie, pekla linka od bagaznika, kocham moja 33 =D
Ostatnio edytowane przez Szułff ; 17-09-2010 o 18:44
Wiem, wiem, ze mialy byc zdjecia i w ogole, ale teraz rok akademicki sie zaczal i tak jakos leci, ze nawet nie chce mi sie wyjsc paru zdjec pyknac...
W kazdym razie:
-linka do bagaznika nieznaleziona
-kolo za 10zl w wulkanizacji naprawione
-nowe, dzialajace lusterko od serii 3 zalozone (do pomalowania ta metalowa czesc)
i najwazniejsze:
-Alfa jest na wymianie pompy i filtra paliwa a przede wszystkim: amortyzatorow przod!
-radio przerywa (styki gdzies chyba padly)
Ogolnie pod wzgledem skrajnosci uczuc jakie Alfa we mnie wywoluje ma miejsce nawet przed moimi bylymi dziewczynami - raz wsiadam i wszystko dziala tak cudownie, ze chce nia przejechac 1000km i spowrotem, a raz dziala tak, ze jade i krzycze, wale reka w kierownice i chce zeby to sie skonczylo... Ahh... Nie jest lekko =P
Na najblizszy czas:
-naprawic radio
-znalezc linke
Zastanawiam sie nad ceramizerem do boxera, skrzyni i moze uszlachetniacz do paliwa... W sumie wydatek rzedu stu-kilkunastu zlotych, a efekty, albo beda, albo nie... Co sadzicie? =)
Jeszcze jedno: walke o godne odpalanie na benzynie opisuje dokladniej ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/show...158#post398158
Ostatnio edytowane przez Szułff ; 04-10-2010 o 19:18

Witam,
z linką nie powinno być u tych gości problemu http://www.autolinka.com.pl/ ponoć wszystko dorobią. Uszy do góry pomyśl sobie, że psują Ci się duperele, mi dzisiaj w Lagunie padł czytnik karty1900 netto poszłooooooooooo i się czuję taki lekki
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki