Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Nasze Belle - Opisy i zdjęcia naszych Alf.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar DJ_Pablo
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    6 h 58 m

Domyślnie Druga Bella w domu - Alfa 156 SW :)

Witam wszystkich
    Niektórzy zapewne już znają z forum czy też spotów moją Alfę 147.

(Tutaj wątek o mojej Alfie: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...47_1_6_ts.html)

Teraz przyszedł czas na drugą Alfę w rodzinie ponieważ moja mama postanowiła kupić coś dla siebie. Zawsze chciała mieć jakiś typowo sportowy wózek, ale względy praktyczne przesądziły o tym, że zaczęła rozglądać się za czymś bardziej rodzinnym. Na początku zaczęła coś przebąkiwać o Focusie czy Mondeo, bo nie miała biedaczyna pojęcia, że jakakolwiek Alfa Romeo występuje również z nadwoziem kombi Wziąłem się więc do roboty i znalazłem dla mamy Alfę 156 Sportwagon, a więc niby kombi, niby rodzinny, ale jednak ze sportową żyłką i z fantastyczną stylistyką, pozostawiającą inne kombiaki daleko w tyle. Trzeba wspomnieć, że mojej mamie bardzo podoba się moja Alfa i sama zaczęła dostrzegać wyjątkowość tej marki i niesamowitą otoczkę Cuore Sportivo.
    Udało się zatem znaleźć Alfę 156 SW w wersji 1.9 JTD 115 KM. Autko pierwszą rejestrację miało w 2002 roku, zakupione zostało od właściciela stacji diagnostycznej (!), który kupił ją dla żony rok temu i zrobił przy Alfie co trzeba ładnie pod siebie. Przebieg 155 tys. km.
    Autko bardzo zadbane. Tapicerka, pedały czy kierownica w niemal idealnym stanie. W zeszłym roku wymieniony został rozrząd i wahacze z przodu, a także tylne hamulce. Natomiast my wymieniliśmy po zakupie hamulce z przodu (klocki tarcze), a za kilkaset kilometów czeka nas wymiana oleju i wszystkich filtrów oraz świec.
    Alfa wyposażona jest m.in. w klimę, 6 poduszek, skórzaną tapicerkę Momo, radio MP3, alufelgi 17''.

Muszę przyznać, że silniczek fajnie ciągnie od dołu, zupełnie inna charakterystyka niż mojej 1.6 TS. Na autostradzie Alficzka dała się rozpędzić do 205 km/h (w 147 na tym samym odcinku wykręciłem 210 km/h). Auto jest bardzo komfortowe i znakomicie nadaje się na długie trasy. No i ta skórka robi swoje, o dziwo nie nagrzewała się podczas upałów, a po odpaleniu klimy dawała nawet fajny chłodek. Jeśli chodzi o przyjemność prowadzenia to jednak w mojej opinii wygrywa 147, w której jest lepsza pozycja za kierownicą (siedzi się niżej i bardziej sportowo w fotelu) i która pewniej wchodzi w zakręty. Jednak 156 bije moją 147 jeśli chodzi o spalanie, które jest o jakieś 25-30% niższe

Oto fotki naszej drugiej ślicznotki:

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    starachowice/warszawa
    Auto
    156 2.4 JTD
    Czas spędzony na forum
    3 d 18 h 41 m

Domyślnie

Lubię ten wzór felg , tylko ciekawe kiedy mama je do prostowania zmusi .
    I jeszcze jedno co mnie zawsze zastanawiało, skoro można pokryc fotele skórą to czy tak ciężko jeszcze trochę wysupłac na kierownicę ??

Użytkownik Romeo Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    156 1.9 jtd 2000r.
    Czas spędzony na forum
    7 d 23 h 35 m

Domyślnie

Zadbana bella, ale twoja mnie się bardziej podoba

Użytkownik Ogier Avatar kwiatu
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    AR 146 1.4 T.S / AR 156 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    1 d 3 h 58 m

Domyślnie

piekna bella, elegancka fela i kolorek a najwazniejsze, ze najlepszy motor bo najoszczedniejszy szerokiej drogi!

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM
    Czas spędzony na forum
    6 h 58 m

Domyślnie

Cytat Napisał prodigyboy Zobacz post
    Lubię ten wzór felg , tylko ciekawe kiedy mama je do prostowania zmusi .
    I jeszcze jedno co mnie zawsze zastanawiało, skoro można pokryc fotele skórą to czy tak ciężko jeszcze trochę wysupłac na kierownicę ??
    Ja jeżdzę na takich samych felach 2 lata i póki co nie musiałem ich prostować, jedynie opona mi pękła przez dziurę :/

Co do kiery to już trudno, wszystkiego mieć nie można bo kupując używkę liczy się jej stan. Bardziej zależało mi na dobrej mechanice i zadbanym nadwoziu, tudzież ładnym felunku niż na skórze na kierownicy, zwłaszcza że kierownica jest w dobrym stanie bez żadnych przetarć, a mojej mamie się ręce nie pocą
    Poza tym reszta wyposażenia jest jak najbardziej ok, jedyne czego żałuję, że deska nie jest po lifcie, ale to kosmetyka.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    starachowice/warszawa
    Auto
    156 2.4 JTD
    Czas spędzony na forum
    3 d 18 h 41 m

Domyślnie

Skórę na kierownicę zawsze można naszyc przecież i to niewielkim kosztem .
    A jeśli o środek chodzi to ten po FL się świetnie prezentuje , masz rację , ale trzeba by za niego trochę więcej zapłacic .

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM
    Czas spędzony na forum
    6 h 58 m

Domyślnie

Moje dwie ślicznotki po solidnym pucowaniu

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia